Ehliyet, ya da resmi adıyla Sürücü Belgesi, yetkili kurumlar tarafından karayolunda seyreden otomobil, otobüs, traktör gibi motorlu, veya motorsuz kara taşıtlarının bireyler tarafından idare edilmesine olanak tanıyan, yetkili trafik yönetimi kurumlarınca verilen ve aynı zamanda kimlik işlevi görebilen belgedir.
Farklı ülkelerde farklı kurallar geçerli olsa da, Türkiye’de 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle 84 ülkede geçerli olan yeni bir ehliyet sistemi kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde geçerli olan ehliyet belgesi sınıfları M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve F sınıfı ehliyetlerdir.
Hangi ehliyet ile hangi aracı kullanabilirsiniz?
Araç kullanabilmenin öncelikli koşulu, sürücü belgesine sahip olmak. Fakat bu, ehliyet sahiplerinin her aracı kullanabileceği anlamına gelmiyor. Hangi sürücünün hangi tip taşıtı kullanabileceği, ehliyet sınıfları sayesinde belirleniyor. Farklı araçları kullanma yetkisi veren sürücü belgesi yeni ehliyet sınıflarının belirlenmesiyle toplamda 16 ayrı araç kategorisi belirlenmiştir. Örneğin; B sınıfı sürücü belgesi otomobil modellerini kullanma yetkisi verir. Bununla birlikte M sınıfı ve A sınıfı ehliyet grubu ise motosiklet modellerini kullanma yetkisi alabilmeniz için gereklidir. 21 Haziran 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren yeni düzenleme ile Türkiye’de ehliyet sahibi vatandaşların dikkat etmesi gereken önemli değişiklikler yaşandı. Özellikle ehliyet yaş sınırlarında yapılan güncellemeler, sürücüleri yakından ilgilendirmektedir.
“A Sınıfı Ehliyet” nedir, çeşitleri nelerdir?
A sınıfı ehliyet, motosikletleri kullanma yetkisi veren bir sürücü ehliyeti sınıfını ifade eder. A sınıfı ehliyet sahipleri, 125 cc ve üzeri motor hacmine sahip motosikletleri yasal olarak kullanabilirler. Ayrıca, A1 ve A2 sınıfı ehliyetler de motosiklet kullanma yetkisi verir, ancak bu sınıflar daha düşük motor hacmine sahip motosikletler için geçerlidir. Motosiklet ehliyeti A, A1, A2 ve M olmak üzere dört farklı kategoriden oluşuyor.
A Sınıfı Ehliyet
A sınıfı ehliyeti, 35 KW’yı geçen motosikletleri kapsayan ehliyet sınıfı oluyor. 24 yaş altındaki kişilerde en az 2 yıllık A2 sınıfı tecrübesi aranıyor. 24 yaş üstündeki bireylerde herhangi bir şart aranmıyor. Süresi ise 10 yıl olarak geçiyor. A sınıfı ehliyete sahip olan kişiler M, A1 ve A2 ehliyet sınıfının kullanabildiği bütün taşıtları kullanabiliyor.
- 35 kW ve üzeri güce sahip motosikletleri kullanma yetkisi verir. Ayrıca 2 tekerlekli motosikletler, güç ve ağırlık oranı 0,2’yi geçiyorsa A sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilirler.
- A sınıfı ehliyet yaş sınırı; 2 tekerlekli motosiklet kullanmak için 20, 3 tekerlekli motosiklet kullanmak için 21’dir.
- A sınıfı ehliyet alma koşullarından bir diğeri ise en az iki yıllık A2 sınıfı sürücü belgesine sahip olmaktır. Fakat sürücü adayı 24 yaşını doldurmuşsa bu koşul aranmaz.
- A sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır? A sınıfı sürücü belgesi ile A dışında M, A1 ve A2 sınıfına dâhil araçlar kullanılabilir.
A1 Sınıfı Ehliyet
A1 ehliyet, 11 KW’yı geçmeyen motosikletleri kapsıyor. 3 tekerlekli motosikletler için ise 15 KW sınırı bulunuyor. A1 ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl olarak geçiyor.
