Seyahat izni nasıl alınır, şehirler arası yolculuğun şartları neler?
Seyahat kısıtlamasının sürdüğü 15 şehre giriş/çıkış yapabilmek için İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenen şartları sağlayarak, kaymakamlıklardaki başvuru inceleme kurulları onayıyla “seyahat izin belgesi” almak gerekiyor.
Seyahat izin belgesi alabilmek için tedavi gereği doktor kararıyla sevk edilmek, birinci derece yakını vefat etmiş olmak, askeri hizmetini tamamladığı şehirden ayrılmak veya son on beş gün içerisinde geldiği şehirde kalacak yeri bulunmamak gibi şartlar aranıyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 20 Mayıs’ta yaptığı açıklamada koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında uçak, tren, otobüs gibi toplu ulaşım araçlarıyla seyahat etmek isteyenlerin Hayat Eve Sığar (HES) adlı mobil uygulamadan kod almaları gerekeceğini söyledi.
HES kodu nedir?
HES kodunuz; Hayat Eve Sığar mobil uygulamasını kullanarak, e-Devlet üzerinden veya aralarında boşluk olacak şekilde HES, T.C. kimlik numaranız, kimlik seri numaranızın son 4 rakamı ve HES kodunuz için geçerli olması gereken gün sayısını yazıp (Örnek: HES 12345678901 5376 30) 2023’e SMS yollayarak edinebileceğiniz ve yurt içi uçuşlar için rezervasyon ve biletleme aşamasında kullanacağınız 10 ya da 12 haneli kodu ifade eder.
HES kodu ne işe yarar?
Covid-19 pandemisine yol açan virüsün yayılmasını önlemek ve yavaşlatmak amacıyla, hastalığa maruz kalmış ya da hastalarla temas etmiş olan ve uçuşa kabul edilmeyecek misafirlerimizin havalimanına gelmeden önce bilgilendirilmesini sağlar.
Hayat Eve Sığar programı kapsamında belirlenen kişisel HES kodu tüm yurt içi uçuşlar için bir zorunluluktur.
HES kodu hakkında bilinmesi gerekenler
- HES kodu Covid-19 pandemi sürecinde tüm misafirlerimize iç hat uçuşları için bir zorunluluktur.
- HES kodunuz tüm yurt içi uçuşlarda geçerlidir.
- HES kodları uçuşa 24 saat kala kontrol edilir ve misafirlerimize uçuşları hakkında bilgilendirme yapılır. Sağlık Bakanlığınca seyahatine onay verilmeyen yolcularımız uçuşa kabul edilmeyecektir.
- HES kodu belirli bir süre boyunca geçerlidir. HES kodunuzun seyahat bitiş tarihinden itibaren en az 7 gün daha geçerli olması gerekmektedir, aksi durumda rezervasyonunuz onaylanmayacaktır.
- Bebek yolcular için HES kodu gerekmemektedir.
HES kodumu nasıl alabilirim?
Hayat Eve Sığar mobil uygulaması aracılığıyla, e-Devlet üzerinden ya da aralarında boşluk olacak şekilde HES, T.C. kimlik numaranız, kimlik seri numaranızın son son 4 rakamı ve HES kodunuz için geçerli olması gereken gün sayısını yazıp (Örnek: HES 12345678901 5376 30) 2023’e SMS yollayarak edinebilirsiniz.
HES kodumun süresi var mı?
HES kodunuz belirli bir süreliğine geçerlidir. HES kodunuzun geçerlilik süresinin uçuş tarihinizi kapsadığından emin olunuz.
HES kodum olmadan uçuşlara katılabilir miyim?
HES kodu ile sağlıklı ve güvenli bir uçuş ortamı amaçlanmaktadır. Geçerli bir HES kodu bulunmayan yolcularımız iç hat uçuşlarına kabul edilmeyecektir.
Yurtdışı uçuşlarda HES kodu zorunluluğu var mıdır?
