Güncel Trafik Cezaları ve açıklamaları
Trafik düzeni ile akışını güvenli bir şekilde sağlayabilmek, trafik kazalarını önleyebilmek amacı ile Karayolları Trafik Kanununa göre trafik içerisinde uyulması gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Bu kurallara uyulmaması durumunda ise sorumlulara cezai bazı yaptırımlar uygulanmaktadır. Trafik kurallarının ihlal edilmesi durumunda uygulanan yaptırımlar arasında; idari para cezası, ceza puanı, belgelerin geri alınması, belgelerin iptali, aracın trafikten men edilmesi ve kişinin araç kullanmaktan men edilmesi bulunmaktadır. Trafik cezaları, trafiğin denetlenmesinden sorumlu olan İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü ile Maliye Bakanlığı tarafından her yıl yeniden belirlenir. 2023 yılı trafik cezaları, ödenmesi gereken ceza miktarları ve açıklamalarını bu yazımızda inceleyebilirsiniz.
Trafik kurallarının ihlalinde hangi yaptırımlar uygulanır?
Konu trafik cezası olduğunda ilk akla gelen para cezası olsa da aslında trafik kurallarının ihlalinde çeşitli yaptırımlar uygulanır.
- İdari para cezası: Kişinin trafik kurallarına uymadığı için para cezası ödemesi durumudur. Ceza, tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içinde ödenirse tutarda %25 oranında indirim gerçekleşir.
- Ceza puanı: Birçok trafik ihlali, kanunen belli bir ceza puanına sahiptir. Mesela kırmızı ışıkta geçmenin ceza puanı 20’dir. Ceza puanı 1 yıl üzerinden hesaplanır. 100 ceza puanına ulaşılırsa yaptırım uygulanır.
- Belgelerin geri alınması: Trafikte yapılan hataların bedeli bazen para cezasının yanında sürücünün ehliyetine geçici olarak el koymak olabilir. Bu süre, ihlale göre 30-60 gün, 3-6 ay veya 2 yıl olabilir.
- Belgelerin iptali: Trafik ihlalinin yaptırımlarından biri de ihlali yapan kişinin ehliyetinin iptal edilmesi olabilir. Böyle bir durumda kişinin yeniden ehliyet almaya hak kazanması gerekir.
- Aracın trafikten men edilmesi: Bazı trafik ihlallerinde araç trafikten men edilebilir. Bu durumda kişinin aracını alması için gerekli şartları istenilen sürede yerine getirmesi gerekir. Araç muayenesinin yaptırılmaması, Zorunlu Trafik Sigortası’nın olmaması gibi durumlar kişinin aracının trafikten men edilmesine sebep olur.
- Kişinin araç kullanmaktan men edilmesi: Bazı trafik kurallarının ihlali sonucu kişi araç kullanmaktan men edilir.
2023 Trafik Cezaları Listesi
Alkollü araç kullanmanın cezası ne kadar?
Alkollü olarak araç kullanmak trafik güvenliğini riske atarken, can ve mal kayıplarına, yaralanmalara yol açabilir. 2023 yılı için alkollü araç kullanma cezası 4.064 TL olarak belirlenmiştir. Ancak alkollü olarak araç kullanmanın cezası yalnızca idari para cezası değildir. İlk kez alkollü şekilde trafiğe çıkan ve kuralı ihlal eden sürücülere 4.064 TL para cezası uygulanırken aynı zamanda sürücünün aracı trafikten de men edilmektedir. Sürücü belgesine ise 6 aylık süre için el konulmaktadır. İkinci kez alkollü şekilde araç kullanmanın cezası ise 5.096 TL’dir. Araç trafikten men edilmektedir. Bunun yanı sıra araç sürücüsünün ehliyetine ise 2 yıl süre ile el konulmaktadır.
Alkol testine itiraz etmenin cezası
Trafik kontrolü sırasında yetkililer sürücülerden gerek gördükleri evrakları ve alkol testi isteyebilirler. Alkol testine itiraz etmenin cezası 8.551 TL’dir.
Uyuşturucu madde etkisinde araç kullanmanın cezası
Uyuşturucu maddeler ve bunların kullanımı yasa dışıdır. Ayrıca kullananın görüşünü, mental kabiliyetini ve reflexlerini tamamen yok eder, trafik güvenliğini tehlikeye sokar. Uyuşturucu madde etkisindeyken araç kullanmanın cezası 20.977 TL olarak belirlenmiştir.
Hız limiti aşımı, radar cezası ne kadar?
