Araç segmentleri ve özellikleri
Otomobil segmenti kavramı; otomobillerin boyut, hacim, peformans, fiyat, emisyon ve kullanım amacı gibi özellikleri değerlendirilerek yapılan araç sınıflandırması olarak açıklanabilir. Her araç sınıfı kendi içinde farklı alt sınıflar içerebilir.
Otomobil segmentleri ne anlama geliyor?
Araçların sınıflandırılması, özelliklerinin daha rahat belirlenebilmesi ve gerektiğinde karşılaştırma yapılabilmesi için ortaya çıktı. Her otomobil segmenti kullanım amacı, boyutlar ve kapasiteye bağlı olarak belirli temel özelliklere sahiptir. Kullanıcılar, satın alım ya da araç kiralama yaparken bu özellikleri değerlendirerek ilgili sınıfa ait araçları, sınıfın özellikleri üzerinden değerlendirmeye alır ve seçimlerini yaparlar. Böylece farklı segmentlere ait araçları karşılaştırmadan, doğru ve sağlıklı bir şekilde karar verebilmeleri mümkün olur.
Günümüzde otomobil sınıflandırma konusunda iki farklı bakış açısı genel olarak kabul görüyor. Avrupa Komisyonu otomobillerin boyutlarına göre A’dan başlayarak J’ye kadar sınıflandırma yapıyor. Bu sınıflandırma yönteminde araçların boyu temel kriter olarak alınıyor. EuroNCAP ise otomobil segmentlerini süpermini, küçük SUV, küçük MPV, Spor roadster, pikap, büyük SUV, büyük MPV, Büyük aile aracı, hibrit ve elektrikli ve van olarak ayırmaktadır.
Otomobil segmentleri nelerdir ve hangi sınıf araç hangi özellikleri taşır?
A segmenti otomobiller, boyut ve hacim açısından en küçük araç sınıfına dahildirler. Bir otomobilin ön ve arka mesafesi 3.70 santimetreden az ise bu sınıfta yer alır. Yakıt tasarrufunun ve şehir içi kullanımın ön plana çıktığı sürüşler için ideal olan A segmenti otomobiller, kabin, ağırlık ve motor boyutları bakımından da küçük hacimlere sahiptir.
Küçük boyutlara sahip olan ancak boyu 3.70 ile 4.100 santimetre arasında değişen B segmenti otomobiller, kompakt boyutların avantajlarını taşırlar. C segmentinde yer alan otomobiller, farklı kasa tipleri ve aile gezileri için ideal özelliklere sahiptir. Hatcback, sedan, station wagon türündeki çeşitli kasa tipleri ile C otomobil segmentinde yer alan araçlar, uzun yol seyahatleri için de uygundur. C sınıfı, aynı zamanda otomobil segmentleri değerlendirmesinde bir eşik noktası gibidir. Lüks otomobil kavramına geçiş niteliği taşıyan D segment üyeleri, C kategorisindeki otomobillerden geniş iç hacimleri ve motor performanslarıyla ayrılırlar.
İş dünyasında özellikle tercih edilen ve Executive kavramıyla özdeşleşen E segmenti otomobiller, üstün donanım özellikleri, güçlü motorları ve oldukça büyük gövde yapılarıyla otomobil segmentlerinin prestijli tercihlere hitap eden araçları arasında bulunurlar. Protokol geçişlerinde sıkça görülen, boyutları 5 metre ve üzeri araçları işaret eden F segmenti otomobiller ise genellikle sınırlı sayıda üretilir. Avrupa Komisyonu ayrıca, S sınıfı ile spor, M sınıfı ile çok amaçlı ve J sınıfı ile arazi araçlarını işaret eden bir sistem kullanır.
Aracım hangi segment?
Aşağıda otomobil segmentleri sıralaması, genel özellikleri ve bu segmentlere örnek teşkil eden araç modellerini bulabilirsiniz.
