Gece araç kullanırken nelere dikkat etmeliyiz ?
Gece otomobil kullanmayı tercih eden sürücüler için sürüş güvenliğini olumsuz etkileyebilecek ve tehlikeli durumlara yol açabilecek bazı konulara dikkat çeken uzmanlar, kahve veya demli çay içmenin uyanıklığı geçici süreyle arttırdığını ve mümkün olabildiğince biyolojik ritmimizin uykuya en yatkın olduğu gece yarısı ile sabah 06:00 saatleri arasında yolculuğun tercih edilmemesi gerektiğini belirtiyor.
Türkiye İstatistik Kurumunun 2016 yılı verilerine göre; Türkiye’de 1.182.491 trafik kazası meydana geldiği, bu kazalara bağlı olarak 7.300 kişinin hayatını kaybettiği, 300.000 üzerinde bireyin de yaralandığı trafik kazalarının % 89,6 oranında sürücü hatalarına bağlı olarak geliştiği görülüyor.
Araç kullanırken hata yapma olasılığını arttıran başlıca etkenler arasında yüksek hızla araç kullanmak, yorgunluk, uykusuzluk, cep telefonu kullanımı, trafik işaret ve uyarılarına dikkat etmemek geliyor.
Özellikle gece araba kullanmak ile ilgili uykusuzluk dikkat edilmesi gereken konuların arasında ilk sırada yer alıyor. Uzmanlara göre 5 saatin altında uykuyla trafik kazası riski 4-5 kat artıyor. Uyku uzmanları 18-64 yaş aralığında günlük 7 ila 9 saat uykunun gerekli olduğunu belirtiyor, Amerikan Otomobil Birliğinin yapmış olduğu bir araştırmaya göre günlük 6-7 saat uyuyanların, 8 saat uyuyanlara kıyasla iki kat daha fazla kaza yaptıkları tespit edilirken, yine aynı araştırmada, 5 saatin altında uykuyla trafik kazası riskinin 4-5 kat arttığı vurgulanmıştır.
Uzun süreli otomobil kullanmayı gerektiren yolculuklarda yorgunluğun baş göstermesi halinde, güvenli bir bölgede arabayı durdurup en az 30 dakika uyku molası verilmesi gerekiyor. Ayrıca gerek gece gerekse gündüz uzun süreli yolculuklarda otomobil kullanabilecek bir diğer kişiyle yola başlamak ve her 2 saatte bir sürücü değişikliği yaparak yola devam etmek de önerilebilir.
Gece araba kullanmayı zorlaştıran bir diğer husus, “gece farlar gözümü alıyor” şeklindeki şikayetlerin başlıca nedeni olarak gece karanlığı nedeniyle gözlerimizin ışığa duyarlılığının artması ve karşıdan gelen araçların farlarının yarattığı etkiyle gece görüş mesafesinin düşmesidir. Bu nedenle özellikle gözleri hassas olan veya görme sorunları bulunan sürücülerin gece otomobil kullanmamayı tercih etmemeleri gerekmektedir.
Gece yapılan yolculuklar ekstra dikkat gerektirmektedir. Gece görüşü azaldığı için öncelikle hızını %20 düşürmelisiniz. Arkadaki aracının ışıklarının gözünüzü almasını engellemek için dikiz aynanızın karartmalı olmasına özen göstermelisiniz. Uzun yolculuklarda ise 3 saatte bir 15 dakika mola vermeniz faydalı olacaktır. Uykunuz gelirse mola süresini uzatabilir hatta araç içinde birkaç saat uyuyabilirsiniz.
Sürücüler yolculuk öncesi hava ve yol şartları hakkında bilgi edinmeli ve yolculuk sırasında trafik ve emniyet kurallarına azami riayet etmelidir. Arabada çocuk varsa onlar için ayrıca önlemler alınmalıdır. Gece yolculuğu yapacak sürücülerin yolculuk öncesinde araçları ile ilgili gerekli kontrolleri gerçekleştirirken, far ayarlarını ve temiz bir görüş sağlayabilecek biçimde aynalarının ve camlarının temizliğini yapmalarında yarar vardır.
Uzun yola çıkarken dikkat edilmesi gerekenler
Araçta Doğru Klima Kullanımı
Otomobil Bakımı
Gece Otomobil Kullanmak
Otomobil Farları