- Silindir hacmi 125 m³’ü geçmeyecek 2 veya 3 tekerlekli motosikletleri kullanma yetkisi veren sürücü belgeleridir.
- A1 sınıfı ehliyet alabilmek için yaş sınırı 16’dır.
- Kullanılacak motosikletin 2 veya 3 tekerlekli olması da kullanım yetkisinde belirleyicidir. 2 tekerlekli motosikletlerde güç 11 kW’ı ve kW/kg oranı 0,1 değerini aşmamalıdır. 3 tekerlekli motosikletlerde ise güç sınırı 15 kW’tır.
- A1 sınıfı sürücü belgeleri olanlar M sınıfını kapsayan araçları kullanabilirler.
A2 Sınıfı Ehliyet
Motosiklet ehliyet çeşitleri listesinde yer alan A2 ehliyet sınıfında, iki tekerlekli motosikletler için 35 KW, üç tekerlekli motosikletler için de 15 KW sınırı bulunuyor. A2 sınıfı ehliyeti olan kişiler M ve A1 ehliyet sınıfının kapsadığı araçları kullanabiliyor.
- A2 sınıfı ehliyet; 2 tekerlekli motosikletlerde 35 kW, 3 tekerlekli motosikletlerde ise 15 kW aşmayacak araç kullanma yetkisi verir. Ayrıca 2 tekerlekli motosikletlerde kW/kg oranı 0,2’yi geçmemelidir.
- A2 ehliyet yaş sınırı 18’dir. Yani bu ehliyeti almak için 18 yaşını doldurmanız gerekir.
- “A2 sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır?” sorusunun yanıtı ise A2’ye ek olarak A1 ve M sınıflarıdır.
“A Sınıfı Ehliyet” için yaş sınırı nedir?
A sınıfı sürücü belgelerinin her biri için farklı yaş şartları aranıyor. A1 ehliyeti için 16, A2 ehliyeti için 18 ve A ehliyeti içinse 20 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Buna ek olarak A ehliyeti almak isteyen adaylar 24 yaşın altındaysa en az 2 yıllık A2 deneyim şartını yerine getirmeleri bekleniyor.
“A Sınıfı Ehliyet” nasıl alınır?
A motor ehliyeti almak isteyen adaylar sürücü kursunda teorik ve pratik eğitimleri tamamladıktan sonra ehliyet sınavına giriyor. Sınavda 50 sorudan 35’ini doğru cevaplayıp başarılı olanlar direksiyon sınavına girmeye hak kazanıyor. Motosiklet ehliyeti almak için gereken belgeler ise şu şekilde:
- Kimlik kartı fotokopisi,
- 4 adet biyometrik fotoğraf,
- Sağlık raporu,
- Adli sicil kaydı,
- En az ilkokul eğitim seviyesi diploması.
“B Sınıfı Ehliyet” nedir, çeşitleri nelerdir?
B sınıfı ehliyet, Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araçları kullanma yetkisi veren bir sürücü belgesi sınıfıdır. Özel otomobiller, minibüsler, kamyonet ya da hafif kamyonlar, karavanlar B sınıfı ehliyet ile kullanılabilecek araçlardır. Özel otomobiller ise B sınıfı ehliyete sahip kişilerin en yaygın olarak kullandığı araçlardan biridir. Minibüsler de belirli bir kapasiteye sahip oldukları sürece, B sınıfı ehliyet ile kullanılabilir. 9-16 yolcu sayısına sahip olan minibüsler, B sınıfı ehliyet statüsüne girer. Kamyonet ya da hafif kamyonetler, belirli bir yük taşıma kapasitesinde oldukları sürece B sınıfı ehliyet ile kullanılabilir. Küçük işletmeler, nakliye ya da ticari faaliyet için tercih edilen kamyonetler, B sınıfı ehliyete sahip olan sürücülerin kullanımına uygundur. Son olarak karavanlar da B sınıfı ehliyet araçları arasında yer alır. Bu sınıftaki sürücü belgeleri B, B1 ve BE olarak üçe ayrılıyor.
