Bebeklerin ve çocukların otomobillerde güvenli ve konforlu yolculuk yapabilmeleri için günümüzde pek çok farklı özellikte oto koltuğu üretilmektedir. Kullanılan malzeme farklılıkları dışında fonksiyonel farklar ve geçtiği güvenlik testleri bebek ve çocuk oto koltuklarının fiyatlarını da belirlemektedir. Bebeklerin vücut yapıları nedeniyle ağırlıkları, oturma veya yatma pozisyonları bebek oto koltuğu alırken dikkat edilmesi gereken unsurlardandır. Ayrıca, bebekler yaklaşık 1 yaşlarına ve 12-13 kg ağırlıklarına ulaşana kadar oto koltuğu pozisyonu olarak yüzleri otomobilin arka camına bakacak biçimde olmalıdırlar. Bebek ve çocuk oto koltukları belirli kilolar için faklı üretilmektedirler, çocuğun büyüme süresince ağırlığı ve vücut ölçülerine bağlı olarak farklı oto koltukları gerekmektedir.
Çocuk oto koltuklarında en önemli özelliklerden birisi isofix (Isofix) bağlantısıdır. Çocuk oto koltuğunun sabitlenmesi konusunda en güvenli çözüm olan isofix (Isofix) özelliği, özel bağlantı sistemi ile çocuk oto koltuğunun aracın şasesine bağlanabilmesine olanak sağlar. Bu nedenle çocuk oto koltuğu önerileri kapsamında, emniyet kemeri ile otomobile sabitlenen oto koltukları yerine isofix (Isofix) özelliği bulunan ürünler tercih edilmelidir. Çocuk oto koltukları genellikle dayanıklı plastik malzemeden üretilmektedir, dış kaplama malzemeleri de polyester esaslı malzemelerdir.
Bebek veya çocuk oto koltuğu seçerken nelere dikkat etmeliyim ?
Çocuk oto koltuğu, otomobiliniz için uygun olmalı. Oto koltukla birlikte sağlanan kitapçıkta, çocuk oto koltuğunun uyumlu olduğu otomobil modelleri açık bir şekilde belirtilmelidir. Tüm otomobil modellerine uyan çocuk otomobil koltukları da mevcuttur. Bu bilgi de ürün ile birlikte sağlanan kitapçıkta açık bir şekilde belirtilmiş olmalıdır. Yaş ve kiloya göre farklılık gösteren çocuk fizyolojisindeki değişimlere uygun üretilmiş çocuk oto koltukları önerilmektedir.
İkinci el bebek veya çocuk oto koltuğu alırken neyi göz önünde bulundurmam gerekiyor ?
Mümkün olduğu sürece ikinci el bebek veya çocuk oto koltuğu satın alınmaması önerilir. Satın aldığınız herhangi bir çocuk oto koltuğunun hasarlı olmadığından, doğru tipte onay etiketine sahip olduğundan ve tüm bağlantı parçalarının ve kurulum talimatlarının sağlandığından emin olmalısınız.
Çoçuk oto koltuğu nasıl takılır ?
Çocuk oto koltukları farklı yöntemler ile takılır. Çocuk oto koltukları genellikle emniyet kemeri veya isofix (Isofix) bağlantısı ile otomobile sabitlenir. Bebek veya çocuk oto koltuğunun otomobile sabitlenmesi konusunda verilen özel talimatları dikkatlice takip edin. Herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, koltuk satıcısından yardım isteyin.
Isofix nedir ?
Bebek ve çocuk oto koltukları için standartlaştırılmış bir sabitleme sistemidir. Isofix sistemi, ABD’de LATCH, Kanada’da ise UAS olarak bilinmektedir. Isofix sistemi sayesinde oto koltuğu aracın şasesine sabitlenir. Isofix bağlantı birimleri genellikle, çocuk oto koltuğunun alt bölümünde yer alan ve otomobil koltuğunda bulunan geçiş noktalarından aracın şasesine kilitlenen bir yapıdadır. Çocuk oto koltuğu satın alırken Isofix bağlantı sistemine sahip oto koltukları önerilir.
Isofix daha mı güvenli ?
Isofix bağlantı sistemi, emniyet kemeri ile otomobile sabitlenen oto koltuklarından daha güvenlidir. Isofix bağlantısının doğru şekilde bağlanıp sabitlendiği sürece emniyet kemeri kullanmak kadar güvenli olduğu belirtilmektedir.
Emniyet kemerli portbebe güvenli bir alternatif mi ?
Hayır, güvenli bir alternatif değil. Portbebe yerine sabitlenmiş olabilir, fakat içindeki bebek tam anlamıyla kısıtlanmış olmayacaktır.
Enlemesine bebek yatağı güvenli bir alternatif mi ?
Sürekli düz pozisyonda yatmaya ihtiyaç duyan küçük bebekler için, bu amaç için onaylanmış bir bebek yatağı kullandığınızdan emin olunması gerekir. Bebek içinde uzanabilecek hale gelir gelmez geriye dönük bebek koltuğu kullanılmalıdır; geriye dönük oturmak daima daha güvenli bir alternatif olarak önerilmektedir.
Çocuk koltuğu için otomobildeki en güvenli yer neresidir ?