A segmenti araçlar ve özellikleri
Mini araç olarak adlandırılan A segment, 370 santimetre ve kısa arabaları kendi sınıfı içerisine dahil etmektedir. Bu araçların gövdeleri küçük, diz ve baş mesafesi ise kısa olarak tasarlanmıştır. Daha çok şehir içi kullanıma uygun olarak tasarlanan A segmenti araçlar, küçük hacimleri dolayısıyla yakıt konusunda tasarruflu bir kullanım sağlıyor. A segmentinde yer alan otomobiller boyutları ve hafif yapıları dolayısıyla daha kolay park edilme özelliğine de sahiptir.
A segmenti araçlar hangileri?
Citroen C1, Fiat Panda, KIA Picanto ve Hyundai i10 modelleri A segmenti araçlara örnek olarak gösterilebilir.
B segmenti araçlar ve özellikleri
B segmenti araçların boyutları 370 santimetre ve 400 santimetre aralığında yer alıyor. B segmenti araçlar kompakt yapılarına rağmen hem A segmentinden geniş olmaları hem motor güçleri ile öne çıkıyor. Şehir içi kullanıma uygun olan ve genel olarak yakıt tüketimi yönünden avantajlı bu sınıftaki araçlar, uzun yolculuklarda da elverişli bir kullanım sunuyor. B segmenti otomobiller arasındaki uzun modellerden biri vagon iken, sedan modellerin geniş iç tasarımı diğer modellere göre daha ferah bir kullanım sunuyor. B segmenti araçlar Türkiye’de en çok tercih edilen otomobiller arasında yer alıyor.
B segmenti araçlar hangileri?
Toyota Yaris, Ford Fiesta, Volkswagen Polo, Opel Corsa ve SEAT İbiza modelleri bu segment dahilinde bulunuyor.
C segmenti araçlar ve özellikleri
Türkiye’de ve Avrupa ülkelerinde kullanıcıların en çok tercih ettiği otomobil sınıfı olarak C segmentinde markalar arasında güçlü bir rekabet yaşanıyor. C segmenti araçlar genel olarak 410-460 santimetre aralığındadır. Bu segmentte hatchback, sedan, coupe, cabriolet, roadster ve station wagon modellerin yanı sıra son dönemde SUV gövde tipine sahip C segment araçlar, yerden yüksek tasarımları ile popüler araç modelleri arasında yer alıyor. A ve B segmenti otomobiller ile kıyaslandığında daha güçlü bir motor yapısına ve daha gelişmiş konfor özelliklerine sahip olan C segmenti araçlar, geniş iç hacimleri ile uzun yolculuklar için kullanıma da uygundur. Kompakt sınıf veya orta sınıf olarak da adlandırılan C segmenti araçlar, hem aile hem de şahsi kullanımlar için tercih edilebilir.
C segmenti araçlar hangileri?
C segmentinin popüler modelleri arasında Volkswagen Golf, Toyota Corolla, Skoda Octavia, Peugeot 308 ve Opel Astra sayılabilir.
D segmenti araçlar ve özellikleri
Üst-orta sınıf olarak da adlandırılan bu segmentte yer alan otomobiller, C segmenti araçlara göre daha büyük, daha geniş ve genellikle daha yüksek performansa sahiplerdir. 4 kapı sedan ve station wagon modeller haricinde Avrupa’da otomobil üreticileri D segmenti araçlara 5 kapılı hatchback modeller de eklemektedir. D segmenti araçlar ortalama 4,6 m ila 4,8 m uzunluğa sahip, iş ya da aile kullanımı için ideal olarak tanımlanan araçlardır. Bu araçların genellikle beş yetişkin koltuğu bulunuyor ancak MPV gövde tipine sahip araçlar, yedi veya sekiz yetişkinin aynı anda yolculuk etmesine de olanak sağlayabiliyor. D segmenti otomobiller Avrupa’da üçüncü büyük araç sınıfını oluşturuyor.
D segmenti araçlar hangileri?
