Yakıt tasarrufu sağlamak için ne yapılır?
Yakıt tüketimi sürüş maliyetini doğrudan etkilediği için sürücülerin en çok dikkat ettiği konuların başında geliyor. Otomobillerin yakıt tüketimi, motor hacmi, aracın aerodinamik yapısı ve ağırlığı gibi teknik unsurların yanı sıra kullanım biçimine bağlı olarak da değişmektedir. Yakıt tüketiminizi arttıran unsurları anlayarak, yakıt tasarrufu yapabilir, dikkatli bir kullanımla aracınızın fabrika verilerinden bile daha düşük tüketim değerlerini yakalayabilirsiniz.
Yakıt tüketimi nedir?
Yakıt tüketimi belirli göstergelere göre bir aracın ne kadar yakıt tükettiğini temsil ediyor. Modern otomobillerde yakıt sarfiyatı 100 km’lik sürüş boyunca tüketilen yakıtın litre cinsinden ifade edilmesiyle bulunuyor. Örneğin 100 km’de 3,8 litre yakıt tüketen Toyota Corolla Hybrid modelinin birleşik yakıt tüketimi 3,8 l/100 km şeklinde gösteriliyor.
Yakıt tüketiminin geleneksel gösterim biçimi ise basit bir matematik işlemine dayanıyor. Yeni model otomobillerde tüketim değerleri dijital verilerle anlık olarak desteklense de bu özellikten yoksun eski model araçlarda sürücüler tüketim miktarını kilometre başına kuruş hesabı yaparak belirliyor. Yakıt fiyatları sürekli değiştiği için bu hesaplama metodunun sağlıklı bir sonuç vermediğini belirtmekte yarar var.
Yakıt tüketimi nasıl hesaplanır?
Fosil yakıt kaynakları sınırlı olduğu için benzin, dizel ve gaz fiyatlarındaki artış kaçınılmaz hale geliyor. Sürüş maliyetini azaltmak isteyen sürücüler ise araba yakıt hesaplama yöntemleriyle tasarrufun yollarını arıyor. Tüketilen yakıt miktarını hesaplamak için iki farklı yol izleyebilirsiniz. Bunlardan ilkinde yakıt miktarını, diğerinde ise gidilen mesafeyi değişken olarak kabul etmeniz gerekiyor. Buna göre, bir litre yakıtla gidilen mesafeyi veya 100 kilometrede harcadığınız yakıt miktarını ölçebilirsiniz. Yakıt tüketimi hesaplama işlemine başlarken aracın yakıt deposunu tamamen doldurarak işleri kolaylaştırabilirsiniz.
Kilometre sayacını sıfırladıktan sonra yakıt deposu göstergesindeki çeyrek veya yarım depo işaretlerini referans almak üzere sürüşe başlamalısınız. Çeyrek depoyla gittiğiniz mesafede ne kadar tüketim yaptığınızı hesaplamak yakıt deposu kapasitesini de bilmeniz gerekiyor. Örneğin, 40 litre yakıt kapasiteli bir araçla çeyrek depoda 200 kilometre yol alıyorsanız 100 kilometrede 5 litre yakıt tükettiğiniz anlamına geliyor.
Marka ve modele göre değişiklik gösterse de günümüzde tüm araçların gösterge panelinde yakıt tüketimi değerinin yer aldığı bir alan bulunuyor. Buradan 100 kilometrede ne kadar yakıt tüketildiği görülebiliyor. Eğer aracın kilometre başına ne kadar yakıt tükettiği merak ediliyorsa burada yer alan değerin 100’e bölünmesi gerekiyor. Örneğin 100 kilometrede araç 7 litre yakıt tüketiyorsa kilometre başına da 0,07 litre yakıt tüketiyor demektir. 1 litrelik yakıt ücreti ile bu sayıyı çarparak aracın kilometre başına kaç TL harcadığı da görülebiliyor.
