Ehliyet nedir?
Ehliyet, ya da resmi adıyla Sürücü Belgesi, yetkili kurumlar tarafından karayolunda seyreden otomobil, otobüs, traktör gibi motorlu, veya motorsuz kara taşıtlarının bireyler tarafından idare edilmesine olanak tanıyan, yetkili trafik yönetimi kurumlarınca verilen ve aynı zamanda kimlik işlevi görebilen belgedir. Farklı tipte ve büyüklükteki araçların sürüş yetkisini belirlemek adına farklı ehliyet sınıfları bulunuyor.
Hangi ehliyet ile hangi taşıt kullanılabilir?
Araç kullanabilmenin öncelikli koşulu, sürücü belgesine sahip olmak. Fakat bu, ehliyet sahiplerinin her aracı kullanabileceği anlamına gelmiyor. Hangi sürücünün hangi tip taşıtı kullanabileceği, ehliyet sınıfları sayesinde belirleniyor.
A Sınıfı Ehliyet
A sınıfı ehliyeti, 35 KW’yı geçen motosikletleri kapsayan ehliyet sınıfı oluyor. 24 yaş altındaki kişilerde en az 2 yıllık A2 sınıfı tecrübesi aranıyor. 24 yaş üstündeki bireylerde herhangi bir şart aranmıyor. Süresi ise 10 yıl olarak geçiyor. A sınıfı ehliyete sahip olan kişiler M, A1 ve A2 ehliyet sınıfının kullanabildiği bütün taşıtları kullanabiliyor.
- 35 kW ve üzeri güce sahip motosikletleri kullanma yetkisi verir. Ayrıca 2 tekerlekli motosikletler, güç ve ağırlık oranı 0,2’yi geçiyorsa A sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilirler.
- A sınıfı ehliyet yaş sınırı; 2 tekerlekli motosiklet kullanmak için 20, 3 tekerlekli motosiklet kullanmak için 21’dir.
- A sınıfı ehliyet alma koşullarından bir diğeri ise en az iki yıllık A2 sınıfı sürücü belgesine sahip olmaktır. Fakat sürücü adayı 24 yaşını doldurmuşsa bu koşul aranmaz.
- A sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır? A sınıfı sürücü belgesi ile A dışında M, A1 ve A2 sınıfına dâhil araçlar kullanılabilir.
A1 Sınıfı Ehliyet
A1 ehliyet, 11 KW’yı geçmeyen motosikletleri kapsıyor. 3 tekerlekli motosikletler için ise 15 KW sınırı bulunuyor. A1 ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl olarak geçiyor.
- Silindir hacmi 125 m³’ü geçmeyecek 2 veya 3 tekerlekli motosikletleri kullanma yetkisi veren sürücü belgeleridir.
- A1 sınıfı ehliyet alabilmek için yaş sınırı 16’dır.
- Kullanılacak motosikletin 2 veya 3 tekerlekli olması da kullanım yetkisinde belirleyicidir. 2 tekerlekli motosikletlerde güç 11 kW’ı ve kW/kg oranı 0,1 değerini aşmamalıdır. 3 tekerlekli motosikletlerde ise güç sınırı 15 kW’tır.
- A1 sınıfı sürücü belgeleri olanlar M sınıfını kapsayan araçları kullanabilirler.
A2 Sınıfı Ehliyet
Motosiklet ehliyet çeşitleri listesinde yer alan A2 ehliyet sınıfında, iki tekerlekli motosikletler için 35 KW, üç tekerlekli motosikletler için de 15 KW sınırı bulunuyor. A2 sınıfı ehliyeti olan kişiler M ve A1 ehliyet sınıfının kapsadığı araçları kullanabiliyor.
- A2 sınıfı ehliyet; 2 tekerlekli motosikletlerde 35 kW, 3 tekerlekli motosikletlerde ise 15 kW aşmayacak araç kullanma yetkisi verir. Ayrıca 2 tekerlekli motosikletlerde kW/kg oranı 0,2’yi geçmemelidir.
- A2 ehliyet yaş sınırı 18’dir. Yani bu ehliyeti almak için 18 yaşını doldurmanız gerekir.
