Renault arıza ışıkları ve anlamları konusunda ön gösterge panelinde yer alan ikaz lambaları, sürücüye araç ile ilgili arıza veya acil durumlar hakkında uyarılar verir. Renault araçlarda gerektiğinde sürücüyü ikaz eden ve tedbir alabilmesi için uyarıda bulunan arıza ışıkları ve anlamları aşağıda belirtilmiştir.
1-Uzun farlar ikaz ışığı
Uzun far ikaz ışığı, aracın uzun farlarının çalıştığını belirtir. Gösterge panelinde mavi renk lamba işaretiyle görünürken yaklaşık 100 metre mesafeyi aydınlatır. Uzun farlar gereksiz kullanılmamalıdır, karşıdan gelen sürücüler için görüşü olumsuz etkiler.
2-Kısa farlar ikaz ışığı
Kısa farlar açıldığında gösterge panelinde bu ışık yanar. Araçların kısa farları yaklaşık 25 metre mesafeyi aydınlatır. Ayrıca, gündüz kısa farların açık olması aracın görünürlüğünü artıracaktır.
3-Ön sis farları ikaz ışığı
Ön sis farları ikaz ışığı, aracın ön tarafında bulunan sis lambalarının açık olduğunu gösterir. Sisli hava koşullarında görüş kalitesini yükseltir ve görünürlüğe katkı sağlar. Araçta bulunan far teknolojisi ister LED, ister xenon veya halojen olsun, yağmur veya sis anlarında meydana gelen yoğunlaşmalar nedeniyle bu farlar verimli bir aydınlatma sağlamakta zorlanır. Bu kapsamda, ön bölümde yer alan sis farları, otomobilde diğer farlara göre yere daha yakın bir noktaya konumlanarak yüzey aydınlatmasını artırır.
4-Arka sis lambası ikaz ışığı
Arka sis lambası ışığı, arka bölümde yer alan sis farlarının açılması ile yanar, temel işlevi kazaların önüne geçilmesi bakımından oldukça kritiktir. Çünkü arka bölümdeki sis farları görüşün azaldığı anlarda arkadan gelen sürücünün dikkatini çekerek onu uyarır. Böylece olası kazaların meydana gelmesi önlenir.
Sis farlarının kullanımı Karayolları Trafik Kanunu’nda belirlenmiştir. Sisli, karlı ve şiddetli hava koşullarının dışında sis farı kullanan sürücülere para ceza uygulanır.
5-Sinyal lambası ikaz ışıkları
Sağ ve sol sinyal lambaları aracın döneceği yöne doğru işaret vermek için kullanılır. Trafikte diğer sürücüler ile iletişimi sağlayan sinyal lambalarının doğru kullanımı, trafik güvenliği için de son derece önem taşımaktadır. Sinyal verildiğinde gösterge panelinde sinyal uyarı lambasının çok sık yanıp sönmesi, sinyal lambalarından en az birinin çalışmadığını ifade eder.
6-Direksiyon ikaz ışığı
Kontak açıldığında yanar ve birkaç saniye içinde söner. Seyir halinde bir bip sesi ile birlikte yanarsa, bu hidrolik direksiyon sistemindeki bir arızayı gösterir. Bu uyarı ciddi uyarılardan birsidir. Eğer bu uyarı ekranınızda çıktıysa olabildiğince hızlı bir şekilde güvenli bir yerde durmalı ve Renault yetkili servisi ile iletişime geçmelisiniz.
7-Vites değiştirme göstergesi
Yakıt verimliliğini ve sürüş konforunu artırmak üzere vites geçişleri ile ilgili sürücüye öneride bulunur. Bir üst (ok yukarı doğru) veya bir alt vitese (ok aşağı doğru) geçmenizi önermek için yanar.
8-Soğutma sıvısı sıcaklığı ikaz ışığı
Bu uyarı otomobilinizin soğutma sisteminde bir sorun olduğunu gösterir ve motorun aşırı ısındığına işaret eder. Soğutma sıvısı azalmışsa bu ışık yanacaktır. Eğer bu uyarıyı alırsanız, en kısa sürede aracınızı uygun bir yere çekmeli ve aracınızın motor soğutma suyunu kontrol etmelisiniz. Soğutma sıvısı seviyesini kontrol etmeden önce motoru soğumaya bırakınız. Otomobilin motor soğutma suyu eksilmişse bunu tamamlamalısınız. Eğer soğutma sıvısını kontrol ettikten sonra hala bu uyarı ışığı yanmaya devam ediyorsa sızıntı olabilir. Bu durumda mutlaka Renault yetkili servisine başvurmalı, aracınızı kontrol ettirmeli ve kaçağı gidermelisiniz.
9-Fren sistemi arızası ikaz ışığı
Kontak açıldığında yanar. Eğer bu uyarı ile birlikte farklı bir arıza lambası veya STOP uyarısı yanıyorsa aracınızın fren hidroliği boşalmış olabilir. Bu durumda asla aracınızı çalıştırmamalısınız. Eğer aracınızın fren hidroliği bir şekilde boşaldıysa bu noktada fren sisteminiz de doğru çalışmayacaktır. El freniniz çekili bir halde beklemeli ve en kısa sürede Renault yetkili servisi ile iletişime geçerek gerekli kontrolleri yaptırmalısınız.
