ABS
Anti blokaj fren sistemi (ABS), tam frenleme anında veya kaygan zeminde tekerleklerin bloke olmasını önleyerek aracın kontrol edilebilir durumda kalmasını sağlar.
ABSplus
Offroad ABS olarak da bilinen ABSplus, ABS kontrol ünitesine dahil özel bir programdır.
Elektronik Stabilizasyon Programı “ESP”
Elektronik stabilizasyon programı (ESP), savrulma tehlikesi gibi kritik sürüş durumlarını önceden algılar ve aracın savrulmasını önlemeye yardımcı olur.
Frenler
Aracınızın fren sistemi, güvenlik açısından büyük önem taşır. Frenler ne kadar etkili ise, belirli bir hızdan durma noktasına kadar kat edilen fren mesafesi de o kadar kısa olmaktadır. Frenler; aracın motor gücüne, araç ağırlığına ve muhtemel sürüş hızlarına göre uyarlanmış olmalıdır.
Fren Enerjisi Geri Kazanımı
Frenleme sırasında açığa çıkan enerji, geri kazanım yöntemi ile alternatör tarafından elektriksel enerjiye dönüştürülür. Bu elektrik enerjisi aküde depolanır ve gelecek hızlanmalar için hazırda bekletilir. Bu sayede akü elektrik tüketicilerini besleyebilir ve alternatörün motor üzerine uyguladığı yük azaltılabilir.
Akustik Park Destek Sistemi
Park destek sistemi sürücüye park ederken ekstra destek sunar. Park sensörlerinden gelen veriler doğrultusunda yapılan sesli uyarılar park etme sırasında aracın önünde veya arkasında kalan mesafe hakkında bilgi vererek sürücüyü uyarır.
Çok Fonksiyonlu Direksiyon
Kapsamı modelden modele göre değişmekle birlikte, çok fonksiyonlu direksiyon üzerinde yer alan tuşlar kullanılarak; multimedya fonksiyonları, yol bilgisayarı, bluetooth özellikleri, hız sabitleyici kontrol edilebilir.
Çarpışma Sensörleri
Akıllı sensör sistemi, ilgili pasif güvenlik sistemlerini (hava yastığı, emniyet kemeri gerdiricileri gibi) kaza durumunda tam zamanında devreye girmelerini sağlayacak şekilde tetikler.
Common-Rail Sistemi
Common Rail kavramı ile dizel motorlarda kullanılan yakıt direkt enjeksiyon sisteminin mimarisi adlandırılmaktadır.
Katalitik Konvertör
Katalitik konvertörü, egzozdan gelen azot oksit (NOx) gaz bileşenini istenmedik yan ürünler oluşmadan seçici bir şekilde azota ve suya dönüştürür.
Euro 6 Motor Standardı
Euro 6 emisyon standartlarını sağlayan teknolojilere sahip araç motorları, Euro 6 motor olarak tanımlanmaktadır. Euro 6 standartları, çevreyi daha az kirleten ve enerji verimliliği yüksek araçların üretilmesine olanak sağlıyor.
Start-Stop Sistemi
Start-Stop sistemi, aracınızı kırmızı ışıkta ya da trafik sebebiyle durdurduğunuzda motoru otomatik olarak durdurur ve böylece aracınız sadece çalışması gerektiği zamanlarda çalışır.
Elektronik Motor Yönetimi
Elektronik motor yönetiminin başlıca görevi, mümkün olan en verimli motor işletimini garanti etmek için tüm parametreleri sürekli süreç kumandası eşliğinde koordine etmektir.
Xenon Farlar
Xenon farlar, geleneksel halojen farlara karşın gözle görülür iyileştirmeler sunar. Gün ışığına benzer bir aydınlatma teknolojisi kullanan Xenon farlar gece sürüşleri esnasında sürücüyü büyük ölçüde rahatlatarak daha güvenli bir şekilde seyahat etmelerini sağlar.
Bi-Xenon Farlar
Bi-Xenon far (“Bi” = İki), Xenon farın geliştirilmiş bir versiyonudur. Bu sistemde tek bir far ile hem kısa hem de uzun far ışığı üretilebilir.