- “A2 sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır?” sorusunun yanıtı ise A2’ye ek olarak A1 ve M sınıflarıdır.
A, A1 ve A2 Ehliyet için yaş sınırı nedir?
20 yaşından sonra A sınıfı ehliyet alınabiliyor, A1 ehliyet yaşı 16, A2 ehliyet yaşı ise 18 oluyor.
B Sınıfı Ehliyet
B sınıfı ehliyet otomobil ve kamyonet tipi araçları kapsayan ehliyet sınıfı oluyor. B sınıfı ehliyetin süresi ise 10 yıl olarak geçiyor. B sınıfı ehliyet türü, otomobil ehliyet sınıfı kategorisinde yer alıyor. B sınıfı ehliyeti olan kişiler; B1, F ve M sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği bütün araçların sürücüsü olabiliyor.
- B sınıfı ehliyet, sürücüye otomobil ve kamyonet kullanma yetkisini verir.
- B sınıfı ehliyet alabilmek için 18 yaşının doldurulması gerekir.
- Peki, B sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır? Otomobil ve kamyonete ek olarak B sınıfı sürücü belgesiyle M, B1 ve F sınıfı araçlar da bu ehliyetle kullanılabilir. Ayrıca azami yüklü ağırlığı 4.250 kg olan birleşik araçlar da bu belge ile sürülebilir.
- Bu arada minik bir not düşmekte fayda var: Eğer yeni ehliyet alacaksanız bu durumda otomatik ya da manuel sürüş konusunda bir seçim yapmanız gerekir. Otomatik ehliyetle sadece otomatik araçları, manuel ehliyetle ise hem otomatik hem de manuel araçları kullanma yetkiniz olur.
B1 Sınıfı Ehliyet
B1 sınıfı ehliyeti motosikletlerin kullanılmasına olanak veren ehliyet tipi olarak tanımlanıyor. Geçerlilik süresi 10 yıl olarak geçiyor. B1 ehliyet, M tipi ehliyet sahiplerinin sürebildiği araçları sürebiliyor. En fazla 15 KW sınırı yer alıyor ve sıradan sürüşlerde ağırlığın maksimum 400 kg olması şartıyla kullanılabiliyor. 4 tekerlekli motosikletin yük taşımacılığında kullanılması durumunda ise yükün en fazla 550 kg olması B1 ehliyet kullanan sürücüler tarafından dikkat edilmesi gereken bir kural olarak karşımıza çıkıyor.
- B sınıfı ehliyetler genellikle otomobil ve kamyonet sürme yetkisi verse de bu durum B1 sınıfı ehliyet için geçerli değildir. “B1 sınıfı ehliyet ne kullanır?” sorusunun yanıtı ise motor gücü 15 kW’ı ve ağırlığı 400 kg’ı geçmeyen 4 tekerlekli motosiklettir. Eğer yük taşımacılığı söz konusuysa aracın net ağırlığı 550 kg olabilir.
- B1 sınıfı ehliyet almak için 16 yaşını doldurmak gerekir.
- B1 sınıfı ehliyet sahibi sürücüler M sınıfına dâhil araçları da kullanabilirler.
B ve B1 Ehliyet için yaş sınırı nedir?
B sınıfı ehliyeti için en az 18, B1 sınıfı ehliyeti için ise en az 16 yaşında olmak gerekiyor.
BE Sınıfı Ehliyet
- Otomobil ve römorklu yük taşımacılığı yapanlara verilen ehliyet türüdür.
- BE sınıfı ehliyet yaş sınırı 18’dir.
- BE sınıfı ehliyet alma koşulu, B sınıfı ehliyete sahip olmaktır.
- “BE ehliyet sınıfı hangi araçları kullanır?” sorusunun yanıtı ise BE’ye ek olarak M, B1, B ve F sınıfı araçlardır.
C Sınıfı Ehliyet
C sınıfı ehliyet, kamyon ve çekici tipi araçların kullanılabilmesine olanak tanıyor. Geçerlilik süresi 5 yıl olan C tipi ehliyet alabilmek için B sınıfı ehliyette tecrübe şartı aranıyor. C ehliyet sahibi kişiler çekici veya kamyonları kullanabiliyor. Taşınılan yükün en fazla 750 kg olması şartı aranıyor. C sınıfı ehliyeti alabilmek için en az 21 yaşında olmak gerekiyor.
