Start-stop özelliği bulunan bir araçta yakıt tüketimini azaltmak için otomatik bir sistem bulunur. Araç durduktan hemen sonra (veya çok kısa bir hızda giderken), motor durdurulur. Bunu yapmak için vites kolu boşta olmalı ve fren pedalına basılmalıdır.
Araç üreticisine bağlı olarak, fren pedalı bırakıldığında veya kısmen debriyaj pedalına ilave olarak basıldığında motor tekrar çalışmaya başlar.
Otomatik şanzımanlı araçlarda, motor kapanır, araç durduktan veya belirli bir minimum hızın altına düştüğünde. Üreticiye bağlı olarak, fren pedalı bırakıldığında, belirli bir fren basıncı aşağıya düşer veya gaz pedalı çalıştırılır.
Motorun kapatılması istenmiyorsa, Start-Stop sistemi devreden çıkarılabilir. Örneğin, trafik sıkışıklığında çok sık aralıklarla dur kalk yapmanız gerektiğinde, Start- Stop sistemini kapatabilirsiniz.
Enerji yönetimi Start-Stop sistemi ile araçların çeşitli bileşenlerden oluşur. Temel hususlar, start-stop koordinatörü, akü sensörü ve EFB veya AGM teknolojisine sahip derin döngülü akü içeren motor kontrol ünitesidir.
Yakıt tasarrufu teknolojisi ne zaman çalışmaz?
Otomobil modeline ve araç üreticisine bağlı olarak, otomatik Start-Stop sisteminin çalışmasını önleyen çeşitli faktörler vardır.
Bunlardan bazıları; akü voltajının çok düşük olması, dış ortam sıcaklığının çok düşük veya çok yüksek olması, motorun henüz gerekli sıcaklığa ulaşmaması olabilir.
Sistemin işleyişini neler etkiler?
Soğuk havalar aküyü kış aylarında zorlar, bu nedenle otomatik Start-Stop sistemi aşırı soğuk havalarda çalışmayı durdurur. Düşük sıcaklık sınırı üreticiden üreticiye değişiklik gösterebilir, genellikle +3 ila -5 beş derece arasında değişir.
Yüksek güç gereksinimlerinden dolayı örneğin, kışın ön cam ve koltuk ısıtması, yaz ortasında yoğun klima kullanımı motorun devreden çıkmasını önler ve Start-Stop sistemi bu durumlarda çalışmaya ara verir.
Bazı araçlar motoru yalnızca havalandırma fanı kapatıldığında otomatik olarak durdurur. Bununla birlikte motor durdurulduktan sonra tekrar çalışmaya başlamadan fan tekrar açılabilir.
Start&Stop sistemine sahip araçlarda akü değişimi profesyonellerce ve üretici tarafından onaylanan aküler ile gerçekleştirilmelidir. Akü sensörü, artan yaşlanma durumlarında bile şarj durumunu doğru bir şekilde belirleyebilmek için kullanılan marş aküsünün verilerini bilmelidir.
Güvenli Sürüş Teknikleri
Araba Nasıl Yıkanır?
Lastik Nasıl Saklanır?
Araç Bakım Önerileri
Arabayla Uzun Yola Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler