2022 Yılı Trafik Cezaları Ne Kadar?
Trafik kuralları, sürücü ve yayaların can ve mal güvenliğinin sağlanması, oluşabilecek kazaların önlenebilmesi, trafikte düzenin sağlanarak insanların ve çevrenin zarar görmemesi için yasalarla belirlenmiş kurallardır. Trafik kurallarına uyulmadığı durumlarda, istenmeyen olumsuz sonuçlarla karşılaşılabilir ve cezai işlemler uygulanabilir. Trafik kurallarına uyum kişisel bir tercih değil, yasal bir zorunluluktur.
Türkiye’de resmi verilere göre yılda ortalama 130.000 trafik kazası meydana geliyor. Bu kazaların önemli bir bölümü, sürücü hatalarından kaynaklanmakta, en temel trafik kurallarının ihlal edilmesi ve dikkatsizlik nedeniyle gerçekleşmektedir.
Bu kapsamda hazırlanan Karayolları Trafik Yönetmeliği, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca, can ve mal güvenliği yönünden; karayollarında trafik düzeninin sağlanması ve trafik güvenliğini ilgilendiren hususlarda alınacak tedbirler ile ilgili olarak, Yönetmelikte düzenlenmesi işaret edilen ve gerekli görülen diğer hükümleri ve bunların uygulanmasına ait esas ve usulleri belirlemektir.
Trafik kurallarının ihlal edilmesi durumunda, ilgili mevzuat çerçevesinde çeşitli cezai yaptırımlar uygulanır. Bunlar; idari para cezası, ceza puanı, belgelerin geri alınması, belgelerin iptali, aracın trafikten men edilmesi ve kişinin araç kullanmaktan men edilmesi olarak sayılabilir.
En sık ihlal edilen trafik kuralları
Trafik’te en sık görülen kural ihlalleri arasında; emniyet kemeri takmamak, alkollü olarak araç kullanmak, yaya geçitlerinde yayaların geçiş önceliği hakkını gasp etmek, kırmızı ışıkta geçmek veya trafik işaretleri uymamak, aşırı hız yapmak ve hız limitlerine uymamak, hatalı sollama, sinyal vermeden dönüş veya şerit değiştirme, seyir esnasında cep telefonu ile konuşmak, geçiş önceliği kurallarına uymamak, öndeki aracı yakın takip ve takip mesafesine uymamak sayılabilir.
2022 Yılı Trafik Cezaları ve Açıklamaları
En sık rastlanılan trafik kural ihlallerinde 2022 yılında uygulanacak olan trafik cezaları ve açıklamalarına aşağıda ulaşabilirsiniz. Trafik kural ihlalinin konusu, ilgili kanun maddesi, kimlere uygulanacağı, trafik cezası, ceza puanı ve açıklaması ile ilgili bilgilere yer verilmiştir.
Araç plakası ve ruhsat ile ilgili 2022 trafik cezaları
- Araç tescil belgesini araçta bulundurmamak (23/2-a): Sürücülere 166 TL trafik cezası uygulanır. Araç bilgileri doğrulanıncaya kadar trafiğe çıkamaz. 10 ceza puanı verilir.
- Tescil plakasını monte edilmesi gereken yerin dışında farklı bir yere takmak (23/2-b): Sürücülere 166 TL trafik cezası uygulanır. Plakanın uygun duruma getirilmesi için 7 gün süreyle izin verilir. 15 ceza puanı işlenir.
- Tescilli aracı plakasız kullanmak (23/4): Sürücülere 3.091 TL trafik cezası uygulanır ve tescil plakası takılıncaya kadar trafiğe çıkamaz. 20 ceza puanı verilir.
- Hurdaya çıkarılmış aracı karayolunda sürmek (21/5): Sürücülere 3.674 TL trafik cezası uygulanır, ayrıca araca mülki amir tarafından el konularak mülkiyeti kamuya geçirilir.