- Kamyon ve çekici kullanma yetkisi veren ehliyet sınıfıdır.
- C sınıfı ehliyet yaş sınırı 21’dir.
- Bu ehliyeti alabilme şartı, en az B sınıfı sürücü belgesine sahip olmaktır.
- “C sınıfı ehliyet ne kullanır?” sorusunun cevabı ise C’ye ek olarak M, B1, B, C1 ve F sınıfı araçlardır.
C1 Sınıfı Ehliyet
- 3.500 kg ila 7.500 kg arasındaki kamyon ve çekicileri kullanma yetkisi verir.
- C1 ehliyet alabilmek için 18 yaşını doldurmak şarttır.
- C1 sınıfı ehliyet alabilmek için en az B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir.
- “C1 sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır?” sorusunun yanıtı ise C1’e ek olarak M, B1, B ve F sınıflarındaki araçlardır.
C1E Sınıfı Ehliyet
- Ağırlığı 12.000 kg’ı geçmeyen römorklu kamyon ve çekici kullanma yetkisi verir.
- C1E sınıfı ehliyet yaş sınırı 18’dir.
- Bu ehliyeti almak için aranan deneyim şartı en az C1 sınıfı sürücü belgesine sahip olmaktır.
- Peki, C1E hangi araçları kullanır? C1E sürücü belgesine sahip olanlar; C1E’ye ek olarak M, B1, B, BE, C1 ve F sınıfı araçları kullanabilir.
CE Sınıfı Ehliyet
- CE ehliyet sınıfı; C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve yüklü azami ağırlığı 750 kg’yi geçen römork ve yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanmaya yetki veren ehliyettir. Bu ehliyet, “yeni tır ehliyeti” olarak da bilinir.
- CE sınıfı ehliyet yaş sınırı 21’dir.
- CE ehliyet almak için deneyim şartı, en az C ehliyet sahibi olmaktır.
- “CE ehliyet hangi araçları kullanır?” sorusunun cevabı ise CE’ye ek olarak M, B1, B, BE, C, C1, C1E ve F sınıfı araçlardır.
D Sınıfı Ehliyet
D sınıfı ehliyet, minibüs ve otobüs kullanımına olanak tanıyor. Geçerlilik süresi beş yıl olan D sınıfı ehliyeti alabilmek için B sınıfı ehliyet deneyimi şartı aranıyor. D sınıfı ehliyeti olanlar, M, B, B1, D1 ve F sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği araçları kullanabiliyor. Geçerlilik süresi 5 yıl olarak geçiyor. D sınıfı ehliyetle minibüs ve otobüs kullanılabiliyor. D sınıfı ehliyette yükün en fazla 750 kg olması şartı aranıyor. D sınıfı ehliyet alabilmek için 24 yaşında olma şartı aranıyor.
- Otobüs kullanmak isteyenlerin alması gereken ehliyet çeşididir.
- D sınıfı ehliyet almak için yaş en az 24 olmalıdır.
- D sınıfı sürücü belgesi alabilmek için en az B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir.
- “D sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır?” sorusunun yanıtı ise D’ye ek olarak M, B, B1, D1 ve F sınıfında yer alan araçlardır.
D1 Sınıfı Ehliyet
D1 ehliyet sahipleri minibüs kullanabiliyor.
- D1 ehliyet sınıfı kapsamı, maksimum 16+1 kişi kapasitesi olan minibüsleri kullanma yetkisi vermesidir.
- D1 ehliyet yaş sınırı 21’dir.
- D1 sınıfı sürücü belgesi alabilmek için en az B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir.
- “D sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır?” sorusunun yanıtı ise D1’e ek olarak M, B, B1 ve F sınıfına dâhil araçlarıdır.
D1E Sınıfı Ehliyet
- D1E sınıfı ehliyet, maksimum 16+1 kişilik, 750 kg’ı geçen römorklü minibüsleri kullanma imkânı verir.