Ortalama yakıt tüketim miktarı
Elde ettiğiniz verilerin en doğru sonucu vermesi için hesaplama işlemini sık sık tekrarlayarak ortalama bir değere ulaşabilirsiniz. Şehir içi trafiğindeki yüksek yakıt tüketimiyle uzun yolculuklardaki nispeten düşük yakıt tüketimi gerçek değerler üzerinde yanıltıcı olabiliyor. Yakıt sarfiyatını artıran veya azaltan etkileri en aza indirmek için yakıt deposunu her doldurduğunuzda gittiğiniz mesafeyi not alabilirsiniz. Ardından basit bir aritmetik hesapla ulaştığınız verilerin ortalama değerini bulabilirsiniz.
NEDC, WLTP ve RDE nedir?
NEDC (New European Driving Cycle), 1992’den beri Avrupa’da kullanılan bir test prosedürünü ifade eder. Bu test prosedürünün asıl amacı, binek otomobillerin ve hafif ticari araçların egzoz emisyonlarını ve yakıt tüketimini ölçmek ve kaydetmektir.
NEDC’nin yerini daha sonra dünya genelinde kullanılmaya başlanan standartlaştırılmış test yöntemi WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) almıştır. Daha sıkı kontrol süreçleri içeren bu yeni test prosedürü, bir aracın tüketimine yönelik daha gerçekçi bilgiler sunmayı amaçlamaktadır. Avrupa’da emisyonlar WLTP’ye ek olarak, şimdi RDE (Real Driving Emisions) test prosedürü kullanılarak da test edilmektedir.
Yakıt enjeksiyon sistemi (Electronic Fuel Injection)
Motor yanma işlemi sonucunda yakıtın kimyasal enerjisini önce ısı enerjisine daha sonra mekanik enerjiye dönüştürür. Günümüzde üretilen otomobiller yakıt enjeksiyon sistemi (Electronic Fuel Injection) ile çalışmaktadır. Yakıt enjeksiyon sisteminde motora alınan havanın sıcaklığı, basıncı, motor sıcaklığı, istenen güç, egsoz gazlarının durumu gibi bilgiler sensörler vasıtasıyla elektronik kontrol ünitesine aktarılır ve bu bilgiler doğrultusunda motora ne miktarda yakıt aktarılacağı sistem tarafından hesap edilerek o kadar yakıt gönderilir. Yakıt enjeksiyon sistemi sayesinde yakıt tasarrufu, egsoz emisyonlarında azalma, çekiş artışı gibi bir çok yarar sağlanır.
Yakıt kesme (cut-off) özelliği
Yokuş aşağı eğimli bir yolda uygun vitese takılı olarak giden yakıt enjeksiyon sistemine sahip bir otomobilde, gaz verilmediği taktirde cut-off sistemi devreye girerek yakıt tüketimini durdurur. Eğer araç vites boş olarak hareket ediyorsa cut-off özelliği devreye girmeyeceği için yakıt tüketimi devam edecektir.
Otomatik vitesli araçlarda yakıt tasarrufu
Geçmiş yıllarda otomatik şanzımana sahip otomobillerin, manuel (düz) vitesli araçlara göre yakıt tüketimleri daha fazla olmasına karşın, günümüzde yeni nesil otomatik vitesli arabalar için bu durum geçerli değil. Yeni nesil gelişmiş otomatik şanzımana sahip otomobiller, manuel vitesli araçlardan daha verimli yakıt tüketimi sağlayabilmektedirler.