Trafiğin güvenli ve sorunsuz bir şekilde işleyebilmesi için hız sınırları belirleniyor. Yolların geçtiği mevkilerin durumuna göre belirlenen hız sınırları araçlar ve yayalar açısından güvenlik sağlıyor. Hız sınırlarının aşılması sonucunda uygulanan trafik cezaları, radar cezası olarak da adlandırılmaktadır. 2023 yılı için hız limiti aşımı cezaları konusunda; hız sınırının %10 ile %30 oranında aşılması durumunda hız cezası olarak 951 TL ödenmektedir. Hız sınırının %30 ile %50 oranında aşılması halinde 1.979 TL ve hız sınırının %50’den çok aşılmasında 4.064 TL ceza yazılmaktadır.
Şehirler arası yollarda hız sınırları
Çift yönlü yollar için 2023 yılı şehirler arası hız limitleri:
- Otomobil: 90 km/s
- Minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, çekici ve motosiklet (L3): 80 km/s
- Panelvan: 85 km/s
- Motosiklet (L4, L5, L7): 70 km/s
- Motorlu bisiklet (L1, L2, L6) ve motorsuz bisiklet: 45 km/s
- Tehlikeli madde veya özel yük taşıyan araçlar (Araçların belgelerinde aksine bir ibare yoksa): 50 km/s
- Lastik tekerlekli traktör: 30 km/s
- Arızalı bir aracı çeken araçlar ve iş makineleri: 20 km/s
Bölünmüş yollar için 2023 yılı şehirler arası hız limitleri:
- Otomobil: 110 km/s
- Minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, çekici ve motosiklet (L3): 80 km/s
- Panelvan: 85 km/s
- Motosiklet (L4, L5, L7): 70 km/s
- Motorlu bisiklet (L1, L2, L6) ve motorsuz bisiklet: 45 km/s
- Tehlikeli madde veya özel yük taşıyan araçlar (Araçların belgelerinde aksine bir ibare yoksa): 50 km/s
- Lastik tekerlekli traktörler: 30 km/s
- Arızalı bir aracı çeken araçlar ve iş makineleri: 20 km/s
Ehliyetsiz araç kullanma cezası ne kadar?
Sürücü belgesi bulunmadan trafiğe çıkan kişi ile aracın sahibinin farklı olması durumunda hem ehliyeti bulunmadan araç kullanan kişiye hem de aracın sahibine ceza yazılmaktadır. 2023 yılı için belirlenen ehliyetsiz araç kullanma cezası ise 8.190 TL’dir. Ehliyet cezasının birden fazla kez alınması durumunda para cezası katlanmaktadır. Trafik cezasının katlanması ile ise hapis cezaları gündeme gelebilmektedir. Sürücü ehliyetine sahip olup ehliyetiniz yanınızda olmadan araç kullanma cezası ise 951 TL’dir.
Ehliyet sınıfı dışında araç kullanmanın cezası ne kadar?
Sahip olduğunuz ehliyet sınıfı ya da sınıfları size hangi araçları kullanma yetkisi veriyorsa o araçları kullanman gerekir. Yani B sınıfı ehliyetle F sınıfındaki bir motorlu aracı kullanamazsın. Kendi ehliyet sınıfının dışında araç kullanmanın cezası ise 4.064 TL’dir.
Ruhsatsız araç kullanmanın cezası?
Araç ruhsatı olmadan yola çıkılması trafik kurallarına aykırıdır. Şehir içinde ya da şehirlerarası yollarda gerçekleştirilen trafik denetimlerinde düzenli olarak araç ruhsatı ve ehliyet kontrolleri yapılır. Araç ruhsatı bulunmadan trafiğe çıkmanın cesazı 370 TL’dir.
Kırmızı ışık cezası ne kadar?
Trafik ışıkları güvenli bir trafik akışı için hayati öneme sahiptir. Üzülerek belirtmek gerekir Ülkemizde en yaygın olarak kesilen trafik cezalarından biri kırmızı ışık cezası olmaktadır. Hem şehir içi hem de şehir dışı seyahatlerde en sık karşılaşılan trafik kuralı ihlalleri arasında yer alan kırmızı ışıkta geçmenin cezası 2023 yılı itibariyle 951 TL olarak belirlenmiştir. Kırmızı ışıkta geçmenin cezası yalnızca idari para cezası ile sınırlı değildir. Birden çok sayıda kırmızı ışık ihlali yapılması durumunda ceza puanı alınabilmektedir. Araç sürücüsünün kırmızı ışıkta geçme ceza puanı 20’dir. Sürücünün her kırmızı ışık ihlalinde ise ceza puanı eklemesi yapılmaktadır.
Kırmızı ışık cezasının nasıl tespit edildiği de merak edilen konular arasında yer almaktadır. EDS sisteminin kaydettiği kırmızı ışık ihlalleri, fotoğraf delilleri ile beraber kişinin ikametgah adresine gönderilmektedir. 1 ila 10 gün arasında ise kırmızı ışık cezası kişiye bildirilmektedir. İlgili kişilere ulaşılamaması durumunda e-devlet sistemi üzerinden online olarak trafik cezası sorgulaması yapılabilmektedir.
Trafikte telefonla konuşma cezası ne kadar?
Sürücünün araç kullanırken telefon kullanması dikkatini dağıtabilir, araç kontrolünü kaybetmesine neden olabilir. Bu kapsamda trafikte oluşabilecek tehlikeleri önlemek amacıyla sürücünün seyir halinde telefon kullanması yasaktır ve cezası 951 TL olarak belirlenmiştir.
Emniyet kemeri takmamanın cezası ne kadar?
Trafik akışı içerisinde uyulması gereken temel kurallar arasında emniyet kemeri takma zorunluluğu bulunmaktadır. En çok ihlal edilen trafik kuralları arasında yer alan emniyet takmama hem can hem de mal kayıplarına yol açabilmektedir. Bu nedenle trafik akışı içerisinde emniyet takma zorunluluğu bulunmaktadır. Emniyet kemeri takmama cezası ise 2023 yılı için 436 TL olarak belirlenmiştir.
Muayenesiz araç cezası ne kadar?
Muayenesiz araç kullanmak, araçta var olan sorunun önceden öğrenilerek çözümünün sağlanmasına engel olmaktadır. Problemleri olan araç ile trafiğe çıkılması durumunda hem araç sürücüsü hem de trafikteki diğer kişiler çeşitli zararlar görebilirler. Muayenesiz araç cezası ise muayenelerini zamanında yaptırmamış olan sürücülere uygulanmaktadır. Bu sürücülerin araçları trafikten men edilmekte ve kişilere ceza kesilmektedir. 2023 yılında muayenesiz araç kullanmanın cezası 951 TL olarak belirlenmiştir.
Hatalı park cezası ne kadar?
Duraklamanın ya da araç park etmenin yasak olduğu yerlerde kurala uymayanlara cezai yaptırım uygulanır. Engelli park alanları, yaya geçitleri, park etmenin trafik işareti ile yasak olduğu alanlar ve itfaiye, okul ve hastane gibi yerlerin giriş ve çıkışlarının yakınına park etmek yasaktır. Bunun yanı sıra geçiş yollarını kapatacak şekilde durmak ve fabrika alanlarının giriş çıkışlarını engellemek de trafik kuralı ihlalleri arasında yer almaktadır. Bu kuralları ihlal eden sürücülere 873 TL hatalı park cezası uygulanmaktadır.
Trafikte makas atmanın cezası ne kadar?
Makas atma olarak ifade edilen kural ihlali son derece tehlikelidir ve ölümle sonuçlanan kazalara sebep olabilmektedir. Trafiğin durumunu aksatacak şekilde şerit değiştirerek ilerleme veya ters yönde araç sürmenin cezası bulunmaktadır. Diğer sürücülerin dikkatinin dağılmasına yol açan aniden makas atma aniden şerit değiştirmenin cezası 2023 yılı için 20.340 TL olarak belirlenmiştir.
Emniyet şeridi cezası ne kadar?
Emniyet şeridi ihlali yapan sürücüler elektronik denetleme sistemleri ile tespit edilmektedir. Trafik kazası, arıza halleri, kurtarm, acil yardım, kar mücadelesi, genel güvenlik, kaza incelemesi ve asayişin sağlanması gibi durumların dışında emniyet şeridi kullanmanın cezası bulunmaktadır. Emniyet şeridini ihlal etmenin cezası 2023 yılı için 4.064 TL olarak belirlenmiştir.
Çakar takma ve siren kullanma cezası
Usulsüz çakar takan araçlara verilecek cezalar 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 26. maddesi ve Karayolları Trafik Yönetmeliği 60. maddesinde belirlenmiştir. Mevzuatta belirtilen ışıklı ve/veya sesli uyarı işareti veren cihazların mevzuatta izin verilmeyen araçlara takılması ve kullanılması yasaktır. Usulsüz olarak çakar lamba ve siren takan sürücülere 4.064 TL ceza kesilir ve bu kuralı bir yıl içinde 3 kez ihlal eden araçlar 15 gün süreyle trafikten men edilir.