B Sınıfı Ehliyet
B sınıfı ehliyet otomobil ve kamyonet tipi araçları kapsayan ehliyet sınıfı oluyor. B sınıfı ehliyetin süresi ise 10 yıl olarak geçiyor. B sınıfı ehliyet türü, otomobil ehliyet sınıfı kategorisinde yer alıyor. B sınıfı ehliyeti olan kişiler; B1, F ve M sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği bütün araçların sürücüsü olabiliyor.
- B sınıfı ehliyet, sürücüye otomobil ve kamyonet kullanma yetkisini verir.
- B sınıfı ehliyet alabilmek için 18 yaşının doldurulması gerekir.
- Peki, B sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır? Otomobil ve kamyonete ek olarak B sınıfı sürücü belgesiyle M, B1 ve F sınıfı araçlar da bu ehliyetle kullanılabilir. Ayrıca azami yüklü ağırlığı 4.250 kg olan birleşik araçlar da bu belge ile sürülebilir.
- Bu arada minik bir not düşmekte fayda var: Eğer yeni ehliyet alacaksanız bu durumda otomatik ya da manuel sürüş konusunda bir seçim yapmanız gerekir. Otomatik ehliyetle sadece otomatik araçları, manuel ehliyetle ise hem otomatik hem de manuel araçları kullanma yetkiniz olur.
B1 Sınıfı Ehliyet
B1 sınıfı ehliyeti motosikletlerin kullanılmasına olanak veren ehliyet tipi olarak tanımlanıyor. Geçerlilik süresi 10 yıl olarak geçiyor. B1 ehliyet, M tipi ehliyet sahiplerinin sürebildiği araçları sürebiliyor. En fazla 15 KW sınırı yer alıyor ve sıradan sürüşlerde ağırlığın maksimum 400 kg olması şartıyla kullanılabiliyor. 4 tekerlekli motosikletin yük taşımacılığında kullanılması durumunda ise yükün en fazla 550 kg olması B1 ehliyet kullanan sürücüler tarafından dikkat edilmesi gereken bir kural olarak karşımıza çıkıyor.
- B sınıfı ehliyetler genellikle otomobil ve kamyonet sürme yetkisi verse de bu durum B1 sınıfı ehliyet için geçerli değildir. “B1 sınıfı ehliyet ne kullanır?” sorusunun yanıtı ise motor gücü 15 kW’ı ve ağırlığı 400 kg’ı geçmeyen 4 tekerlekli motosiklettir. Eğer yük taşımacılığı söz konusuysa aracın net ağırlığı 550 kg olabilir.
- B1 sınıfı ehliyet almak için 16 yaşını doldurmak gerekir.
- B1 sınıfı ehliyet sahibi sürücüler M sınıfına dâhil araçları da kullanabilirler.
BE Sınıfı Ehliyet
- Otomobil ve römorklu yük taşımacılığı yapanlara verilen ehliyet türüdür.
- BE sınıfı ehliyet yaş sınırı 18’dir.
- BE sınıfı ehliyet alma koşulu, B sınıfı ehliyete sahip olmaktır.
- “BE ehliyet sınıfı hangi araçları kullanır?” sorusunun yanıtı ise BE’ye ek olarak M, B1, B ve F sınıfı araçlardır.
“B Sınıfı Ehliyet” için yaş sınırı nedir?
B ve BE sınıfı ehliyet için sürücü adaylarında 18 yaşını doldurmuş olma şartı aranıyor. B1 sürücü belgesine sahip olmak için ise 16 yaşını doldurmak gerekiyor. En az ilkokul düzeyinde eğitime sahip olmak ve araç kullanmaya engel bir sağlık sorununun bulunmaması diğer sürücü belgesi şartları arasında yer alıyor.
“B Sınıfı Ehliyet” nasıl alınır?