Manuel vitesli araçlarda yakıt tasarrufu
Manuel yani düz vitesli araçlarda sürücünün koşullara göre uygun devirlerde ve doğru vites kullanması ile yakıt tüketimi azaltılabilir. Öncelikle vites geçişinde devirin yükseltilmesi çok önemli. Birinci vitesi yalnızca otomobili hareket ettirmek için kullanın ve aracınız hız kazanmaya başlar başlamaz vitesi yükseltin. Aracın ilk kalkışından sonra seri bir biçimde trafik ve yol duruma uygun olan en yüksek vites kullanılmalıdır. Bununla birlikte eğer aracınızın devri, vites değiştirmeye hazır değilse veya o an bulunduğunuz vites için yüksekse, motorunuz zorlanacaktır ve bu da fazla yakıt tüketimine sebep olacaktır.
Benzinli araçta yakıt tasarrufu
- Benzinli araç sahipleri yakıttan tasarruf etmek için öncelikle motor yağının temiz olmasına dikkat etmeliler. Yağ değişikliğini düzenli olarak yapmalısınız. Motor yağının temiz olması, motordaki sürtünmeleri minimuma inmesini ve daha az benzin harcanmasını sağlar.
- Aracınızın motoru soğukken daha çok benzin harcar. Benzinli araçların motoru dizel araçlara göre daha çabuk ısındığından aracınızı yavaş bir kalkışla kaldırabilir ve bir süre çık hızlanmadan kullanarak ısınmasını sağlayabilirsiniz.
- Binek otomobiller fazla ağırlık taşımak için üretilmediklerinden fazla ağırlık, benzin tüketiminin artmasına neden olur. Bagajınızdaki gereksiz ağırlıklardan kurtulmanız yakıttan tasarruf etmenizi sağlar.
- Uzun yolda yakıt tasarrufu için aracınızın hız sabitleyici özelliği varsa kullanmalısınız. Gazı manuel olarak sabit tutmaya çalışmak daha zordur. Hız sabitleyicisini kullanarak hem aracınızı daha rahat sürer hem de yakıt tüketimini azaltmış olursunuz.
- Benzini gün ortasında almak yerine sabah erken saatlerde almayı tercih edebilirsiniz. Bezin soğuk havada daha sıkışık ve buharsız olacağı için aynı tutara daha fazla benzin satın almış olursunuz.
- Turbo motora sahip benzinli araçlar, atmosferik motorlu benzinli araçlara göre yakıtı daha verimli kullanırlar.
Dizel araçta yakıt tasarrufu
- Dizel araçlarda, benzinli araçların tersine motoru ısıtmak için bir süre çalıştırıp ısıtmak gerekir. Dizel bir araca sahipseniz motoru ısıttıktan sonra yola çıkın. Motor ısındıktan yola çıkmanız yakıt tüketiminizi azalır.
- Dizel araçlar benzinli araçlar gibi seri değildir. Özellikle ani kalkış ve duruşlarda veya gazdan ayağın hızlı çekilmesi yakıt tüketimini artırır.
- Lastiklerin basıncı da yakıt tüketimine etkileyen unsurlardan biridir. Aracınızın lastiklerini önerilen basınçta tutmaya özen göstermelisiniz. Lastiklerin basıncının yetersiz olması zeminle sürtünmelerini artırdığı için yakıt masrafının artmasına da neden olur.
- Araca eklenen bisiklet ya da diğer yük aparatları aracın ağırlığını ve rüzgâr direncini artırarak yakıt tüketimini de artırır.
- Dizel araçlar genellikle uzun yol kullanımlarında benzinli araçlara göre daha az yakıt tüketirler.
SUV araçların yakıt tüketimleri
Genel olarak SUV araçlar aynı segmentte bulunan diğer araçlara göre daha ağır olurlar. Yerden yükseklikleri nedeniyle hava akımlarından kaynaklı kuvvetlerden daha fazla etkilenirler. Yük ve yolcu kapasiteleri daha yüksektir. Bununla birlikte modern teknolojilere sahip yeni SUV modelleri, güçlü aerodinamik tasarımları ve gelişmiş motorları sistemleri ile daha yüksek performans ve verimlilik sunmaktalar. Günümüzde özellikle C SUV segmentinde pek çok yeni model, hafif hibrit teknolojisi ile donatılarak şehir içi yakıt tüketimleri aşağıya çekilmiştir.
