Otomotiv ve ulaştırma sektörleri dönüşümden geçiyor. Bugüne kadar araçlar, birbirleriyle ya da çevreleriyle sınırlı bir etkileşim içindeydiler. Bağlantılı ve otonom araçlar, yeni teknolojiler sayesinde düşük gecikme süresi ve yüksek bant genişliği ile bu dönüşümün merkezinde yer alıyor.
Özellikle özel kısa mesafeli iletişimler (DSRC) ve Hücresel Araçtan Her Şeye (C-V2X) standardı bağlamında bağlantılı otomobil çalışmaları bir süredir devam ediyor. Bütün bu bağlantı ve iletişim dünyası için 5G teknolojisi öne çıkıyor.
5G Teknolojisi ve Otomobiller
“5G, mobil geniş bandın ötesine geçen bir standarttır. 5G’nin düşük gecikme süresi, yüksek iş hacmi ve ağ dilimleme becerisi; ağın geçmişte sahip olduğumuz mobil geniş bant ya da ses iletişimi amaçlarıyla geliştirilen ağlara kıyasla buluta çok daha yakın bir özellik kazanmasını sağlar,” diye açıklıyor Intel’in 5G altyapısı ekibi başkan yardımcısı Caroline Chan.
5G, ağ işlevi sanallaştırma ve yazılımla tanımlı ağ oluşturma ile bir araya geldiğinde, eskiden mümkün olmayan birçok bağlantılı ve otonom araç özelliğini uygun bir maliyetle destekleyebilen çok daha esnek bir ağ meydana getiriyor. Gerçek zamanlı yüksek çözünürlüklü haritalardan yoldaki tehlikeler ve tıkanıklıklar hakkındaki güncellemelere, filo takibinden bilgi ve eğlence sistemlerine kadar birçok kullanım alanı sunuyor.
Tam Olarak Bağlı Bir Araba Nedir?
Uzmanlar, bağlı bir aracı bir ağ üzerinden diğer servislere ve cihazlara bağlanabilecek bir araç olarak tanımlar. Dizüstü bilgisayarlar ve cep telefonlarının yanı sıra, buna bağlı diğer araç teknolojisi, kendi eviniz, ofisiniz veya trafik işaretleri veya acil durum merkezleri gibi altyapı bölümleri de dahildir.
Akıllı Şehirler ve Otonom Araçlar
BM, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun %70’inden fazlasının şehirlerde yaşayacağını öngörüyor. Bununla birlikte, bir milyondan fazla nüfusu olan şehir sayısındaki artışla birlikte, zorluklar da artacaktır. Şehirler büyüklüğüyle ilgili sorumlulukları yerine getirmeyi başaramaz ise hava kirliliği ve duman, çöp dağları kokuşmuş, yetersiz su temini ve kaotik trafik kaçınılmaz olacaktır. Akıllı şehir geliştirme kavramları, bu zorlukları temel olarak teknoloji tabanlı çözümlerle karşı karşıya getiriyor.
Son derece gelişmiş akıllı şehir, her şeyi kapsayan bir ağ ile karakterizedir. Teoride, hemen hemen her yerdeki sensörler sürekli olarak veri yakalar ve bu verileri bir bulutta saklar. Akıllı şebekeler olarak adlandırılan akıllı elektrik şebekeleri, çoğu yenilenebilir enerjiden kaynaklanan performans dalgalanmalarına karşı mevcut sistemlerin yapabileceğinden daha iyi bir donanıma sahip olacaktır. Su dağıtım şebekelerindeki sensörler bakım çalışmalarını en çok ihtiyaç duyulan yerlere yönlendirebilir ve ortaya çıkan sızıntıları hemen tespit edebilir. Akıllı bir şehir kavramında, atık toplama artık belirli bir güne göre sabitlenmiyor, konteynerlerin doluluk oranına bağlı olarak değişiyor ve izlenmesi bulut teknolojisi ile sağlanıyor.
Otomobillerimiz kendi park alanlarını bulabilecek ve akıllı trafik ışıkları yeşil fazlarını trafik akışını artıracak şekilde yönlendirebilecek. Arabalar şehir içi ağ bağlantısının bir parçası haline geliyor ve bağlı bir araç buluttan ve kendi ortamından sürekli olarak bilgi paylaşarak hareket ediyor. Geleceğin vizyonu gibi görünen bir şey zaten gerçek oluyor. Bağlantılı bir otomobille ilgili birçok harika olasılık var.
Otomobil Bağlantı Teknolojileri
2010 yılından bu yana bazı otomobiller çevreleriyle bilgi alışverişinde bulunabiliyorlar. Böylece trafik için farklı avantajlar ve fırsatlar yaratıyorlar. Otomobilleri bağlantı teknolojileri farklı kategorilere ayrılmıştır.