Yetkisiz çakar lamba veya mevzuata aykırı ses ve uyarı cihazları takmanın ve kullanmanın cezası
- Mevzuatta belirtilen ışıklı ve/veya sesli uyarı işareti veren cihazları mevzuatta izin verilmeyen araçlara takmak ve kullanmak (26/2): Sürücülere ve araç işletenlerine 1.823 TL trafik cezası uygulanır. Bir yıl içinde üç defa ihlalinde 15 gün trafikten men edilir. Sürücü aynı zamanda araç sahibi değilse, ayrıca tescil plakasına da aynı miktar için trafik idari para cezası karar tutanağı düzenlenir. Bu cihazlar bütün giderler ve sorumluluk işletene ait olmak üzere söktürülür. Ancak bulundukları yerde bu işlemlerin mümkün olmaması halinde, gerekli şartların sağlanması amacıyla (ek-33) düzenlenmek suretiyle yedi iş gününe kadar izin verilir. Verilen izin süresi sonunda gerekli şartları sağlamadığı için trafikten men edilen araçlardaki bu cihazların bulundukları yerde sökülememesi halinde (ek-33/A) düzenlenerek izin verilir. Bu maddeye istinaden 15 gün süreyle trafikten men edilen araçların, men süresi sonunda teslim edilebilmesi için bu cihazların aracın bulunduğu yerde söktürülmesi zorunludur.
Farlar ve sinyaller ile ilgili eksiklikler ya da aykırılıklarda uygulanacak trafik cezaları
- Servis freni, lastikleri, dış ışık donanımından yakını ve uzağı gösteren ışıklar ile park, fren ve dönüş ışıkları noksan, bozuk veya teknik şartlara aykırı olan araçları kullanmak (30/1-a): Sürücülere 196 TL trafik cezası uygulanır. Bu maddede sayılan bozukluk veya eksiklikleri nedeniyle trafikten menedilen araçlardan, karayolunda sürülmeye elverişli olanlara, bozuklukveya eksikliklerini gidermek üzere ek-33 düzenlenmek suretiyle yedi iş gününe kadar izin verilir. Süresi sonunda gerekli şartları sağlamadığı tespit edilen araçlar trafikten men edilir. Bu araçlara tekrar izin verilmez. Ancak, bulundukları yerde gerekli şartları sağlamaları halinde trafiğe çıkarılmasına müsaade edilir. Işık donanımındaki bozukluk veya eksiklikler nedeniyle trafikten men edilen araçlara, günün kararması ile günün aydınlanması arasındaki zamanda izin belgesi verilmez. 20 ceza puanı uygulanır.
Gürültüye neden olan araçlar için verilecek 2022 trafik cezası
- Mevzuata uygun olarak yapıldığı belgelenemeyen teknik değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması (32/3): Uymayanlara 1.823 TL trafik cezası uygulanır. Aracın mevzuata uygun duruma getirilmesi ve muayene istasyonunda tespitin yaptırılması için çekici/kurtarıcı marifetiyle götürülmek üzere ek-33/A düzenlemek suretiyle yedi iş gününe kadar izin verilerek teslim edilir.
- Ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazlarını Yönetmelikte belirtilen şartlara aykırı olarak araçlarda bulundurmak, bu tür cihazları kamunun rahat ve huzurunu bozacak şekilde kullanmak (72): Sürücülere 196 TL trafik idari para cezası verilir. Aykırılık yaratan cihazlar araçlardan söktürülür ve 10 ceza puanı uygulanır.
Araç muayenesi yapılmamış ya da emniyetsiz raporu verilmiş araçla trafiğe çıkmanın cezası
- Muayenesi yapılmamış bir aracın trafiğe çıkarılması (34/a): Araç sahibine 427 TL trafik cezası uygulanır. Bu maddeye istinaden trafikten men edilen araçlara, muayenelerini yaptırmak amacıyla ek-33 düzenlenmek suretiyle yedi iş gününe kadarizin verilir. 10 ceza puanı verilir.
- Muayenesi yapılmamış bir araçla trafiğe çıkılması nedeniyle trafikten men edilen araca verilen izin süresinin sonunda, aracınmuayenesi yapılmadan trafiğe çıkarılması (34/b): Araç sahiplerine 888 TL trafik cezası uygulanır. Bu maddeye istinaden trafikten men edilen araçlara, muayenelerini yaptırmak amacıyla çekici/kurtarıcı marifetiyle götürülmek üzere ek-33/A düzenlenmek suretiyle yedi iş gününe kadar izin verilir. Muayenesinin yaptırılmadığının üç ve daha fazla tespiti halinde de, her seferinde trafik idari para cezası uygulanarak trafikten men edilir ve çekici/kurtarıcı marifetiyle götürülmek üzere ek-33/A düzenlenerek izin verilir. 10 ceza puanı uygulanır.