Turbo motor (Turbocharger) teknolojisi
Bir motorun performansı ve verimliliği yanma odalarındaki oksijen miktarına bağlıdır. Daha fazla oksijen daha fazla yakıtın salınması ve performansın artması anlamına gelir. Bir turboşarj, yanma için daha fazla oksijen sağlamak amacıyla, egzoz gazlarında bulunan ve değerlendirilmediği takdirde atıl kalacak enerjiyi kullanır; bu işlem bir türbin fanı tarafından çalıştırılan ve emilen havayı sıkıştıran bir kompresör sayesinde gerçekleştirilir. Bu durum motorun hava giriş manifoldundaki basıncı artırır ve böylelikle silindirleri doldurur. Sonuçta performansta artış ve geniş bir düzlemde daha fazla tork elde edilir. Modern turbo teknolojisi aynı zamanda tüketimi ve emisyonu da azaltır.
Yüksek verimliliğe sahip yeni nesil turbo motorlar
Son yıllarda otomobil üreticileri satışa sundukları yeni model otomobillerde daha küçük hacimli, daha hafif ve yüksek verimliliğe sahip motorlar kullanmaktadırlar. Turbo teknolojisinden de yararlanarak daha zengin bir hava-benzin karışımı ile birim yakıttan daha yüksek enerji elde edilebilmektedir. Aynı zamanda yeni nesil turbo (turbocharger) teknolojisine sahip motorlar, klasik atmosferik motorlara göre daha düşük karbon salınım oranlarına sahip olabilmektedirler. Böylelikle otomobillerden kaynaklanan ve çevreye verilen zararın azalması mümkün olabilmektedir.
Otomobillerde hafif ve dayanıklı materyallerin yakıt tüketimine etkisi
Otomotiv endüstrisinde kullanılan malzemeler sürekli geliştirilmektedir. Daha hafif ve dayanıklı malzemelerden üretilen otomobiller, elektronik sistemlerin de desteği ile yakıt tüketimine etki eden önemli unsurlardan motorun optimal ısıya ulaşabilmesi kolaylaşmıştır.
Doğru klima kullanımı ile yakıt tüketimini düşürmek mümkün
Klima sistemleri aslında oldukça fazla yakıt tüketen donanımlardır. Sıcak yaz günlerinde kullanılan klima sistemleri hem araç içerisini soğutmak hem de sabit bir sıcaklığı korumak için düşük hızlarda 2 l/100 km’ye kadar yakıt tüketir. Bununla beraber araç içi sıcaklığın düşürülmesi için camların açılması, yakıt tüketimi yönünden klima kullanımına iyi bir alternatif değildir. Camların açık olmasının aerodinamik üzerinde yaptığı etki nedeniyle yakıt tüketimi özellikle yüksek hızlarda olumsuz etkilenmekte hatta klima kullanımının yarattığı yakıt sarfiyatının da üzerine çıkabilmektedir. Otomobilinizin klimasını çalıştırmadan önce birkaç dakika aracınızın camlarını açarak hem temiz hava girmesini hem de araç içinde yaz aylarında ısınan havanın araç dışına tahliyesini sağlayabilirsiniz. Bu sağlığınız açısından gerekli olduğu gibi klimanın daha verimli çalışmasını da sağlayacaktır.
Yüksek oktanlı benzinlerin yakıt tüketimine etkisi
Otomobilinizin en sağlıklı çalışacağı yakıt türü üretici tarafından belirtilmiştir. Aracınızın motoru yüksek oktanlı benzin için özel olarak üretilmemişse bu tür yakıtların aracın performansına veya yakıt tüketimine herhangi bir olumlu etkisi olmayacaktır.