10- Motor uyarı ışığı
Bu uyarı ışığının pek çok sebebi bulunabilir. Küçük bir elektrik sensörü arızasından katalitik konvertör arızası gibi büyük bir arızaya kadar her şey bu sorunun kaynağı olabilir. Motorunuzda meydana gelen ufak bir elektrik arızası bu uyarıya neden olduysa, aracınızı kapatıp tekrar çalıştırdığınızda hata geçebilir. Sorun, yakıt sisteminde ya da ateşleme sisteminde önemli bir arızadan kaynaklanıyorsa motor arıza ikaz ışığı yanmaya devam edecektir. Bu durumda mutlaka aracınızı sağa çekmeli ve en kısa sürede Renault yetkili servisine başvurmalısınız.
11-Yağ basıncı ikaz ışığı
Aracınızda bu işaret yanmaya başlamışsa motor yağınızın seviyesi düşük demektir. Seyir halindeyken yanarsa, mutlaka durunuz, kontağı kapatınız ve yağ seviyesini kontrol ediniz. Seviye normalse, sorun başka bir nedenden kaynaklanıyordur, hemen bir Renault yetkili servisine başvurunuz.
12-Ön ısıtma ikaz ışığı
Dizel modellerde kontak açıkken, yanar. Bu, ön ısıtma bujilerinin çalışmakta olduğunu gösterir. Ön ısıtma sağlandığında ve motor harekete hazır olduğunda söner. Eğer bu uyarı ışığı aracınızı sürerken yanıyorsa kızdırma bujilerinden biri veya birkaçı arızalı olabilir.
13-Elektronik arıza ikaz ışığı
Bu ikaz ışığının yanması farklı pek çok sorundan kaynaklı olabilir. Günümüzde araçlarda çok fazla elektronik parça bulunmaktadır. Otomobillerin çoğu fonksiyonu elektronik sistemler tarafından kontrol edilmektedir. Bu uyarının hangi parça ile ilgili olduğunu anlamanın kolay bir yolu bulunmamaktadır. En kısa sürede servise gidilmesi ve gerekli kontrollerin yapılarak arızanın tespit edilmesi gerekir.
14-Airbag (Hava Yastığı) uyarı ışığı
Kontak açıldığında yanar ve birkaç saniye sonra söner. İkaz ışığının kontak açıldığında yanmaması veya yanıp sönmesi, sistemdeki bir arızanın işaretidir. Hava yastıkları otomobillerin en önemli güvenlik donanımlarının başında gelir. Aracınızda airbag uyarı ışığı yanarsa vakit geçirmeden bir Renault yetkili servisine başvurunuz.
15-ABS fren sistemi ikaz ışığı
Kontak açıldığında yanar ve birkaç saniye içinde söner. Kontak açıldıktan sonra sönmemesi veya seyir halindeyken yanması, fren sistemindeki bir arızanın işaretidir. Otomobil hareket halindeyken bu uyarı yandığında ABS sistemi devre dışı kalmaktadır. Eğer ekranınızda bu uyarıyı gördüyseniz çok daha dikkatli bir şekilde aracınızı kullanmalı, ani ve sert frenlemelerden kaçınmalısınız. En kısa sürede bir Renault yetkili servisinde gerekli kontrolleri yaptırmalısınız.
16-Yakıt seviyesi minimum ikaz ışığı
Kontak açıldığında yanar ve birkaç saniye içinde söner. Seyir halinde bir sesli ikaz ile birlikte yanarsa, en kısa sürede yakıt alarak seviyeyi tamamlayınız. İkaz ışığının ilk yanışından itibaren depodaki yakıtla yaklaşık 50 km kadar gidilebilir.
17-Emniyet kemeri takılı değil ikaz ışığı
Renault araç modeline göre, gösterge tablosunda veya torpido orta göstergesi kısmında belirir. Kemeriniz takılı değilse marşta ikaz ışığı yanık kalır. Bir sesli ikaz düşük ses seviyesinde 30 saniye boyunca ardından daha yüksek bir ses seviyesinde 90 saniye boyunca duyulur.
18-Akümülatör şarj ikaz ışığı
Sürüş sırasında yanması, elektrik devresinde aşırı şarj veya düşük şarj olduğunu gösterir. Akünüz artık ömrünü doldurmuş ve gerekli olan akımı sağlayamıyor olabilir. Akünüz doğru çalışsa da akünüz şarj olmuyor olabilir.
19-Motorun beklemeye alınması (Stop and Start) ikaz ışığı
İkaz ışığı, gösterge tablosunda sabit bir şekilde yanarak motorun beklemeye alindigini size gösterir. Motorun çalışmadığı süre içinde araç ekipmanları fonksiyonlarına devam eder. Motor bekleme durumuna geçtiğinde, direksiyon yardımı artık çalışmayabilir. Bu durumda, motor bekleme durumundan çıktığında veya hız yaklaşık 1 km/sa değerini aştığında (yokuş aşağı, eğim vb.) tekrar çalışır duruma geçer.
