Otomobillerin dış ortamı aydınlatma birimi olan farlar, türlerine ve teknolojilerine göre farklı özelliklere sahip bulunuyorlar. Bununla birlikte araba farları günümüzde sadece geceyi aydınlatmak için değil aynı zamanda aracın trafikte görünürlüğünü arttırmak için gündüzleri de kullanılıyorlar. Yeni nesil otomobiller, uzun ve kısa farların yanında gündüz farlarına da sahipler.
Modern otomobillerde genel olarak; LED, Matrix LED, Xenon ve Halojen Farlar kullanılmaktadırlar.
LED farlar
Yüksek verimlilikleri ile birlikte, LED farlar da güvenlik ve konfor bakımından önemli avantajlar sunmaktadır. Yaklaşık 5.500 Kelvin’lik bir renk sıcaklığıyla, ışıkları gün ışığına benzer ve özellikle de karanlık ortamlarda ve olumsuz hava koşullarında göz yorgunluğuna neden olmaz. Buna ek olarak, LED farlar xenon farlardan daha uzun görsel aralık sunuyor. Sisli ve yağışlı ortamlarda, sürücüye daha az göz kamaşmasına neden olurlar. LED’ler bakım gerektirmez ve aracın ömrünü uzatacak şekilde tasarlanmıştır.
Matrix LED farlar
Tüm aydınlatma fonksiyonları LED teknolojisinde uygulanmaktadır. Örneğin Audi A5’te, Matrix LED farların yüksek huzmesini oluşturmak için 18 LED iki lens vasıtasıyla ışık saçıyor. İç aynaya monte edilen kameranın verdiği bilgilere dayanarak, LED kontrol ünitesi LED’leri ayrı ayrı açar ve kapatır ve gerektiğinde bunları 64 basamak üzerinde karartabilir. Bu, Matrix LED farların birkaç milyon ışık dağıtım varyantı üretmesini sağlar. Gün ışığına benzer bir ışığın optimum dağılımı ile yola her zaman ışık verirler, ancak parlama ile diğer yol kullanıcılarını kör etmezler. Sürücünün yüksek yansıtıcı trafik işaretlerinden parlamayla körleşmesini önlemek için, bunlar özellikle düşük güçle aydınlatılıyor. Matrix LED farların dönüş ışığı, ışığın odak noktasını kaydırarak üretilir.
Xenon farlar
Xenon farlar gaz deşarj lambalarıdır. İki tungsten elektrot, brülör olarak da bilinen ksenon gazı ile dolu bir kalın duvarlı kuvars cam ampulün içine kaynatılır. Aralarında, yoğun bir yay ışığı üretilir – içerdiği asal gaz dolgusunun 100 bar’a kadar bir basınca maruz kalacağı bir süreç. Xenon gazı kendisini daha mor renkte, ancak cam ampulün içindeki metalik tuzlar renk sıcaklığını 4.200 Kelvin’e düşürür. Xenon farlar, akkor ampullerle halojen lambalara kıyasla çok daha parlak bir ışık verir ve yolun daha iyi aydınlatılmasını sağlarlar. Onların enerji tüketimi – balast ünitesi tarafından tüketilen enerji dahil – yüzde 20 civarında daha düşüktür ve ömrü çok daha uzundur.
Halojen farlar
Üretim maliyetinin düşük olması ve basit yapıları nedeniyle otomobillerde sıkça görebileceğimiz halojen farlar, xenon ve LED farlara göre daha düşük verimle çalışırlar. Temel yapıları, içinden elektrik akımı geçtiğinde ışık veren tungsten filaman, çevresindeki cam ve bu camın içinde yer alan argon ve nitrojen gazlarından oluşur. Halojen ampullerin ömürleri ortalama 1000 saat kadardır. Halojen farlar pek çok otomobil üreticisi tarafından maliyet avantajı nedeniyle, özellikle standart donanım seviyelerinde yaygın olarak kullanılmaya devam etmektedir.
Trafik İşaretleri
Volkswagen ikaz lambaları
Türkiye’de Yasal Hız Sınırları
Uzun Yola Çıkmadan Önce
Türkiye Karayolları Haritası