Periyodik bakım ve kontrollerin yakıt tasarrufu için önemi
Tüm mekanik sistemlerde olduğu gibi arabalar için de periyodik bakımların önemi büyüktür. Benzinli, dizel, otomatik veya düz vitesli tüm araçlar, belli sürelere ve/veya kat edilen kilometreye bağlı olarak bazı bakımlara ihtiyaç duyar. Gerekli bakımların düzenli olarak yapılması bir arabanın çalışma performansını olduğu kadar yakıt tüketimini de olumlu etkileyecektir.
Periyodik bakımlar çerçevesinde yetkili servislerde yapılan işlemler bu doğrultudadır. Fren hidroliği, motor yağı, polen filtresi veya triger takımı gibi parçalar hem kullanıma bağlı olarak yıpranmakta hem de zamana bağlı olarak özelliğini yitirmekteyken, fren diskleri gibi parçalar kullanıma bağlı eskimektedirler. Yılda en az bir defa yenisi ile değiştirilmeyen hava filtreleri, motora alınan hava miktarını olumsuz etkileyeceğinden yakıt sarfiyatını arttıracaktır.
Unutulmaması gereken konu optimal yakıt tüketiminin ancak sağlıklı çalışan bir araçta sağlanabileceğidir. Düşük yakıt tüketimi için motor yağınızı ve yağ değişim sürelerini düzenli olarak takip edin. Motor iyice yağlanırsa sürtünme direnci azalır. Akışkan yağları tercih ederek %5’e varan yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Gereksiz aydınlatma ve sis farı kullanmak yakıt tüketimini arttırır
Günümüz otomobillerinin hemen hepsinde gündüz farları görünürlüğü arttırmak amacıyla bulunmaktadır ve kullanılmalıdır. Bunun yanında gerekmediği zamanlar sis farlarının kullanımı diğer sürücülerin görüşünü olumsuz etkileyeceği için doğru olmadığı gibi yakıt tüketiminizi de yükseltir. İhtiyacınızın dışında aydınlatma araçlarını kullanmayın. Çünkü şarj dinamosu, aydınlanma için kullanacağınız enerjiyi motordan alacağı güç ile sağlıyor.
Navigasyon sistemlerinin yakıt tüketimine etkisi
Navigasyon sistemleri yakıt sarfiyatını düşürebilecek özelliklere sahip olabilmektedirler. Bazı navigasyon sistemleri gerçek zamanlı trafik sıkışıklığı bilgilerini değerlendirerek, alternatif rotalar sunabilmektedirler. Ayrıca daha önce gitmediğiniz yerler için navigasyon sistemlerini kullanmanız, adres sormak için gereksiz duraklamalardan kurtararak gitmek istediğiniz hedefe en kısa güzergahtan ulaşabilmenizi sağlayabilir.
Yakıt tüketimini doğrudan etkileyen unsurlardan biri de sürücünün araç kullanma alışkanlıklarıdır. Otomobilinizle genellikle aynı güzergah üzerinde yol alıyorsanız, bu durumda kullandığınız güzergah ile ilgili trafik ışıkları, trafik yoğunluğu, kavşaklar ve benzeri bilgilere sahip olmanız nedeniyle daha stabil bir sürüş gerçekleştirebilirsiniz. Bu da ani hızlanma ve frenlemelerin daha az olmasına neden olarak yakıt tüketimine olumlu etki yapar.
Freni az kullanın
Sürüş tarzınızın yumuşak olması da yakıt tüketimini etkiliyor. Aracınız hareket ettikten sonra mümkün olan en kısa sürede sabit seyir hızına çıkmak ve o hızda kalmak önemli. Genelde tavsiye edilen hız 40 kilometre ve üzeri oluyor. Ayrıca sürücülere fren pedalıyla mümkün olduğu kadar az fren yapmalısınız.