B sınıfı sürücü belgesi almak için sürücü kursuna kaydolarak teorik ve pratik eğitimleri başarıyla tamamlamalısınız. Kurs eğitimini tamamladıktan sonra teorik bilgilerin test edildiği ehliyet sınavına girmeniz gerekiyor. Sürüş becerilerinizin test edildiği direksiyon sınavına girebilmek için ehliyet sınavını başarıyla tamamlamalısınız. Her biri 2 puan değerindeki 50 sorunun en az 35’ini doğru cevaplamalısınız. B Sınıfı sürücü belgesi için gereken evraklar ise şu şekilde:
- Kimlik kartı fotokopisi,
- 4 adet biyometrik fotoğraf,
- Sağlık raporu,
- Adli sicil kaydı,
- Eğitim durumunu gösteren öğrenci belgesi veya diploma.
“C Sınıfı Ehliyet” nedir, çeşitleri nelerdir?
C sınıfı ehliyet, ağır vasıta araçlarını kullanma yetkisi veren bir sürücü belgesidir. Bu ehliyet türü, özellikle ticari amaçlar için tasarlanmış kamyon, çekici ve benzeri araçları kullanmayı içerir. C sınıfı ehliyetle ağır yük taşıyan araçlar, inşaat ve lojistik sektöründe kullanılan büyük boyutlu kamyonlar gibi çeşitli ticari taşıtların kullanımı mümkündür. Bu ehliyet türü, genellikle nakliye, taşımacılık ve inşaat gibi sektörlerde çalışan profesyoneller için gereklidir. C sınıfı ehliyet, sürücülerin büyük ve ağır araçları güvenle kullanabilme becerilerine sahip olduklarını gösterir ve bu tür araçları kullanmak için gerekli teknik bilgi ve pratik deneyimi sağlar. Ağır vasıta araçları kullanmak isteyenlerin alması gereken bu ehliyet grubunun geçerlilik süresi ise 5 yıl olarak belirlenmiştir. Kamyon veya tır ehliyeti olarak da bilinen C sınıfı ehliyetler; C, C1, C1E ve CE olmak üzere kendi içinde dört bölüme ayrılıyor.
C Sınıfı Ehliyet
C sınıfı ehliyet, kamyon ve çekici tipi araçların kullanılabilmesine olanak tanıyor. Geçerlilik süresi 5 yıl olan C tipi ehliyet alabilmek için B sınıfı ehliyette tecrübe şartı aranıyor. C ehliyet sahibi kişiler çekici veya kamyonları kullanabiliyor. Taşınılan yükün en fazla 750 kg olması şartı aranıyor. C sınıfı ehliyeti alabilmek için en az 21 yaşında olmak gerekiyor.
- Kamyon ve çekici kullanma yetkisi veren ehliyet sınıfıdır.
- C sınıfı ehliyet yaş sınırı 21’dir.
- Bu ehliyeti alabilme şartı, en az B sınıfı sürücü belgesine sahip olmaktır.
- “C sınıfı ehliyet ne kullanır?” sorusunun cevabı ise C’ye ek olarak M, B1, B, C1 ve F sınıfı araçlardır.
C1 Sınıfı Ehliyet
- 3.500 kg ila 7.500 kg arasındaki kamyon ve çekicileri kullanma yetkisi verir.
- C1 ehliyet alabilmek için 18 yaşını doldurmak şarttır.
- C1 sınıfı ehliyet alabilmek için en az B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir.
- “C1 sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır?” sorusunun yanıtı ise C1’e ek olarak M, B1, B ve F sınıflarındaki araçlardır.
C1E Sınıfı Ehliyet
- Ağırlığı 12.000 kg’ı geçmeyen römorklu kamyon ve çekici kullanma yetkisi verir.
- C1E sınıfı ehliyet yaş sınırı 18’dir.
- Bu ehliyeti almak için aranan deneyim şartı en az C1 sınıfı sürücü belgesine sahip olmaktır.
- Peki, C1E hangi araçları kullanır? C1E sürücü belgesine sahip olanlar; C1E’ye ek olarak M, B1, B, BE, C1 ve F sınıfı araçları kullanabilir.
CE Sınıfı Ehliyet
- CE ehliyet sınıfı; C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve yüklü azami ağırlığı 750 kg’yi geçen römork ve yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanmaya yetki veren ehliyettir. Bu ehliyet, “yeni tır ehliyeti” olarak da bilinir.