D segmenti otomobiller için Volkswagen Passat, Opel Insignia, Audi A4, Ford Mondeo ve Skoda Superb modelleri örnek olarak verilebilir. D SUV segmentinde ise göze çarpan modeller arasında Toyota RAV4, Nissan X-Trail, Volvo XC60 ve Mercedes GLC yer almaktadır.
E segmenti araçlar ve özellikleri
E-segmenti Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa pazarı otomobil sınıflandırmasında beşinci segment olarak tanımlanıyor. E segmenti otomobiller genellikle 5 m veya daha fazla uzunlukları, lüks iç tasarımları ve üst düzey konfor özellikleriyle dikkat çekicidir. Beygir gücü yüksek güçlü motorlar, sürüş kalitesini arttıran teknolojiler, yüksek malzeme kalitesi ile lüks unsurlar bu sınıfta yer alan otomobillerin genel özelliklerini tanımlar.
E segmenti araçlar hangileri?
Mercedes E Serisi, Audi A5, BMW 5 Serisi, Toyota Camry modelleri E segmenti otomobiller arasındandır.
F segmenti araçlar ve özellikleri
Genellikle 5 metreden daha uzun otomobillerdir, lüks segment araçlar olarak da bilinen F segmenti araçlar, yüksek kalite algısı, üst seviye performans ve konfor özelliklerinin yanı sıra gelişmiş teknolojik donanımları ile de öne çıkar. F segmentinde bulunan araçlar son derece gelişmiş sürüş destek sistemleri ile
F segmenti araçlar hangileri?
BMW 7 serisi, Mercedes S sınıfı ve Audi 8 modelleri en popüler F segmenti araçlardan bazıları.
G segmenti araçlar ve özellikleri
Performans ağırlıklı araç modellerinden oluşan bu segment G segmenti olarak adlandırılır. G segmenti araçlar; coupe, roadster, convertible ve grandtourer gibi farklı karoser tipleriyle sunulurlar. Otomobil tutkunları için ikonlaşmış spor modeller G segmenti kapsamında yer alır.
G segmenti araçlar hangileri?
Bu segmentin en popüler modelleri Ferrari, Lamborghini, Porsche ve Maserati gibi markaların ürettiği lüks ve spor özellikleriyle etkileyici araçlardır.
M segmenti araçlar ve özellikleri
Çok amaçlı araçlar olarak da tanıdığımız, yukarıda ayrı olarak ele alınan birkaç segmentin bir araya gelmesiyle oluşan M segmenti, MPV araçlardan (Multi Functional Vehicles-Çok Amaçlı Araçlar) oluşuyor. Bu segmentte, belirli bir araç boyutu ya da özelliği bulunmuyor. İsminden de anlaşılacağı gibi aracın farklı koşul ve ihtiyaçlara cevap verebilmesi temel kriter olarak kabul ediliyor.
M segmenti araçlar hangileri?
Bu segment için Ford C-Max, Citroen Picasso ve Opel Zafira modelleri örnek olarak sayılabilir.
J segmenti araçlar hangileri?
Arazi tipi spor otomobiller olarak tanıdığımız J segmenti araçlar, SUV (Sports Utility Vehicle) olarak da bilinirler. Son yıllarda ilginin arttığı bu segment için alt sınıflardan bahsetmek de mümkün. Hem asfalt hem de arazi koşullarında gidebilen ve binek araçlara göre yerden daha yüksek olan SUV’lar, 2×4 veya 4×4 çekiş sistemleriyle tercih edilebilmektedir.
J segmenti araçlar hangileri?
Range Rover, Volvo XC90 ve Audi Q8 gibi modeller bu segment için örnek olarak gözterilebilir.
Hangi Otomobil Markası Hangi Ülkenin
Araçta Değişen Parça ve Boya Nasıl Anlaşılır?
Otomobil Markalarının Anlamları
Araç Bakımında Neler Değişir?
Otomobil Tavsiyesi