V2I Araç Bağlantı Teknolojisi
V2I, araçların çevreleriyle iletişimidir. Bu teknoloji güvenlikle ilgili çeşitli avantajlar sağlar. V2I iletişimi, keskin köşeler, hız sınırlarının aşılması veya kırmızı ışık tehlikesi olduğunda sürücü uyarıları gönderebilir. Hava durumu verileri ayrıca şiddetli yağmur, şiddetli rüzgar veya kara buz gibi zor koşullar hakkında uyarılar sağlamak için paylaşılır.
V2I iletişiminin bir diğer önemli yönü çevre korumasıdır. Otoparklar gelecekte kullanılabilirliklerini bildirirse, bir park yeri aramak daha az zaman, daha az enerji ve daha az yakıt tüketimi demektir. Trafik ışıkları, farklı sinyal fazlarının uzunluğunu araçlara aktarabilir ve özerk araçların ve sürücü destek sistemlerinin hızlarını mümkün olan en verimli şekilde uyarlamalarını sağlayabilir. Gelecekte, ağır yük taşıtları, trafik ışıklarında olabildiğince az durması için sinyal önceliği talep edebilecektir.
V2V Araç Bağlantı Teknolojisi
Araç iletişiminde, bağlı araç yakındaki diğer araçlarla iletişim kurar. İleride sürüş yapan bir araç daha sonra, tespit edilmesi zor olan bir geri dönüş veya örneğin zor yol koşulları hakkında uyarabilir. Yıkılmış taşıtlar, çevrelerini uyararak yol kullanıcılarının güvenliğini artırabilir.
V2C Araçtan Buluta İletişim
Prensip olarak, V2C şimdilerde yaygın bir standarttır. Diğer şeylerin yanı sıra, mevcut trafik koşullarına göre en uygun rotayı hesaplayan modern navigasyon sistemleri içerir. Ayrıca uzaktan tanı olanakları içerir. Modern araç paylaşım sistemleri V2C olmadan kullanılamaz.
Tüm bunların mantıklı bir sonucu, arabaların veri toplamasıdır. Yine de bu verilerin nasıl ele alındığı önemli bir sorudur. Bir cevap olarak BMW CarData öne çıkıyor. Burada kullanıcı analiz için hangi verilerin yayınlanacağına ve sadece basit bir tıklamayla karar verebilir.
V2P Araç Bağlantı Teknolojisi
V2P, arabalar ve yayalar arasındaki iletişimi geliştirmek içindir. Yaya tanıma ve bir uyarı sistemi ile araç her iki yol kullanıcısını olası çarpışmalar gibi tehlikeli durumlara karşı uyarmalıdır.
2016 yılında Avrupa’da trafik kazalarında 123.000 kişi ağır şekilde yaralandı ve 25.000 kişi öldü. Ölümlerin neredeyse %29’u motorsuz karayolu kullanıcılarıydı, bu nedenle öncelikle yayalar ve bisikletliler.
Tehlike uyarılarının yanı sıra V2P, yayalara yolu geçmenin güvenli olup olmadığına dair bilgi sağlayabilir. V2P iletişim teknolojisinin amacı bu istatistiklerin mümkün olduğunca azaltılmasına katkıda bulunmaktır. Hem araç sürücüleri hem de yayalar, yaklaşan bir çarpışma konusunda uyarılacaktır.
V2X Araç Bağlantı Teknolojisi
Üreticiler, tüm araç ve altyapı sistemlerinin birbirine bağlandığı akıllıca ağ bağlantılı bir taşıma sistemine başvurmak için V2X iletişim seviyesini kullanır. Bir şekilde, V2X iletişimi, diğer bağlantı kategorilerinin bir özetidir.
Otomobillerin Geleceği
1980 yılında taşıt verilerinin transferi ile başlayan araç bağlantı teknolojileri yıllar geçtikçe daha çok boyutlu hale geldi. Mevcut ve gelecekteki megasitelerin ortaya çıkardığı zorlukların çoğu ancak Nesnelerin İnterneti tarafından ele alınabilir ve bağlantılı araçlar bu kavramın bir parçası olmaktadır.
Geleceğin özerk aracını, bağlı otomobilin teknolojileri olmadan hayal etmek zor. Uzun vadede araçlar tamamen dijital yaşamımıza entegre edilecek. Akıllı telefonlar, akıllı saatler, dizüstü bilgisayarlar ve arabalar. Cihazlar ve hizmetler tek başlarına değil, birbirleriyle bütünleşeceklerdir. Bir telefonda saklanan yaklaşan bir randevunun adresi gibi ilgili bilgiler doğrudan aracın navigasyon sistemi ile paylaşılacaktır. Bu şekilde ağ oluşturma, kullanıcıyı günlük yüklerden kurtaracak ve daha fazla konfor sağlayacaktır.
Start&Stop Sistemi Nasıl Çalışır?
Elektrikli Arabalar Hakkında Yanlış Bilinenler
Sürücüsüz Otomobiller
Elektrikli Otomobillerin Batarya Hücreleri
Otomobil Dünyasında Yenilikler