- CE sınıfı ehliyet yaş sınırı 21’dir.
- CE ehliyet almak için deneyim şartı, en az C ehliyet sahibi olmaktır.
- “CE ehliyet hangi araçları kullanır?” sorusunun cevabı ise CE’ye ek olarak M, B1, B, BE, C, C1, C1E ve F sınıfı araçlardır.
“C Sınıfı Ehliyet” için yaş sınırı nedir?
C sınıfı ehliyete sahip olmak için diğer ehliyet gruplarına göre daha yüksek bir yaş şartı aranıyor. Sürücü adaylarının C ve CE sınıfı sürücü belgesi için 21 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. C1 ve C1E sürücü belgesi almak isteyenlerin ise 18 yaşını doldurmuş olmaları yeterli.
“C Sınıfı Ehliyet” nasıl alınır?
C sınıfı ehliyete sahip olmak isteyen sürücü adaylarının öncelikle aşağıdaki şartları yerine getirmiş olması gerekiyor:
- En az B sınıfı ehliyete sahip olmak,
- 21 yaşını doldurmuş olmak,
- En az ilkokul düzeyinde eğitim geçmişine sahip olmak.
C grubu ehliyet için başvuran adaylar daha önceden B sınıfı ehliyete sahip olduğu için teorik eğitim ve sınav aşamalarına gerek duyulmuyor. Yalnızca direksiyon eğitimi ve sınavına girerek C grubu sürücü belgesine sahip olmak mümkün. C sınıfı sürücü belgesi alabilmek için gereken belgeler şu şekilde:
- Kimlik kartı fotokopisi,
- B sınıfı sürücü belgesinin fotokopisi,
- 4 adet biyometrik fotoğraf,
- Sağlık raporu,
- Adli sicil kaydı,
- Eğitim seviyesini gösteren belge veya diploma.
“D Sınıfı Ehliyet” nedir, çeşitleri nelerdir?
D sınıfı ehliyet, genellikle büyük ve ağır araçlar için gereklidir. Bunlar genellikle otobüsler, kamyonlar, çekiciler ve ticari amaçlı diğer büyük araçlar olabilir. Özellikle yolcu taşımacılığı veya yük taşımacılığı gibi ticari faaliyetlerde bulunan sürücüler için D sınıfı ehliyet gereklidir. Aynı zamanda D sınıfı sürücü belgesi otomobil kullanımını da kapsamaktadır. D sınıfı ehliyet sahipleri B, B1, D1, F ve M sınıfı ehliyet ile kullanılabilen araçları kullanabilmektedirler. Bunların yanı sıra hafif ticari araç kullanımı da yapabilmektedirler. Geçerlilik süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir.
D Sınıfı Ehliyet
D sınıfı ehliyet, minibüs ve otobüs kullanımına olanak tanıyor. Geçerlilik süresi beş yıl olan D sınıfı ehliyeti alabilmek için B sınıfı ehliyet deneyimi şartı aranıyor. D sınıfı ehliyeti olanlar, M, B, B1, D1 ve F sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği araçları kullanabiliyor. Geçerlilik süresi 5 yıl olarak geçiyor. D sınıfı ehliyetle minibüs ve otobüs kullanılabiliyor. D sınıfı ehliyette yükün en fazla 750 kg olması şartı aranıyor. D sınıfı ehliyet alabilmek için 24 yaşında olma şartı aranıyor.
- Otobüs kullanmak isteyenlerin alması gereken ehliyet çeşididir.
- D sınıfı ehliyet almak için yaş en az 24 olmalıdır.
- D sınıfı sürücü belgesi alabilmek için en az B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir.
- “D sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır?” sorusunun yanıtı ise D’ye ek olarak M, B, B1, D1 ve F sınıfında yer alan araçlardır.
D1 Sınıfı Ehliyet
D1 ehliyet sahipleri minibüs kullanabiliyor.