Fren enerjisinin geri kazanılması
Her fren yaptığınızda kinetik enerji ortaya çıkar. Fren Enerjisi Geri Kazanımı, daha önce göz ardı edilmiş bu potansiyelden yararlanır. Sürücü her fren yaptığında veya ayağını gazdan çektiğinde, üretilen rölanti enerjisini toplayarak elektrik enerjisine dönüştürür. Bu sisteme sahip otomobillerde, elektrik enerjisi daha sonra otomobilin aküsünün şarj edilmesinde kullanılır. Akıllı enerji yönetimi sistemi, alternatörün artık sürekli olarak çalışması gerekmediği anlamına gelir ve jeneratör üzerindeki gerilimi azaltır. Böylece, yakıt tüketimi azalır ve performans artar.
Lastiklerin yakıt tüketimi üzerindeki etkisi
Lastiklerin diş derinliklerinin ve lastik basınçlarının belirlenen standartlara uygun olması yakıt tüketimini olumlu yönde etkiler. Yakıt tüketiminde her beş depo yakıtın birisi lastikten kaynaklandığı düşünüldüğünde, lastiklerin yakıt tüketimine ve çevreye olan etkileri oldukça önemlidir. Ayrıca mevsime göre lastik seçimi yapılmalıdır.
Doğru hava basıncı sayesinde %15’e kadar tasarruf sağlayabilirsiniz. Lastikleriniz henüz soğukken yani yola çıkmadan önce yapacağınız basit bir lastik basınç kontrolü ile ciddi bir tasarruf elde edebilirsiniz. Lastiklerden ileri gelen yuvarlanma direnci, toplam yakıt tüketiminin %15’ini oluşturur. Lastik basınçları, yük durumuna uygun ayarlanmalıdır. Bu değerleri, genellikle yakıt depo kapağının veya sürücü kapısının içinde bulabilirsiniz. Lastik seçimi esnasında da mümkün olan en düşük yuvarlanma direncine sahip lastikleri seçtiğinizden emin olun. Bu sayede hem %3 yakıt tasarrufu sağlayabilir hem de daha sessiz ve konforlu bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz.
Sürüş karakterinin yakıt tüketimine etkisi
Aracınızın uzun süre rölantide kalması, sanılanın tam tersine yakıt tüketimini artırır. Motor boşta olsa bile hacim ve silindir sayısına göre yakıt tüketmeye devam eder. Aracınızı rölantide uzun süre çalıştırmamaya dikkat etmelisiniz. Gaz pedalını doğru kullanmalısınız. Aracınıza hız verirken gaz pedalına kontrollü bir şekilde basmaya özen göstermelisiniz. Yokuş aşağı inişlerde ayağınızı gaz pedalından çekerek hafif frenle inebilirsiniz. Gerekli olmayan durumlarda yapılan ani hızlanmalar, sık ve ani frenleme davranışları yakıt tüketiminizi arttırır. Bunun yerine sakin bir sürüş karakteri benimsemeniz, ortalama yakıt sarfiyatınızı optimum seviyede tutmanıza yardımcı olacaktır. Düşük ve orta hız bandında ve hızınızı sabit tutarak, daha az fren yaparak ilerlemeye çalışın. Önünüzdeki araçla takip mesafenizi uzun tutmak, sık sık fren ve gaz komutları vermenizin önüne geçeceği gibi size, önünüzdeki aracın da önündeki trafiği görebilmenizi sağlayan geniş bir bakış açısı kazandıracaktır. Bu şekilde trafikte mümkün olduğunca ileriyi takip ederek, örneğin trafik ışıklarının yandığını gördüğünüzde ayağınızı gazdan çekerek ve bu sayede aracın süzülmesine izin vererek önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz. Otoyollar için de aynı şekilde: 120 km/s yerine 90 km/s ile giderek önemli ölçüde tasarruf edebilirsiniz.