HES kodu şu anda yurt dışı uçuşlarda zorunlu değildir. Sağlık Bakanlığımızın vereceği karara göre yine bu sayfa üzerinden siz değerli misafirlerimize yurt dışı uçuşlarımız ile ilgili bilgilendirme yapılacaktır.
Dış hat bağlantılı iç hat uçuşlarda HES kodu zorunluluğu var mı?
HES kodu şu anda dış hat bağlantılı iç hat uçuşlarda zorunlu değildir. Sağlık Bakanlığımızın vereceği karara göre yine bu sayfa üzerinden siz değerli misafirlerimize bilgilendirme yapılacaktır.
HES kodumun geçerlilik süresi biterse yeniden HES kodu alabilir miyim?
Evet, HES kodu edinme işlemini tekrar gerçekleştirerek kodu yeniden temin edebilirsiniz.
Rezervasyon kaydımda (aynı PNR’da) yer alan kişilerden birisinin HES kod statüsü uçuş için uygun değil ise ne yapmalıyım?
- Statüsü uçuşa uygun olmayan yolcu ile aynı PNR’da bulunan ve uçuş engeli bulunmayan diğer yolcularımız uçuşlarını gerçekleştirebilirler. Sadece uçuşa uygun olmayan yolcu için ya da PNR’a bağlı diğer yolcularımız için biletinizi koronavirüs kaynaklı talepler sayfasını kullanarak açığa alabilirsiniz.
- Vatandaşların bulunduğu ilçe kaymakamlıklarındaki seyahat izin kurullarına doğrudan başvurma seçeneği de mevcut.
- Seyahat izin belgeleri çıkış illerinden tek gidiş ya da gidiş/geliş şeklinde düzenleniyor.
- Seyahat izin belgesi sadece tek gidiş için düzenlenmiş ise 36 saate kadar, gidiş-geliş amacıyla düzenlenmiş ise ise 72 saate kadar geçerli oluyor.
- Başvurusu onaylananlar, otogar veya havalimanlarında oluşturulan başvuru masalarından vatandaşlık numaraları ile doğrulama yapıldıktan sonra kabul ediliyor.
- Ayrıca kişisel aracıyla seyahat edenlerin de yol üzerindeki denetimler için seyahat izin belgelerini seyahat boyunca yanlarında bulundurması gerekiyor.
Kimler seyahat izni alabiliyor?
İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen valiliklere gönderilen ek genelgede, seyahat yasağına ilişkin istisnalar belirtildi ve Seyahat İzin Belgesi alabilecek kişiler şu şekilde sıralandı:
- Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan veya önceden alınmış doktor randevusu, kontrolü olanlar
- Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için seyahat edecek olanlar
- Ölüm nedeni COVID-19 olanlar hariç dört kişiyi geçmemek şartıyla cenaze nakil işlemine refakat edecek olanlar
- Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyenler
- Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyenler
- Ceza infaz kurumlarından salıverilenler
- Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olanlar
- Yurt dışından geldikten sonra yerleştirildikleri Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait yurtlarda 14 günlük karantina ve gözetim süresi dolanlar
Yasağa uymayanlar ne ceza alıyor?
İçişleri Bakanlığı yayınlanan genelgeler kapsamında alınan tedbirlere uymayanlar hakkında şu adli ve idari işlemlerin yürütüldüğünü açıkladı:
Umumi Hıfzıssıhha Kanunu 282. maddesine göre 2020 yılı itibariyle 789 TL’den 3.180 TL’ye kadar para cezası
Kabahatler Kanunu 32. maddesine göre (Emre Aykırı Davranış) 2020 yılı itibariyle 392 TL para cezası,
Türk Ceza Kanunu 195. maddesine göre iki aydan bir yıla kadar hapis cezası, Genelgede ek olarak aykırılığın durumuna göre Türk Ceza Kanunu’nun 195′ inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacağı ifade edildi.
Araç Muayene Ertelendi Mi?
Güvenli Sürüş Teknikleri
Arabayla Uzun Yola Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yol Durumu Sorgulama
Araçta Doğru Klima Kullanımı