Yeni bir otomobil alırken hangi motor seçeneği en doğrusu?
Yeni bir otomobil almaya karar verdikten sonra otomobil modeli tercihi yapılırken, ilk sırada genellikle dizel ve benzinli motor seçenekleri arasında hangi seçimin yapılacağı konusu yer alır. Günümüz otomobil modellerinde kullanılan düşük hacimli turbo desteğine sahip yüksek verimli yeni nesil benzinli motorlar da düşünülürse seçim yapmak daha da karışık bir hal alabiliyor.
Alman mühendisi Nikolaus August Otto, 1876’da dört zaman esasına göre çalışan ilk motoru yapmıştır. Hava gazı ve hava karışımının sıkıştırılması ile bunu bir alevle ateşleyerek motoru 150-200 devir/dakika ile çalıştırmayı başarmıştır. 1885 yılında ise Alman mühendisler Gottlieb Daimler ve Karl Benz kendi otomobil motorlarını ürettiler ve bunu yine kendi tasarımları olan otomobilde kullandılar. Dizel motor teknolojisi 1892′de yine bir Alman Mühendis olan Rudolf Diesel tarafından bulunmuş ve daha sonra 23 Şubat 1893′te patenti alınmıştır.
Benzinli ve dizel motorlar arasındaki farklılıklar
Dizel mi benzinli mi, hangi otomobil tercihinin size daha uygun olacağını belirlerken dizel motor ve benzinli motor özelliklerine göz atmakta fayda var. Dizel motorlar yakıt olarak mazot kullanılır. Mazot yakıtı elde edilirken benzin gibi uzun safhalar gerektirmez ve bu nedenle daha ucuz bir yakıttır. Benzinli araçlarla karşılaştırıldığında yaklaşık 4 de 1 oranında yakıt maliyeti ile yüksek oranlarda güç üretmeleri dizel motorların en önemli avantajıdır.
Ayrıca dizel motorun sahip olduğu güçlü tork, dizel motoru büyük ve ağır araçlar ile SUV’ler için daha uygun bir seçenek olarak öne çıkartıyor. Bunun yanında dizel motorların çalışma prensipleri benzinli motorlardan farklıdır.
Dizel otomobillerin benzinli otomobillere göre daha yavaş, daha gürültülü ve daha pahalı olduğuna yönelik yaygın bir yanlış anlaşılma mevcuttur. Gelişmiş dizel motor teknolojileri ve mühendislik alanındaki ilerlemeler sayesinde artık iki motor türü arasındaki farklar, neredeyse fark edilmeyecek kadar azdır.
Bir dizel motorun düşük hızlı torku, erken vites değişimleri ve güçlü bir hızlanma sağladığı için römork çekme açısından idealdir. Bir benzinli motorun azami gücü daha kesintisiz ve hızlı tepki veren bir sürüş sağlar, ancak dizel motorlar ile aynı torku sunabilmek için daha yüksek hızlar gereklidir.
Hibrit araçlar nasıl çalışır?
Hibrit araçlarda, hem elektrikli hem de benzinli olmak üzere iki farklı motor bulunmaktadır. Bu sayede hibrit araçlar dışarıdan şarj gerekmeden kendi enerjilerini kendileri sağlayabilirler. Ayrıca, Plug-in Hybrid araçlar dışarıdan şarj edilebilme özelliğine de sahiptir.
Hibrit otomobiller bu özellikleriyle daha verimli çalışıyor ve daha düşük yakıt tüketimi sunuyorlar. Hibrit modellerde araç hangi motorun ne zaman çalışacağını kendisi belirliyor. Sıkışık trafik koşullarında ya da kalkışlarda direkt olarak elektrikli motor devreye giriyor. Bu sayede de benzinli araçlarda sıkça karşılaşılan sorunlardan olan güç ve yakıt kaybını en az düzeye indiriyor. Üstelik yakıt tüketimi oranlarına bakıldığında hibrit araçların toplam sürüş mesafesinin yarısına yakınını elektrikle gidebilme özelliğine sahip olduğu görülüyor. Sessiz ve konforlu bir sürüş imkanı da sunan hibrit otomobil modelleri, zararlı egzoz gazlarının atmosfere zararlarını da azaltmış oluyor.
Dizel araçların avantajları
Kullanım amacı ve donanım özellikleri benzer olan dizel ve benzinli araçlar kıyaslandığında farklı üstünlükler ön plana çıkmaktadır. Bu çerçevede dizel araçların bazı avantajları şu şekilde belirtilebilir:
- Aynı miktar yakıt ile daha fazla yol alabilirler.
- Benzinli araçlara göre daha yüksek tork değerlerine sahiptirler, bu nedenle SUV’ler gibi ağırlığı fazla olan araçlarda daha iyi çekiş gücü sunarlar.
- Sağladıkları yakıt verimliliğinin yanı sıra günümüzün dizel motor teknolojileri sayesinde, sessiz ve sarsıntısız sürüş konforu sunarlar.
- İkinci el piyasasında tercih edilmektedirler.
- Dizel motorlarda kullanılan yakıt olan motorin daha ucuzdur.
Benzinli araçların avantajları
Benzinli araçların sağladıkları bazı avantajlar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Motor bakımları, dizele göre çok daha az aralıklarla yapılmaktadır. Çünkü dizel olan araçların motorları çok daha fazla bakımdan geçmektedir.
- Daha akıcı sürüş dinamiklerine sahiptirler.
- Yeni nesil benzinli turbo motora sahip araçlar, düşük yakıt değerleri ile yüksek performans sunabilmektedirler.
- Genellikle şehir içerisinde ve günlük kısa mesafeler için kullanımı amaçlanıyorsa, daha ekonomik olacaktır.
- Benzinli otomobillerin bakım sıklıkları daha düşük olduğu için masrafları azdır.
Hibrit araçların avantajları
- Hibrit araçlar özellikle şehir içi ulaşımda, kısa mesafelerde elektrik motorunu daha fazla devreye aldığı için yakıt tasarrufu sağlar.
- Hibrit modeller ve özellikle harici olarak da şarj edilebilen Plug-in Hibrit araçlar havayı daha az kirletir.
- Hibrit otomobiller, frenleme sırasında oluşan enerjiyi tekrar kazanarak çalışma verimini arttırıken yakıt sarfiyatını azaltır
- Hibrit araçların elektrikli motorları devrede olduğu sürüşlerde, düşük gürültü seviyesi yolculuk konforunu arttırır.
Benzinli, dizel ya da hibrit otomobillerin avantajları birbirlerinden oldukça farklı. Sonuç olarak alacağınız aracın kullanım amacı, fiyatı, yıllık kaç kilometre yol kat edileceği ve kişisel tercihinizi göz önüne alarak seçim yapmalısınız.
Otomobil Motorları
Turbo Motor Teknolojisi
Yakıt Tüketimi
Otomobil Tavsiyesi
Elektrikli Otomobiller