Bütün çocuklar için en güvenli yer arka koltuktur. Çocuk oto koltuğu kolayca monte edilebilecekse, çarpma noktasından en uzak yer olan arka koltuğun orta kısmına takılması tavsiye edilmektedir. Çocuklar çarpma noktasına ne kadar uzak olurlarsa o kadar güvenlidirler. (Özellikle önden çarpmalarda yaklaşık % 29 oranında daha güvenlidir.) 0-4 yaş kategorileri için dizayn edilen araç çocuk koltukları yan hava yastığı bulunan araçların ön koltuklarında kullanılmamalıdır. Kaza anında açılan hava yastığı koltuğa çarpıp, çocuğun ağır yaralanmasına hatta ölümüne bile neden olabilir. Koltuğun önünde aktif durumda bir yolcu hava yastığı varsa, bebek veya çocuk oto koltuğu kesinlikle oraya kurulmamalıdır. Bu durum, eğer ön koltuk aktive edilmiş bir yolcu hava yastığına sahipse arka koltuğu tek seçenek olarak bırakır. Bazı otomobillerde yolcu hava yastığı gerektiğinde devre dışı bırakılabilir. Talimatlar için otomobilin kullanıcı el kitabını kontrol edin. Eğer otomobilde bu tür bir özellik yoksa, yetkili bir serviste hava yastığını kalıcı olarak devre dışı bıraktırmak bir seçenek olarak önerilebilir.
Hava yastığının gerçekten kapalı ya da devre dışı olduğundan emin olabilir misiniz ?
Eğer hava yastığının gerçekten kullanım dışı bırakılıp bırakılmadığıyla ilgili herhangi bir şüpheniz varsa, otomobilinizin yetkili servisine başvurun. Otomobil markanız ile ilgili opsiyonları ve ülkenizde geçerli düzenlemeleri kontrol edin. Örneğin ABD’deki Volvo modellerinde, ön koltuğa bir çocuk koltuğu ya da çocuk yerleştirildiğinde, koltukta hava yastığını devre dışı bırakan bir sensör bulunmaktadır.
Yan hava yastıkları bebek için herhangi bir risk oluşturuyor mu ?
Uygun bir geriye dönük bebek koltuğuna doğru şekilde bağlandığı sürece bebek, yan hava yastıklarıyla temas etmeyecektir.
Bebekler neden geriye dönük koltuklarda seyahat etmeli ?
Bir bebeğin başı vücudunun geri kalanına kıyasla büyük ve ağırdır, boynu ise henüz tamamen gelişmemiştir. Eğer bebek öne dönük bir koltukta yolculuk ederse, bir önden çarpışma durumunda boynu, üzerine etki eden kuvvetler karşısında oldukça savunmasız kalır.
Bebek oto koltuğu kullanmaya ne kadar süre devam etmeliyiz ?
En önemli gereklilik, bebeğe ihtiyaç duyduğu desteği vermek için, kullanılan oto koltuğunun bebeğin o zamanki boyutlarına uygun olmasıdır. Bebek, başı bebek koltuğunun üst kısmına erişecek ya da geçecek kadar büyüdüğünde, artık daha büyük çocuklara yönelik geriye dönük koltuğa geçme zamanı gelmiş demektir.
Eğer bebeğim koltuğunda oturmak istemiyorsa ne yapmalıyım ?
Yeni bebek oto koltuğunu eve götürüp, bebeğin ona ilk olarak ev ortamında alışmasına izin vermek önerilebilir.
Ne zamana kadar oto güvenlik koltuğu kullanılmalı ?
Yasal olarak oto güvenlik kullanma zorunluluğunuz çocuğunuzun boyunun 1.35 ila 1.50 metreye ulaşmasıyla (yaklaşık olarak 12 yaş) sona ermektedir.
Genel olarak bebek ve çocuk oto koltuğu alırken dikkat edilmesi gereken önemli konular ve öneriler;
– Oto koltuğunun üretildiği malzemelerde sağlığa zararlı materyaller ve kimyasallar bulunmamalıdır.
– Çocuk koltuğu temizlenebilir olmalıdır.
– Isofix bağlantı özelliğine sahip olması tercih edilmelidir.
– Bebek veya çocuğun kilosuna ve vücut yapısına uygun olmalıdır.
– Güvenlik testlerinden geçmiş olmalıdır.
– Plastik kemer tokalarının tam olarak takıldığından emin olunmalıdır.
– Üretici talimatları ve araçlarda kullanım kılavuzları mutlaka okunmalıdır.
– Bir kazaya karışan araçtaki çocuk koltuğu kesinlikle kullanılmamalı ve değiştirilmelidir.
Çocuk oto koltuğu seçerken göz önünde bulundurmanız gereken sadece çocuğunuzun yaşı değildir. Aynı zamanda çocuğunuzun boyunu, kilosunu, oto koltuğunun aracınıza güvenli bir uyum sağlamasını, oto koltuğunun kolayca temizlenebilir biçim ve malzemelere sahip olmasına, oto koltuğunun kolayca sökülüp takılabilmesi ve aynı zamanda bir ebeveyn olarak sizin kullanımınıza en uygun tercih olup olmadığını da göz önünde bulundurmanız yerinde olacaktır.
Araçta Doğru Klima Kullanımı
Trafik Cezaları
Otomobil Bakımı
En İyi Bayan Arabası
Uzun Yola Çıkmadan Önce