- D1 ehliyet sınıfı kapsamı, maksimum 16+1 kişi kapasitesi olan minibüsleri kullanma yetkisi vermesidir.
- D1 ehliyet yaş sınırı 21’dir.
- D1 sınıfı sürücü belgesi alabilmek için en az B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir.
- “D sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır?” sorusunun yanıtı ise D1’e ek olarak M, B, B1 ve F sınıfına dâhil araçlarıdır.
D1E Sınıfı Ehliyet
- D1E sınıfı ehliyet, maksimum 16+1 kişilik, 750 kg’ı geçen römorklü minibüsleri kullanma imkânı verir.
- D1E ehliyet yaş sınırı 21’dir.
- Bu ehliyeti alabilme koşulu, en az D1 sınıfı sürücü belgesine sahip olmaktır.
- Peki, D1E sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır? Bu ehliyete sahip olunduğu takdirde D1E’ye ek olarak M, B, B1, BE, D1 ve F sınıfına dâhil olan araçlar kullanılabilir.
DE Sınıfı Ehliyet
- Römorklu otobüs kullanma imkânı veren ehliyettir.
- DE sınıfı ehliyet yaş sınırı 24’tür.
- DE sınıfı ehliyet alma koşulu, D sınıfı ehliyete sahip olmaktır.
- “DE sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır?” sorusunun yanıtı ise DE’ye ek olarak M, B, B1, BE, D, D1, D1E ve F sınıfıdır. Yani bu ehliyet, neredeyse tüm araçları kullanma yetkisini verir.
“D Sınıfı Ehliyet” için yaş sınırı nedir?
D sınıfı ehliyet alabilmek için 24 yaşında olma şartı aranıyor.
“D Sınıfı Ehliyet” nasıl alınır?
D sınıfı sürücü belgesi almak için belirli şartları yerine getirmek gerekir.
- Belirli bir yaş sınırını karşılama (genellikle 18 veya 21 yaşında olmak)
- Fiziksel sağlık açısından belirli standartları karşılama
- Sürücü eğitimi ve/veya kurslarına katılma
- Yazılı ve/veya pratik sürücü sınavlarını geçme
- Gerekli belgeleri ve başvuru ücretlerini sağlama
“E Sınıfı Ehliyet” nedir?
E sınıfı ehliyet, ticari olarak ifade edilen ağır vasıta ehliyeti için gereklidir. Yük taşıtları olarak da ifade edilen büyük araçları kullanmak için E sınıfı ehliyet (sürücü belgesi)’ne sahip olunmalıdır. E sınıfının kapsadığı araçları kullanabilmek için C ve D sınıfı ehliyetin alınması gerekiyor.
E Sınıfı Ehliyet
E sınıfı ehliyet sahipleri, otobüs, kamyon, kamyonet ve otomobil kullanabiliyor. E sınıfı ehliyetler her 5 yılda bir yenilenmelidir. E sınıfı ehliyet M, B, B1, F ve D1 ehliyet sınıfında kullanılabilen araçların tamamını kullanma izni sağlar. Römorklu ve yarı römorklu araçlar, büyük ve ağır yüklerin taşınması için kullanılır. Bu araçları kullanabilmek için E sınıfı ehliyete sahip olmak gereklidir, çünkü bu tür araçlar diğer araçlara göre farklı manevra ve frenleme özelliklerine sahiptir.
“E Sınıfı Ehliyet” için yaş sınırı nedir?
E sınıfı ehliyet, kullanılacak araca göre yaş sınırı değişmekte. Kamyon kullanmak için en az 22, otobüs kullanmak içinse en az 24 yaşınızı doldurmanız gerekiyor.
“E Sınıfı Ehliyet” nasıl alınır?
E Sınıfı sürücü belgesi 01.01.2016 tarihi itibariyle kaldırılmıştır. Yeni ehliyet sisteminde eşdeğer bir ehliyet sınıfı bulunmamaktadır. Kamyon kullanmak için C Sınıfı, Otobüs kullanmak için D sınıfı sürücü belgesi almanız gerekmektedir. 01.01.2016 tarihinden önce alınmış E sınıfları C ve D sınıfı olarak yenilenmektedir.
