Otomobillerin yol tutuş kabiliyetleri, sportif bir sürüş kadar konfor ve güvenlik yönlerinden de önemlidir. Bir aracın yol tutuşunu etkileyen pek çok unsur bulunmaktadır.
Otomobilin aerodinamik özellikleri, yol tutuş üzerinde birincil öneme sahiptir. Otomobil yol üzerinde ilerlerken aynı zamanda havanın içinde hareket etmektedir. Bu nedenle; hava şartlarından ve otomobilin kendi aerodinamik özellikleri ile hava içinde ilerleme hareketi sırasında yarattığı etkilerden kaynaklanan durumlar otomobilin yol tutuşunu etkiler.
Otomobilin ağırlık merkezi ne kadar yola yakınsa, bu durum yol tutuş üzerinde diğer denge unsurları ile beraber önemli pozitif bir etkiye neden olur. Ayrıca otomobil, hareket halinde yanal kuvvetlerin etkisine maruz kaldığı için şase ve gövde direnci de yol tutuş üzerinde öneme sahiptir.
Otomobil, jant ve lastik özellikleriyle beraber süspansiyon elemanları da yol tutuşu etkiler. Spor otomobillerde dikkat çeken geniş tabanlı ve dar yanak ebatlarına sahip lastikler, yol tutuşu arttırmak amacıyla üretilmişlerdir. Lastik ebat ve ölçüleri ile süspansiyon elemanları (amortisör, yaylar v.b.) araca göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle, aracın yol tutuşunu arttırmak amacıyla yapılacak tüm işlemler için otomobil üreticilerinin verdiği sınır değerler ve bilgiler dikkate alınmalıdır. Aksi halde yapılan değişiklikler, otomobil ve yol tutuş üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabildiği gibi aracı hasar görmesine de neden olabilir.
Otomobilin yol tutuşunu etkileyen diğer önemli bir unsur, elektronik sürüş destek sistemleridir. Günümüzde gelişen teknolojiler ile elektronik sistemler otomobillerin çalışmasında son derece büyük öneme sahiptir. Sensörler yardımıyla anlık olarak, sürüş ile ilgili elde edilen verileri toplayan ve değerlendiren sürüş destek sistemleri, ilgili duruma uygun fonksiyonları otomatik olarak gerçekleştirir. ESP “Elektronik Stabilizasyon Programı”, XDS “Elektronik Dinamik Diferansiyel Kilidi” gibi sistemler otomobilin farklı şartlarda yol tutuşu üzerinde olumlu etki gösterir.
Otomobilin sürati yol tutuş üzerinde etki eden diğer bir unsurdur. Otomobil üzerinde, ilk hareket anında sahip olduğu ağırlığın etkisi otomobil hızlandıkça değişkenlik gösterir.
Otomobiller, hareketli parçalardan oluşur, bu parçalar periyodik bakım ve kontrollere ihtiyaç duyarlar. Gerekli bakımların ve kontrollerin, yeterliliğe sahip servislerde otomobil üreticisi tarafından belirtilen süreler içinde yapılması, otomobil yol tutuş özelliklerinin maksimum seviyede olmasına imkan sağlar.
Otomobil Segmentleri
Otomobil Lastikleri
Hangi Otomobil Markası Hangi Ülkenin
Türkiye’de Yasal Hız Sınırları
Otomobil Güvenliği