AUX-IN Multimedya Bağlantısı
AUX-IN multimedya bağlantısı üzerinden, harici ses kaynakları radyo veya radyolu navigasyon cihazı bağlanabilir. Genellikle aracın mutimedya sistemi ses yükselticisi olarak görev yapar ve kontroller aux-in bağlantısı yapılan aygıt üzerinden gerçekleştirilir.
Aktif Güvenlik Sistemleri
Sürüşe aktif bir şekilde müdahale eden ve bu şekilde kritik durumlarda oluşan riskleri azaltan ve kazaların önlenmesine yardımcı olan tüm sistemler aktif güvenlik kapsamına girer. ESP, fren asistanı HBA gibi sürüş destek sistemleri örnek verilebilir.
Pasif Güvenlik Sistemleri
Pasif güvenlik sistemler denildiğinde akla gelen ilk şey, yolcuların yaralanmalarını önlemeye veya yaralanma tehlikelerini mümkün olduğunca azaltmaya yarayan tüm yapısal önlemlerdir.
Aktif Gergi Sistemi
Emniyet kemeri bir kaza anında araç içindekileri mümkün olduğunca erken bir aşamada tutmalı ve vücudu gergin bir şekilde sarmalıdır. Özellikle kabarık giysiler söz konusu olduğunda bu her zaman sağlanamayabilir. Bu etki, kemer boşluğu olarak adlandırılır.
Emme Manifoldu
Motordaki yanma işlemi için gerekli olan hava, emme manifoldu üzerinden emme valfine, burdan da silindirin içine aktarılır. Motorun değişken performans ihtiyacına bağlı olarak emme manifoldu üzerinde değişiklikler yapılabilir. Ancak bu şekilde tüm koşullarda ve devir hızlarında silindirlerin yeteri miktarda hava ile beslenmesine imkân sağlanabilir. Bu da çok yollu emme manifoltu sistemi ile mümkündür.
Elektronik Gaz Pedalı
Günümüz araçlardaki gaz pedalı bir sensör gibi etki eder. Bu sensör, pedal konumunu göz önünde bulundurarak sürücünün talep ettiği performansı algılar.
Elektronik Diferansiyel Kilidi “EDL”
Elektronik diferansiyel kilidi “EDL”, tutuş özellikleri birbirinden çok farklı olan zeminlerde güvenli ve konforlu kalkış imkânı tanır.
Elektronik Dinamik Diferansiyel Kilidi “XDS”
Elektronik dinamik diferansiyel kilidi “XDS”, bilinen EDL fonksiyonunun geliştirilmiş ve genişletilmiş versiyonudur. Ancak, XDS çekiş kaybına odaklanmak yerine hızlı viraj geçişlerinde virajın iç bölgesinde bulunan ön tekerlek yükünün azalmasına tepki verir. XDS, tekerleğin patinaj yapmasını önlemek için virajın iç bölgesindeki tekerleğe ESP hidroliği üzerinden fren basıncı üretir. Bu şekilde çekiş iyileştirilir ve yetersiz yönlendirme eğilimi azaltılır. Bu esnada basınç seviyesi yaklaşık 5 bar’dan 15 bar’a kadar uzanan aralıkta hareket edebilmektedir. Sürüş izlenimi, ayarlı bir diferansiyel kilidinin hafifletilmiş şekline benzer. Tek taraflı, hassas bir fren basıncı yapılandırılması sayesinde daha sportif, daha hızlı ve hedef konusunda daha hassas bir viraj kabiliyeti elde edilir.
Elektro Hidrolik Servo Direksiyon
Elektro hidrolik servo direksiyon, bilinen hidrolik direksiyonun daha da geliştirilmiş bir türüdür. Temel farkı, direksiyon desteği için gerekli hidrolik basıncın motora bağlı bir kayışla değil de ayrı bir elektrik motoruyla sağlanmasıdır.