“F Sınıfı Ehliyet” nedir?
Genellikle tarım işlerinde çalışanlar veya inşaat sektöründe faaliyet gösterenler tarafından alınan bu ehliyet, belirli bir araç kategorisine odaklanmıştır. Traktörler, tarım araçları, kazıcı yükleyiciler, greyderler ve benzeri iş makineleri F sınıfı ehliyet sahipleri tarafından kullanılabilir. Bu ehliyeti alabilmek için adaylar belirli eğitim ve sınavlardan geçmek zorundadır.
F Sınıfı Ehliyet
M ehliyeti sahiplerinin kullanabildiği bütün araçların kullanımına olanak tanıyor. F sınıfı ehliyet 10 yıl geçerliliğe sahip oluyor. F sınıfı ehliyeti olan bireyler traktör kullanabiliyor.
- Traktör kullanma yetkisi verir.
- F sınıfı ehliyet alabilmek için yaş sınırı 18’dir.
- F sınıfı ehliyet ile M sınıfı araçlar kullanılabilir.
“F Sınıfı Ehliyet” için yaş sınırı nedir?
F sınıfı ehliyet alabilmek için 18 yaşınızı doldurmanız gerekiyor.
“F Sınıfı Ehliyet” nasıl alınır?
F sınıfı ehliyet almak için belirli şartları karşılamak gereklidir. Sağlık açısından da sürücü adayları belirli bir fiziksel uygunluk seviyesine sahip olmalıdır. Başta göz muayenelerini başarıyla geçmelidir. Eğitim şartları da F sınıfı ehliyet almak için oldukça önemlidir. Adaylar, özel bir sürücü kursuna kaydolmalı ve bu kursun teorik ve pratik eğitimlerini başarıyla tamamlamalıdır. Kursun içeriği, genellikle tarım araçları ve iş makineleri üzerine odaklanarak adayları bu araçları güvenli bir şekilde kullanmaya hazırlar. Eğitim sürecinin ardından ilgili sınavlara girilmelidir. Başarıyla tamamlanan bu süreç sonucunda adaylar F sınıfı ehliyetlerini alabilir.
“G Sınıfı Ehliyet” nedir?
İş makinesi kullanması gereken bireylerin alması gereken bir ehliyet türü olan G sınıfı belge, özel kapsamlı kategorilerden biridir. Bu ehliyet sınıfı ile iş makinesi türündeki bütün motorlu araçlar kullanılabilmektedir. G sınıfı ehliyette kullanımına izin verilen araç sayısı oldukça kapsamlı olduğu gibi M sınıfı sürücü belgesi için geçerli olan araçları da kullanmalarına olanak tanınmıştır.
G Sınıfı Ehliyet
G sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl olarak geçiyor ve M sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği araçları kullanabiliyor. G sınıfı ehliyet, iş makinalarının kullanılabilmesini sağlıyor.
- İş makinesi kullanmak isteyenlerin alması gereken ehliyettir.
- G sınıfı ehliyet alabilmek için yaş sınırı 18’dir.
- G sınıfı ehliyet ile M sınıfına dâhil araçlar da kullanılabilir.
“G Sınıfı Ehliyet” için yaş sınırı nedir?
G sınıfı ehliyeti alabilmek için en az 18 yaşında olmak gerekiyor.
“G Sınıfı Ehliyet” nasıl alınır?
İlk olarak, bu ehliyeti almak isteyen kişilerin genellikle belirli bir yaş sınırını aşmış olmaları gerekmektedir. Ardından, adayların sağlık durumları, göz muayeneleri ve diğer sağlık kontrolleriyle ilgili belirli standartları karşılamaları gerekir. F sınıfı ehliyet almak için adaylar, özel bir sürücü kursuna kaydolmalı ve bu alanda eğitim almalıdır. Eğitim süreci genellikle hem teorik derslerden hem de pratik sürüş uygulamalarından oluşur. Eğitim sonunda adaylar, ilgili sınavlara girmeli ve başarılı olmalıdır. G sınıfı ehliyete başvuru yaparken sunulması zorunlu olan belgeler aşağıdaki gibidir.