Aracınızı gereksiz doldurmayarak yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz
Genel olarak küçük arabaların daha az yakıt kullanması, bu araçların ağırlıklarının daha az, motor hacimlerinin daha küçük olması ile açıklanabilir. Araçlar en yüksek enerjiye genellikle ilk hareket sırasında ihtiyaç duyarlar. Bu durumda durağan haldeyken hareket haline geçen aracın ağırlığı, harcanan yakıt miktarını doğrudan etkiler. Aracınız ne kadar dolu olursa, ağırlığı da o kadar fazla olacak, bu da hareket edebilmek için daha fazla güç sarf edecektir. Aracın ağırlığının artması yakıt tüketimi de artacaktır. Aracınızda bulunacak fazladan 50 kg yük yaklaşık olarak, %1-2 oranında daha fazla yakıt harcanmasına neden olur. Bu nedenle aracınıza fazla yük yüklemekten kaçınmalı, gereksiz eşyaları araçtan çıkarmalısınız.
Aerodinamik ve yakıt tüketimi
Doğru aerodinamiğe sahip olmanız, özellikle nispeten yüksek hızlarda daha düşük yakıt tüketimi sağlamanızın en önemli etkenlerinden biridir. Ancak, araç tavanına yerleştireceğiniz bisiklet taşıyıcıları ve portbagajların, bu durumu olumsuz yönde etkileyeceğini unutmayın. Bu nedenle kayak ve dağ bisikleti gezileriniz dışında bu tür ek donanımları çıkarmanız, size büyük fayda sağlayacaktır. Aracınızda bu ekipmanlar olmasa bile aralık veya açık camlarla veya cam tavanlarla seyahat etmek, aerodinamik etkinliği azaltarak yakıt tüketimini artıracaktır. Özellikle 50 km/s hızın üstünde seyahat ederken tüm camları ve cam tavanı tamamen kapatıp klima sistemini kullanmak, yerinde olacaktır.
Hava ve yol koşullarına uygun doğru sürüş teknikleri
Araçların yakıt tüketimi dış etkenlere bağlı olarak da değişiklik gösterir. Kış aylarında soğuk havalar yakıt tüketimini arttırıken, yaz aylarında klima kullanımının artmasıyla yakıt tüketimi artar. Bozuk yol koşollarında da yakıt tüketimi olumsuz etkilenir.
Kısa mesafelerden kaçının
Rotaları birleştirebilir ve bu sayede önemli ölçüde yakıtta tasarruf sağlayabilirsiniz. Motorlar en çok soğuk oldukları zaman yakıt tüketir. Ancak, birçok noktaya uğramanızı sağlayacak tek bir rota oluşturarak önemli ölçüde tasarruf yapabilirsiniz. Bununla birlikte aracınızı her türlü hava şartında çalıştırır çalıştırmaz ilerleyebilirsiniz. Motoru, aracı sabit tutarak ısıtmak gereksiz bir davranıştır. Motorun çalıştıktan sonra yapacağı ilk kilometrede yakacağı yakıt rölantide çalışan motorun 3 dakikada harcayacağı yakıta eşittir. Günümüzün modern motorları, gelişmiş teknolojileriyle daha ilk çevrimde harekete hazır hale gelir.
Yolu gereksiz uzatmayın
Olabildiğince düz gitmeye çalışın. Trafik sıkıştığında, sürekli boşalan şeride geçerek hareket halinde olmaya çalışmak sürekli dur kalk yapmanıza neden olur. Ayrıca zigzaglar yolu uzatacağından daha fazla yakıt tüketimine neden olur. Yolda direksiyonu ne kadar az hareket ettirirseniz, o kadar az yakıt tüketirsiniz. Aracınızda Start&Stop özelliği bulunuyorsa, sıkışan trafikte uygun şeritte ve gereksiz dur kalk yapmadan ilerlemeniz yakıt tüketiminizi olumlu etkileyecektir. Bozuk yollarda araç sürmek benzin tüketimini artırabilir. Yakıt tasarrufu sağlamak için mümkün olduğunca düzgün yolları tercih etmelisiniz.
