Yokuş Kalkış Desteği: Hill Holder ve Auto Hold Farkı
Konfor ve güvenliğe yönelik sürüş destek sistemleri arasına bulunan “yokuş kalkış desteği” günümüzde pek çok model araçta standart donanım özelliği olarak sunulmaktadır.
Yokuş Kalkış Asistanı: Hill Hold
Araç yokuş yukarı bir pozisyonda durduğunda, yokuş kalkış asistanı Hill Hold kalkış torkunu düzenleyerek ve frenlere müdahale ederek, aracın geriye doğru kaymasını önler.
Yokuşta hidrolik frenleri kullanarak aracı durdurmuş olan sürücü, kalkış için ayağını fren pedalından kaldırdığında yokuş kalkış asistanı Hill Hold oluşturulmuş bu fren basıncını 2 saniyeliğine sabit tutmayı sürdürerek, yokuş yukarı kalkışta sürücünün aracı kolay ve konforlu bir şekilde hareket ettirmesine olanak sağlar. Yokuş kalkış desteği sistemi Hill Hold, aracın geriye doğru kaymasını önleyerek, motora ani yüklenilmesinin de önüne geçer ve bu sayede motorun boğulması, debriyaj sisteminin aşınması gibi aracın gereksiz olarak yıpranmasına neden olabilecek durumları engeller.
Yokuş Kalkış Asistanı: Auto Hold
Elektromekanik park freni özelliğine sahip araçlarda bulunan yokuş kalkış desteği “Auto Hold”, sürücünün kalkış yapma konforunu önemli ölçüde arttırır.
Sürücü, elektromekanik olarak çalışan park frenini serbest bırakmadan, aracı kolayca hareket ettirebilir. Yokuş yukarı kalkışta sürücüye büyük kolaylık ve sürüş konforu sunan Auto Hold özelliği, yokuş aşağı araç durduğunda da otomatik olarak devreye girer.
Mümkün olan en iyi kalkış olanağını sağlamak için düz şanzımanlı bazı modellerde bir debriyaj sensörü mevcuttur. Bu debriyaj sensörü, debriyaj kumandasını değerlendirir ve böylece sistemin optimum şekilde tepki vermesini garanti eder. Aracı harekete geçirmek için basit bir şekilde gaz vermek ve debriyaj kavraması sağlamak yeterlidir.
Otomatik şanzumanlı modellerde ise sürücünün sadece gaz pedalına basması yeterlidir. Teknik açıdan incelendiğinde süreç şu prensipte işlemektedir: Freni en ideal anda serbest bırakmak için elektromekanik park freni kontrol ünitesi, motor torku ve devir sayısı, rampa eğimi, gaz ve debriyaj pedalının konumu ile ilgili gelen sinyalleri değerlendirir.
Otomobil Dünyasında Yenilikler
Dizel mi Benzin mi
Otomobil Motorları
Hangi Otomobil Markası Hangi Ülkenin
Otomobil Segmentleri