20-Motorun rölantiye alınmasının mümkün olmadığını gösteren ikaz ışığı
Bazı durumlar sistemin motoru rölantiye almasını engeller, özellikle de geri vitese alındığında, motor kapağı kilitli değilken, dış hava sıcaklığı çok düşük veya çok yüksek, akü yeterince şarjlı değilse, aracın iç hava sıcaklığıyla otomatik klima referansı arasındaki fark çok yüksekse, park yardımı çalışıyorken, rakım çok yüksek, otomatik vites kutulu araçlar için yokuş aşırı dik, motorun sıcaklığı yetersiz olduğunda; gösterge tablosundaki ikaz ışığı motorun bekleme moduna alınamadığını göstermek için belirir.
21-Kapı açık ikaz ışığı
Bu ikaz ışığı kontak açıkken kapılardan birinin iyi kapanmaması halinde yanar. Kapı açık ikaz ışığı görüldüğünde, aracı hareket ettirmeden tüm kapılar ve bagaj kapağı kontrol edilmelidir. Açık olan kapı tam olarak kapatıldığında ikaz ışığı sönecektir.
22-Hız sabitleyici ikaz ışığı (hız limitörü ve hız regülatörü)
Hız limitörü, sınırlanmış hız adı verilen seçeceğiniz sürüş hızını aşmamanıza yardımcı olan bir fonksiyondur. Hız regülatörü ise seçeceğiniz hızda, hızınızın sabit kalmasına yardımcı olan ayarlanmış hız adı verilen bir fonksiyondur. Bu ikaz ışığı; belirlenen hız limiti aşıldığında veya hız regülatörü fonksiyonu çalıştığında yanar, ilgili durum sona erdiğinde söner. Belirtilen kapsam dışında ikaz ışığı yanmaya devam ediyorsa en kısa sürede Renault yetkili servisine başvurulmalıdır.
23-Dinamik sürüş kontrolü (ESC) ve antipatinaj sistemi ikaz ışığı
Savrulma kontrollü ve ESC antipatinaj sistemli dinamik sürüş kontrolü, kritik sürüş koşullarında araç kontrolünü muhafaza etmeyi sağlar. Sistem, sürücünün isteğini aracın gerçek gidiş yönüyle karşılaştırır ve gerekiyorsa bazı tekerleklerin fren sistemine ve/veya motor gücüne müdahale ederek gidiş yönünü düzeltir, sistemin çalışması durumunda, ikaz ışığı gösterge tablosunda yanıp söner.
24-Lastik basınç kaybı uyarı ışığı
Öncelikle, sistem lastik basıncı etiketinin üzerinde belirtilene eşit olacak şekilde lastik basıncı ayarlanarak başlatılmalıdır, aksi takdirde belirgin basınç kaybında güvenilir uyarı vermeyebilir. Ayrıca, lastik basınç kaybı referans değeri sıfırlanması; lastik basınçlarına her yeniden basınç verilmesinde veya eklenmesinden sonra, lastik değiştirilmesinden sonra, lastik şişirme kitinin kullanılmasından sonra veya kullanım koşullarına bağlı olarak yenilenmelidir. Her zaman kesinlikle şişirme basıncı dört lastiğin de soğuk olduğundan emin olunduktan sonra yapılmalıdır. Lastik basınç kaybı uyarı ışığı yandığında; en az bir lastiğin indiğini veya patlamış olduğunu gösterir. İnme durumunda, ilgili lastiği şişirin. Lastiğin patlaması durumunda yenisiyle değiştirin. Lastik basınç kaybı referans değeri sıfırlanması uygulandıktan sonra ikaz ışığı söner.
25-Aderans kontrolü ikaz ışığı
Araçta mevcut ise aderans kontrolü; araç lastiklerinin yola tutunmasında olumsuz etki eden koşullarda (kuru, nemli, az karlı) aracın kontrolünü kolaylaştırır. Bu fonksiyonlar, aracın tutumunu sürücünün isteğine uygun hale getirmeyi sağlamak için kritik sürüş koşullarında ilave yardımlardır. İşlevler, sürücünün yerine müdahalede bulunmaz. Aracın sınırlarını zorlamaya ve daha hızlı sürmeniz konusunda sizi teşvik etmeye çalışmaz. Dolayısıyla, manevra yapıldığı sırada hiçbir durumda sürücünün dikkatini ve sorumluluğunu üstlenemez. Sürücü, her zaman sürüş sırasında aniden meydana gelebilecek olaylara karşı dikkatli olmalıdır. Sistem devrede değilken ikaz ışığı yanmaya devam ediyorsa en kısa sürede yetkili servise başvurulmalıdır.
Ayrıntılı ve güncel bilgileri Renault yetkili servislerinden alabilirsiniz.
Renault Otomobil Fiyat Listesi
Renault Ticari Araç Fiyat Listesi
Renault Sıfır Araç Kampanyaları
Renault Servis ve Bakım Kampanyası
Renault Yetkili Servis Listesi