Elektro Mekanik Servo Direksiyon
Elektro mekanik servo direksiyon, hıza bağlı şekilde ayarlanan elektrikli bir güç destekli yardımcı direksiyondur ve sadece sürücünün ihtiyaç duyduğu anlarda devreye girer.
Hıza Duyarlı Servo Direksiyon
Hıza duyarlı servo direksiyon sistemi, kullanışlılığı, güvenliği ve konforu arttırır.
Eğim İniş Asistanı “Hill Decent Assist”
Motor yönetim sistemi ve eğim iniş asistanı Hill Decent Assist, motor devrinin kısılması sayesinde ve gerekli olduğu durumlarda frenlere müdahale ederek arazi sürüşlerinde yokuştan güvenli ve kontrollü bir iniş yapılabilmesine olanak tanır.
Egzoz Turbo Şarj Sistemi
Egzoz turbo şarj sistemleri, yanma için gerekli olan havayı yoğunlaştırarak motora yöneltilen havanın debisini arttırır. Atmosferik emişli motorlar ile kıyaslandığında (eşit motor hacminde), turbo şarj sistemini kullanan motorlarda performans, tork ve verimlilik önemli derecede artar.
Egzoz Gazı Arıtma Sistemi
NOx depolu katalitik konvertör , asil metal katalizatöründen ve NOx depolama bileşeninden oluşan bir kombinasyonla azot oksitlerin geçici bir süre için depolanmasına olanak sağlar. Belli aralıklarla depolanan azot oksit bileşeni, sürekli olarak okside edilir ve egzoz gazı sürecinden çıkartılır.
Egzantrik Mili
Egzantrik mili, emme ve egzoz valflerinin doğru zamanda ve doğru sırada çalışmasını sağlayarak ateşleme sistemini kumanda etmekle görevlidir. Egzantrik mili, valflerin açılma sürelerini optimum şekilde düzenleyerek sistemin kusursuz bir şekilde farklı sürüş tiplerine adaptasyonunu sağlar.
Diferansiyel
Bazen diferansiyel dişlisi ya da dengeleme grubu olarak da adlandırılan diferansiyel, tahrik edilen akslardaki farklı tekerleklerde oluşan devir sayılarını dengelemek için çalışır.
DSG Şanzıman – 6 Kademeli
“Direkt-Schalt-Getriebe”, “Direct-Shift-Gearbox” veya başka bir deyişle “Çift Kavramalı Şanzıman” DSG, otomatik vites sistemlerinde bir devrim niteliği taşımaktadır. Konvansiyonel otomatik vites sistemlerinin, yüksek yakıt tüketimi, yüksek ağırlık, düşük performans ve yüksek emisyon değerlerinden ibaret olan tüm kötü yönlerini ortadan kaldıran bu kompakt ve hafif şanzıman sistemi ile Volkswagen otomobilleri, manuel vitesli modellerden bile daha performanslı, daha düşük yakıt tüketimine sahip ve daha çevreci olabilmiştir.
DSG Şanzıman – 7 Kademeli
“Direkt-Schalt-Getriebe”, “Direct-Shift-Gearbox” veya başka bir deyişle “Çift Kavramalı Şanzıman” DSG, otomatik vites sistemlerinde bir devrim niteliği taşımaktadır. Konvansiyonel otomatik vites sistemlerinin, yüksek yakıt tüketimi, yüksek ağırlık, düşük performans ve yüksek emisyon değerlerinden ibaret olan tüm kötü yönlerini ortadan kaldıran bu kompakt ve hafif şanzıman sistemi ile Volkswagen otomobilleri, manuel vitesli modellerden bile daha performanslı, daha düşük yakıt tüketimine sahip ve daha çevreci olabilmiştir.
Dizel Partikül Filtresi
Dizel partikül filtresi, dizel motorlardaki egzoz gazlarının ayrıştırılmasına hizmet eden bir sistemdir.
Yürür Aksam
Yürür aksam, aracın yola bağlantısını sağlayan tüm hareketli parçalarından oluşur. Bunların arasında tekerlekler, süspansiyon sistemi, yaylar, amortisörler, direksiyon ve fren sistemi bulunur.