- Adli sicil kağıdı
- Kimlik fotokopisi
- Güncel biyometrik fotoğraf (2 tane)
- Kan grubunu tescilleyen belge
- Öğrenim durumunu gösteren resmi kağıt
- “Sürücü olur” adlı sağlık raporu
“H Sınıfı Ehliyet” nedir?
H sınıfı ehliyeti, engellilere verilen bir ehliyet türüdür. H sınıfı ehliyet, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırıldı. Resmi Gazetede yayınlanmış olan Kara yolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında sürücülere verilen ehliyet sınıflarında çeşitli düzenlemeler yapıldı. Yapılan bu düzenlemelere göre bundan sonra H sınıfı ehliyet alan kişiler A ve B sınıfı sürücü ehliyeti alıyor. Bu ayrımın nasıl yapılacağı ise sağlık raporuna göre belirleniyor. Engel durumuna göre engelli vatandaşlar, uygun buldukları gruptan ehliyet alma imkanına sahip oluyor. Alınacak sağlık raporları, trafik şube müdürlüğü ve sürücü kurslarına iletilerek sınıflar arası geçiş sağlanabiliyor.
H Sınıfı Ehliyet
Bu ehliyet çeşitlerinin dışında yer alan H sınıfı ehliyet, engelli bireylere verilen ehliyet tipi olarak geçiyor. Bu ehliyeti alabilmek için ilkokul mezunu ve 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.
“M Sınıfı Ehliyet” nedir?
M sınıfı ehliyet yeni bir ehliyet belgesi tipidir. Yalnızca belli başlı kriterlere uyan 2, 3 ve 4 tekerlekli, motorlu araçları kullanmaya yetki veren bu ehliyet sınıfı, genel ehliyet yaşının biraz altında olan bireylerin de araç kullanımına olanak sağlıyor. Büyük motosikletler, performansı yüksek motosikletler veya arazi motosikletleri gibi farklı motosiklet çeşitleri için M sınıfı ehliyet tek başına yeterli değildir. Bu tür motosikletler için ek eğitim ve belgeler gerekebilir.
M Sınıfı Ehliyet
M sınıfı ehliyet sahipleri 2, 3 ya da 4 tekerlekli motorlu bisiklet kullanabiliyor. En fazla 4 KW şartı aranıyor ve bu ehliyetle sürülen motorlu bisikletlerde en fazla 45 km/h hız yapılabiliyor. M sınıfı ehliyet alabilmek için en az 16 yaşında olmak gerekiyor.
- 2, 3 ya da 4 tekerlekli motorlu bisiklet, yani MOPED kullanma yetkisi veren sürücü belgesidir.
- M sınıfı ehliyet almak için 16 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
- M sınıfı sürücü belgesi dışında her sınıf ehliyet sahibinin motorlu bisiklet kullanma yetkisi vardır. Fakat ehliyeti olmayanlar MOPED kullanamazlar.
“M Sınıfı Ehliyet” için yaş sınırı nedir?
M sınıfı ehliyeti alabilmek için en az 16 yaşında olmak gerekiyor.
“M Sınıfı Ehliyet” nasıl alınır?
M sınıfı ehliyete sahip olabilmek için öncelikle resmi bir sürücü kursuna kaydolmak ve burada temel eğitimleri tamamlamak şartı bulunur. Eğitimlerini tamamlayan bireyler öncelikle yazılı sınava, sonrasında da uygulamalı direksiyon sınavına tabi tutulur. M sınıfı ehliyet için başvuru yapacak adayların aşağıdaki belgeleri hazırlaması gerekir:
- 2 adet vesikalık fotoğraf
- Hastane ya da aile hekimliği gibi yetkili sağlık kuruluşlarından alınacak sağlık rapor.
- Öğrenim durum belgesi
Karayolları Trafik Yönetmeliği
Plaka Renkleri ve Anlamları
ÖTV Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Plaka Harf ve Rakam Grupları
Otomobil Segmentleri
Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?