Işık donanımının çalışmaması durumunda uygulanacak trafik cezası
Farların veya sinyallerin hangi biri çalışmadığında uygulanacak trafik cezası 2023 yılında 436 TL’dir.
Hatalı sollama cezası ne kadar?
Trafik işaretlerince sollamanın yapılmaması gerektiği belirtilen yerlerde, yani sollama yasağı olan yerde sollama yapmanın cezası: 951 TL.
Trafikte yüksek sesle müzik dinleme cezası ne kadar?
Trafik, tüm sürücülerin son derece dikkatli olmalarını gerektirmektedir. Yapılabilecek en küçük bir dikkatsizlik ciddi yaralanmalara ve ölümlere sebebiyet verebilmektedir. Trafik akışı içerisinde, araç içerisinde çok yüksek sesle müzik dinlemek ise sürücünün dikkatini dağıtabilmekte ve kazalara yol açabilmektedir. Bu nedenle caydırıcı cezalar uygulanmaktadır. Yüksek sesle müzik cezası 2023 yılı için 436 TL olarak belirlenmiştir. Can ve mal kayıplarının önüne geçilebilmesi için söz konusu kurala uyulması gerekmektedir.
Yayaya yol vermeme cezası ne kadar?
Yaya geçidinden karşıdan karşıya geçmekte olan yayaya araç sürücülerinin yol vermesi gerekmektedir. Yayaya yol vermeyen araç sürücülerine ise cezai yaptırım uygulanır. 2023 yılı için yaya yol vermeme cezası 888 TL olarak belirlenmiştir.
Motosiklette kask takmama cezası ne kadar?
Kask takmayan motosiklet sürücülerine uygulanan ceza 437 TL’dir. Hem kendi can güvenlikleri hem de trafikte bulunan diğer kişilerin can güvenlikleri için ise motosiklet sürücülerinin kask takma zorunlulukları bulunmaktadır.
Engelliler için ayrılan alana park etmenin cezası ne kadar?
Engelliler için ayrılan alanlara park eden sürücülere 2023 yılında 873 TL idari para cezası uygulanır.
Takip mesafesini ihlal etmenin cezası ne kadar?
Trafik kuralı ihlali denince akıllara en başta yüksek hız, dikkatsizlik gibi konular gelse de aslında takip mesafesine uymamak güvenli sürüşü tehdit eden ihlallerin başında yer alır. Trafik yoğunluğu, yol ve hava durumu, zemin, aracın taşıdığı yük, aracın cinsi gibi etkenler takip mesafesini etkileyen diğer faktörlerdir. Takip mesafesini ihlal etmenin cezası 436 TL’dir.
Trafik Sigortası yaptırmamanın cezası ne kadar?
Trafik sigortası, trafikte oluşabilecek riskleri güvence altına alan ve yaptırılması kanunen zorunlu olan bir araç sigortasıdır. Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmayan bir kişi hem 436 TL tutarında para cezası öder hem de kişinin aracı trafikten men edilir.
Drift atma cezası ne kadar?
Otomobil sporları arasında yer alan drift’in trafikte veya halka açık bir alanda yapılması hem tehlikeli hem de toplum huzurunu bozan bir eylemdir. 2023 yılında drift cezası 20.342 TL’ olarak belirlenmiştir.
Gözlüksüz araç kullanmanın cezası
Gözlüksüz araç kullanma cezası 2023 yılında da ehliyetsizlik cezası olarak değerlendiriliyor. Zira gözlük kullanmak zorunda olan kişilerin ehliyeti gözlüğe ya da diğer adı ile proteze bağlı oluyor. Gözlüğün olmaması ehliyette belirtilen protezin olmamasına, dolayısıyla ehliyetin de geçerliliğini yitirmesine yol açıyor.,
Plaka ile ilgili trafik cezaları
Yönetmeliğe uygunsuz plaka kullanmanın cezası 1.671 TL, sahte plaka kullanma veya plakasız gezme cezası 20.302 TL, plakanın okunurluğunu bozan değişiklikler yaparak trafiğe çıkmak 1.671 TL ceza yazılmasına yol açıyor.
Ters yönde araç kullanmanın cezası ne kadar?
2023 yılı için ters yönde araç kullanmanın cezası 4.063 TL olarak belirlenmiştir. Hem ceza almamak hem de trafiğin akışını bozmamak için ters yöne girmemeye özen gösterilmesi gerekmektedir.
Araba Kullanırken Bunları Asla Yapmayın
Araç Muayene Öncesi Yapılacaklar
Güvenli Sürüş Teknikleri
Ehliyet Sınıfları Nelerdir
ÖTV Nedir, Nasıl Hesaplanır