Yol Bilgisayarı
Yol bilgisayarı, gösterge panelindeki göstergeler üzerinden anlık ve ortalama yakıt tüketimi hakkında sürekli olarak bilgi verir.
Yokuş Kalkış Asistanı “Hill Hold”
Yokuş kalkış asistanı Hill Hold, araç yokuş yukarı durduğunda kalkış torkunu düzenler ve frenlere müdahale ederek aracın geriye doğru kaymasını önler. Hidrolik frenleri kullanarak aracı durdurmuş olan sürücü, kalkış için ayağını fren pedalından kaldırdığında yokuş kalkış asistanı Hill Hold oluşturulmuş bu fren basıncını 2 saniyeliğine sabit tutmaya devam eder. Bu sayede yokuş yukarı kalkışta, sürücünün aracı kolay ve konforlu bir şekilde hareket ettirmesine olanak sağlar.
Yokuş Kalkış Asistanı “Auto Hold”
Elektromekanik park freni bulunan araçlarda bulunan yokuş kalkış asistanı “Auto Hold”, sürücünün kalkış yapma konforunu büyük ölçüde arttırır. Sürücü, park frenini serbest bırakmadan kolayca aracı hareket ettirebilir. Bu, özellikle “rampalarda kalkışta” sürücüye büyük kolaylık sunan bir özelliktir. Mümkün olan en iyi kalkış olanağını sağlamak için düz şanzımanlı bazı modellerde bir debriyaj sensörü mevcuttur. Bu debriyaj sensörü, debriyaj kumandasını değerlendirir ve böylece sistemin optimum şekilde tepki vermesini garanti eder. Aracı harekete geçirmek için basit bir şekilde gaz vermek ve debriyaj kavraması sağlamak yeterlidir. Otomatik şanzımanlı modellerde ise sürücünün sadece gaz pedalına basması yeterlidir. Teknik açıdan incelendiğinde süreç şu prensipte işlemektedir: Freni en ideal anda serbest bırakmak için elektromekanik park freni kontrol ünitesi, motor torku ve devir sayısı, rampa eğimi, gaz ve debriyaj pedalının konumu ile ilgili gelen sinyalleri değerlendirir.
Yağmur Sensörü
Yağmur sensörü, sileceklerin yağmur şiddetine uygun olarak camları hangi sıklıkla sileceğini otomatik olarak ayarlar.
TSI Teknolojisi
TSI teknolojisi, Volkswagen’in direk püskürtmeli benzinli motorlarını temsil eder. TSI motorlar, Volkswagen grubunun önceki nesil FSI motorlarında kullanılmaya başlayan yüksek basınçlı direkt benzin enjeksiyonu teknolojisine sahiptir. Direkt enjeksiyon sayesinde yakıt – hava karışımı yanma odasında gerçekleşmekte ve yüksek basınçlı enjektörlerin de yardımıyla yakıtın daha iyi homojenize olması sağlanmaktadır. Bu, daha iyi yanma ve verim artışını beraberinde getirir; Performans, yakıt ekonomisi ve düşük egzoz emisyonu bir aradadır.
Tiptronic Şanzıman
Tiptronic şanzımanlar, otomatik şanzımanların sahip olduğu tüm avantajları ve özellikleri kullanıcısına sunar. Tiptronic özelliğine sahip otomatik şanzıman, vites üzerinde yer alan ikinci bir seçenek aracılığıyla sürücünün manuel vites kontrolüne geçiş yapmasını sağlar. Manuel modda vites kolunun ileriye itilmesi ya da geri çekilmesi sayesinde vites değiştirilir. Ayrıca vites değiştirme işlemi, direksiyon arkasında yer alan vites değiştirme butonları yardımıyla da kumanda edilebilir.