Otoparklarda yer aramak yakıt tüketimini arttırıyor
AVM’ler, pek çok farklı ürüne ulaşmamızı sağlaması ve genellikle kapalı otoparklarının bulunması nedeniyle, otomobil ile çıkılan alışverişlerde tercih ediliyor. Bununla birlikte özellikle hafta sonları yaşanan yoğunluktan dolayı AVM otoparklarında uygun park yeri arayışı yakıt sarfiyatını arttırıyor. AVM otoparkı içinde otomobil düşük hızda ve viteste ilerleyeceğinden yakıt tüketimi üst seviyede gerçekleşiyor. Bu nedenle öncelikle yoğun gün ve saat aralıkları yerine, AVM alışverişi için otoparkın daha sakin olacağı zamanları tercih etmek, yakıt tüketimini azaltma yönünde yarar sağlayacaktır.
Otomatik Start/Stop fonksiyonu
Yeni model otomobillerin pek çoğunda standart olarak bulunan otomatik start-stop sistemi, trafik ışığı gibi sebeplerle durmak üzere olduğunuzda devreye girerek motoru otomatik olarak durdurur ve bu sayede aracınız bekleme durumundayken yakıt tüketmez. Start-stop fonksiyonu ile özellikle kırmızı ışıkların çok olduğu şehir içi trafiğinde ve trafik tıkanıklıklarında yüzde dokuza kadar olan bir yakıt tasarrufu sağlanabilmektedir.
Aracın sürekli yüksek devirlerde kullanılması yakıt tüketimini arttırır
Aracınızı kullanırken devir ne kadar yükselirse yakıt sarfiyatı da o oranda artar. Gereksiz yüksek devirli otomobil kullanımı motora ve araç mekaniğine zarar verebilir. Aracınızı uygun devirlerde kullanarak yakıt tüketimini azaltabilirsiniz.
Uzun yolda yakıt tasarrufu nasıl yapılır
Aracınız ile uzun yolda şehir içi trafiğinde olduğundan daha farklı koşullarda yolculuk yaparsınız. Uzun yolda uygun devir ve hızda otomobilinizin yakıt tüketimi aracınıza göre değişmekle beraber düşük seviyelerde gerçekleşir. Uzun yolda yakıt tüketimini azaltmak için mümkün olduğunca belli bir hızda gidebileceğiniz, en az rampa ve viraj olan ve tabi ki en kısa mesafeye sahip güzergah seçmeniz yararlı olacaktır.
Yüksek sürat yakıt tüketimini de yükseltir
Şehir içinde trafik kurallarına tam olarak riayet edilmeli ve hızlı otomobil kullanılmamalıdır. Bu sadece yakıt verimliliği için değil aynı zamanda trafik güvenliği için de gereklidir. Uzun yolda da aynı kural geçerlidir, trafik kuralları dahilinde yol koşullarına ve aracınızın özelliklerine en uygun hızda ilerlemelisiniz. Çoğunlukla araçlar 90 kilometre üzerinde daha fazla yakıt tüketmeye başlar. Bu konuda yaygın olarak bilinen bir ölçüt şudur: 120 km ile giden araç 80 km ile giden araca göre yüzde 25 daha yüksek yakıt harcar.
Ömrü tamamlanan debriyaj yakıt tüketimini arttırır
Otomobilinizin debriyajının kavrama noktasına dikkat edin. Aracın debriyajı çok yukarda kavrıyorsa debriyajınız ömrünü tamamlamış demektir. Ömrü tamamlanan debriyaj yakıtı arttırır. Araçta istenmeyen performans kayıplarına neden olur.
Doğru Fren Kullanımı
Otomatik Vites Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Güvenli Sürüş Teknikleri
Araçta Doğru Klima Kullanımı
WLTP nedir?