- D1E ehliyet yaş sınırı 21’dir.
- Bu ehliyeti alabilme koşulu, en az D1 sınıfı sürücü belgesine sahip olmaktır.
- Peki, D1E sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır? Bu ehliyete sahip olunduğu takdirde D1E’ye ek olarak M, B, B1, BE, D1 ve F sınıfına dâhil olan araçlar kullanılabilir.
DE Sınıfı Ehliyet
- Römorklu otobüs kullanma imkânı veren ehliyettir.
- DE sınıfı ehliyet yaş sınırı 24’tür.
- DE sınıfı ehliyet alma koşulu, D sınıfı ehliyete sahip olmaktır.
- “DE sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır?” sorusunun yanıtı ise DE’ye ek olarak M, B, B1, BE, D, D1, D1E ve F sınıfıdır. Yani bu ehliyet, neredeyse tüm araçları kullanma yetkisini verir.
E Sınıfı Ehliyet
E sınıf ehliyet, M, B, B1, F ve D1 ehliyet sahiplerinin kullanabildiği bütün araçları kullanabiliyor. E sınıfı ehliyetin 2016 yılından beri dağıtımı bulunmuyor. E sınıfının kapsadığı araçları kullanabilmek için C ve D sınıfı ehliyetin alınması gerekiyor. E sınıfı ehliyet sahipleri, otobüs, kamyon, kamyonet ve otomobil kullanabiliyor. E sınıfı ehliyet alarak kamyon kullanmak için en az 22, E ehliyet ile otobüs kullanmak içinse en az 24 yaşında olmak gerekiyor.
F Sınıfı Ehliyet
M ehliyeti sahiplerinin kullanabildiği bütün araçların kullanımına olanak tanıyor. F sınıfı ehliyet 10 yıl geçerliliğe sahip oluyor. F sınıfı ehliyeti olan bireyler traktör kullanabiliyor.
- Traktör kullanma yetkisi verir.
- F sınıfı ehliyet alabilmek için yaş sınırı 18’dir.
- F sınıfı ehliyet ile M sınıfı araçlar kullanılabilir.
G Sınıfı Ehliyet
G sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl olarak geçiyor ve M sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği araçları kullanabiliyor. G sınıfı ehliyet, iş makinalarının kullanılabilmesini sağlıyor.
- İş makinesi kullanmak isteyenlerin alması gereken ehliyettir.
- G sınıfı ehliyet alabilmek için yaş sınırı 18’dir.
- G sınıfı ehliyet ile M sınıfına dâhil araçlar da kullanılabilir.
H Sınıfı Ehliyet
Bu ehliyet çeşitlerinin dışında yer alan H sınıfı ehliyet, engelli bireylere verilen ehliyet tipi olarak geçiyor. Bu ehliyeti alabilmek için ilkokul mezunu ve 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.
M Sınıfı Ehliyet
M ehliyet nedir sorusu, birçok sürücünün merak ettiği konulardan sayılıyor. Diğer adıyla Moped, geçerlilik süresi 10 yıl olan bir ehliyet tipi olarak biliniyor. M sınıfı ehliyet sahipleri 2, 3 ya da 4 tekerlekli motorlu bisiklet kullanabiliyor. En fazla 4 KW şartı aranıyor ve bu ehliyetle sürülen motorlu bisikletlerde en fazla 45 km/h hız yapılabiliyor. M sınıfı ehliyet alabilmek için en az 16 yaşında olmak gerekiyor.
- 2, 3 ya da 4 tekerlekli motorlu bisiklet, yani MOPED kullanma yetkisi veren sürücü belgesidir.
- M sınıfı ehliyet almak için 16 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
- M sınıfı sürücü belgesi dışında her sınıf ehliyet sahibinin motorlu bisiklet kullanma yetkisi vardır. Fakat ehliyeti olmayanlar MOPED kullanamazlar.
Karayolları Trafik Yönetmeliği
Plaka Renkleri ve Anlamları
ÖTV Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Plaka Harf ve Rakam Grupları
Otomobil Segmentleri
Trafik Cezaları