Direkt Dizel Enjeksiyonu
Dizel direkt enjeksiyonunda yakıt doğrudan yanma odasına püskürtülür. Günümüzdeki en yüksek etki derecesine sahip ve en verimli dizel motor tipi direkt enjeksiyonlu motordur. Yüksek basınçlı enjeksiyona sahip bir turbo dizel motor, egzoz turbo şarj sistemli modern benzinli motorlar ile kıyaslandığında karşılaştırılabilir bir performans sergileyebilmektedir. Volkswagen, tüm model serilerinde kullandığı Common-Rail direkt enjeksiyon sistemi sayesinde, gelecekte geçerli olacak olan egzoz gazı emisyon kurallarının daha şimdiden karşılanmasını garanti etmektedir.
Run-Flat Özellikli Lastikler
SST (Kendinden Destekli Lastik/Self Supporting Tire) ya da Run-Flat lastikler olarak da adlandırılan patlamış halde dahi yola devam etme özelliğine sahip lastikler yüksek güvenlik ve konfor sunar.
Önden Çekiş Sistemi
Günümüzde orta sınıfa kadar binek otomobillerde ağırlıklı olarak önden çekiş sistemi kullanılmaktadır.
Otomatik Şanzıman
Otomatik şanzımanlar; kalkış ve kavrama sürecini, aktarma oranının seçilmesini ve viteslere geçilmesini kendi kendilerine gerçekleştiren otomatik sistemlerdir. Sürücünün sol ayağının ve sağ elinin hareketlerini üstlenerek, hem trafik güvenliğini hem kişisel konforu arttırırlar.
Navigasyon Sistemi
Navigasyon sistemi sürücünün, tanımlı bir hedefe ulaşması için gerekli olan desteği sahip olduğu harita üzerinde yapılan görsel yönlendirmeler ile sağlar. Ayrıca sistemin desteklediği sesli komut yardımıyla, sürücünün sürüş anında dikkatini dağıtmayacak şekilde optimum gidiş güzergahı sesli olarak bildirilir.
Küresel Konumlama Sistemi “GPS”
Navigasyon sistemi yolu nasıl buluyor? Elektronik iz sürücüsünün doğru güzergâh önerisi yapabilmesi için gerekli ön koşul GPS sistemidir.
Merkezi Kilitleme Sistemi
Merkezi kilitleme sistemine ait uzaktan kumanda optimum kullanım konforunu garanti eder. Depo kapağına erişim de otomatik olarak merkezi kilitleme sistemi üzerinden kumanda edilir. Bagaj kapağı ihtiyaç olması halinde uzaktan kumanda üzerindeki ayrı bir tuş üzerinden tek başına açılabilmektedir.
ISOFIX Sistemi
ISOFIX, dünyaca ünlü otomobil üreticilerinin, çocuk koltuklarının sabitlenmesi için tek düzen ve optimum bir standart geliştirme çabasının ürünüdür.
Immobilizer
Elektronik hırsızlık önleme sistemi olan Immobilizer kontak anahtarının yerinden çıkartılmasıyla devreye girer ve aracın motor kontrol ünitesi ile paralel çalışarak yetkisiz kişiler tarafından çalıştırılmasını önler.
Hız Sabitleme Sistemi
Hız sabitleme sistemi, araç hızının kumanda edilmesi için elektronik destekleyici bir aygıttır. Sistem, sürücü tarafından seçilen hızı kaydeder ve muhafaza eder. Sürücü bu durumda hızı kısa süreli manuel olarak tanımlı bir değer kadar arttırabilir veya azaltabilir ve ardından istediği takdirde tekrar en son kayıtlı hıza geri dönebilir.
Lastik Basınç göstergesi
Lastik basıncının üretici tarafından lastik ve araç modeline göre belirtilen değerlere ayarlanmasından sonra sisteme kaydedilir. Lastik basınçlarında oluşabilen değişikliklerde sistem uyarı verir. Lastik basınç değerlerinin sisteme kaydedilmesi ile genellikle yol bilgisayarında araç durumu bilgilerinden lastik basınç durumu kontrol edilebilir.
Araç Bakımında Neler Değişir ?
Lastik Etiketleri
Türkiye Otoyol Haritası
Otomobil Motorları
Yakıt Tüketimi