Otomotiv endüstrisi, maksimum sürüş güvenliğini sağlamak için sürekli olarak yeni teknolojiler geliştirir. Ancak, buna rağmen her yıl meydana gelen trafik kazaları azımsanmayacak kadar fazla.
İstatistiklere göre günümüzde trafik kazalarının en büyük nedeni hız faktörü. Aşırı hız yapmak sürücü, yolcu ve çevredeki diğer canlıların güvenliğini riske eden unsurların başında gelir. Oysa ki şehir içinde ve şehir dışında belirlenen hız sınırları can ve mal kaybına yol açan birçok kazanın önüne geçmek için koyulmuştur. Üstelik, söz konusu hız sınırlarına uyan sürücülerin güvenli bir yolculuk gerçekleştirdiği yine istatistiklerle kanıtlanmıştır.
Hız Sınırları Nasıl Belirlenir?
Güvenli sürüşü tahsis ederek trafik kazalarını azaltmayı amaçlayan hız sınırları, ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir. Bu farklılıklar ülkenin coğrafi yapısına, araç sayısına, yolun sahip olduğu özelliklere göre değişir. Ülkemizde ise hız sınırları Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenir. Hız limitleri belirlenirken dikkate alınan iki temel unsur vardır. Bunlar araç türü ve yol tipidir.
Örneğin; karayolu taşıtları için şehir içi hız sınırı ile şehirler arası hız sınırı farklı şekilde hesaplanır. Otoban hız sınırı ile bölünmüş yol hız sınırı da ayrıdır. Aynı şekilde, bir kamyonetin uyması gereken hız limitleri ile bir otomobilin uyması gereken hız sınırları farklılık gösterir.
Azami Hız Nedir?
Azami hız, hız sınırı dendiğinde en çok telaffuz edilen kalıplardan biri. Seyredilen araç türü veya yola göre yapılabilecek en yüksek hız anlamına gelen azami hız, sürüş esnasında en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri. Öyle ki azami hız sınırının üzerine çıkan araçlar sürüş güvenliğini tehlikeye attığı gibi para cezalarıyla da karşı karşıya kalır.Türkiye’de yerleşim yeri içerisinde otomobil, minibüs, otobüs, kamyonet, panelvan, kamyon ve çekici türündeki araçlar için azami hız 50 km/s’dir. Bu araç türlerinin dışında kalan traktör, tehlikeli madde taşıyan araçlar, bisiklet ve iş makineleri gibi araçlar ise 50 km/s’den daha düşük limitlerde seyretmek zorundadır. Örneğin; iş makinelerinin yerleşim yeri içerisindeki hız limiti 20 km/s olarak belirlenmiştir. Motorlu veya motorsuz bisikletler ise şehir içerisinde maksimum 30 km/s hız yapabilir.Yol Türüne Göre Hız SınırlarıYol özelliklerine göre hız limitlerine bakıldığında ise yerleşim yeri dışında; çift yönlü kara yolları, bölünmüş yollar ve otoyollar olmak üzere 3 farklı yol özelliği için belirlenmiş limitler vardır. Tüm araç türleri ve yol özelliklerinde en yüksek hızlara çıkmaya müsaade edilen araçlar otomobillerdir. Otomobiller, çift yönlü kara yollarında 90 km/s azami hıza çıkabilirken bölünmüş yollarda 110 km/s, otobanlarda ise 120 km/s hıza çıkabilir.
Otoban hız limiti, minibüs, otobüs, motosiklet gibi karayolu taşıtları için ise 100 km/s olarak belirlenmiştir. Bu açıdan hız yapılması konusunda daha güvenli olan otobanlarda azami hız her araç türü için daha yüksekken bölünmüş yollarda biraz daha düşük, çift yönlü karayollarında ise her iki yoldan daha düşüktür. Başka bir örnek vermek gerekirse; yerleşim yeri içerisinde maksimum 50 km/s hız yapmasına izin verilen panelvan tipi araçlar, çift yönlü karayollarında 85 km/s, bölünmüş yollarda 100 km/s, otoyollarda ise 110 km/s azami hıza çıkabilir.Hız sınırını aşmanın cezai karşılığı olduğu gibi aslında en önemli karşılığı trafik kazalarıdır. Bu bakımdan kullanılan aracın türüne göre yetkililerce konulan hız sınırlarına uymaya her zaman dikkat edilmelidir. Özellikle yerleşim yerleri içerisindeki hız sınırlarına uymak çevre güvenliği açısından oldukça hayatidir. Unutmayın, aşırı hız yapmanın ve hız sınırlarını ihlal etmenin istemediğiniz sonuçları olabilir. Bu nedenle hız sınırlarına uymalı, güvenli bir sürüş gerçekleştirmelisiniz.