- Muayene sonucunda emniyetsiz raporu verilen aracın trafiğe çıkarılması (34/c): Araç sahiplerine 888 TL trafik cezası uygulanır. Bu maddeye istinaden trafikten men edilen araçlar, muayenelerini yaptırmak amacıyla çekici/kurtarıcı marifetiyle götürülmek üzere ek-33/A düzenlenmek suretiyle yedi iş gününe kadar izin verilir.
Muayenesinin yaptırılmadığının her tespitinde trafik idari para cezası uygulanarak trafikten men edilir ve çekici/kurtarıcı marifetiyle götürülmek üzere ek-33/A düzenlenerek izin verilir.
Ehliyetsiz araç kullanma cezası 2022
- Sürücü belgesiz olarak motorlu araç kullanmak (36/3-a): Kullananlara ve kullandıranlara 3.674 TL trafik cezası uygulanır. Sürücü aynı zamanda araç sahibi değilse, ayrıca aracının kullanılmasına izin veren sahibine de tescil plakası üzerinden aynı miktarda trafik idari para cezası karar tutanağı düzenlenir.
- Dış ülkelerden aldıkları sürücü belgeleri ileYönetmelikte belirtilen süreye ve şartlara aykırı olarak araç kullanmak (39/4): Sürücülere 739 TL trafik idari para cezası uygulanır.
- Araç kullanırken sürücü belgesini yanında bulundurmamak ve yetkililerin her isteyişinde göstermemek (44/1-b): Sürücülere 427 TL trafik cezası uygulanır. Yeni tip T.C. kimlik kartını ibraz eden ve bilgi sisteminde yapılan sorgulamada “Kimlik Kartım: Sürücü Belgesi Bilgileri Yüklüdür”şeklinde uyarı bulunan sürücüler hakkında ibraz ettikleri T.C. kimlik kartı sürücü belgesi gibi değerlendirilerek bu madde kapsamında işlem yapılmaz.
Trafikte makas atma ve şerit ihlali ile ilgili 2022 trafik cezaları
- Aksine bir işaret bulunmadıkça, araçlarını, gidiş yönüne göre yolun sağından, çok şeritli yollarda ise yol ve trafik durumuna göre hızının gerektirdiği şeritten sürmemek (46/2-a): Sürücülere 427 TL trafik idari idari para cezası ve 20 ceza puanı uygulanır.
- Aksine bir işaret bulunmadıkça, şerit değiştirmeden önce gireceği şeritte, sürülen araçların emniyetle geçişini beklememek (46/2-b): Sürücülere 427 TL trafik idari para cezası uygulanır ve 20 ceza puanı verilir.
- Aksine bir işaret bulunmadıkça, trafiği aksatacak veya tehlikeye düşürecek şekilde şerit değiştirmek (46/2-c): Sürücülere 427 TL trafik cezası uygulanır. 20 ceza puanı işlenir.
- Aksine bir işaret bulunmadıkça sürücülerin; trafik kazası, arıza halleri, acil yardım, kurtarma, kar mücadelesi, kaza incelemesi, genel güvenlik ve asayişin sağlanması gibi durumlar dışında emniyet şeritlerini ve banketleri kullanmaları (46/2-f): Sürücülere 1.823 TL trafik cezası uygulanır.
- Aksine bir işaret bulunmadıkça sürücülerin; trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde ardı ardına birden fazla şerit değiştirmeleri (46/2-g): Trafikte makas atmak olarak da ifade edilen bu kural ihlalinde sürücülere 1.823 TL trafik cezası uygulanır.
Kırmızı ışık cezası 2022
- Kırmızı ışık kuralına uymamak (47/1-b): Sürücülere 427 TL trafik cezası uygulanır. Belgelerin geri alınması; geriye doğru 1 yıl içinde 3. defada 30 gün, 6.defada 45 gün, 9. defada 60 gün. Aynı yıl içinde bu madde kapsamında iki ve daha fazla kez sürücü belgesi geri alınanlar; geri alma süresi sonunda psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilir. Sürücü belgesi almasına mâni hali olmadığı anlaşılanlara bu Kanun kapsamında verilen trafik idari para cezalarının tahsil edilmiş olması şartıyla belgeleri iade edilir. 20 ceza puanı uygulanır.
Alkollü araç kullanma cezası 2022
- Hususi otomobili 0,50 promilin üzerinde alkollü olarak kullanmak, Hususi otomobil dışında kalan diğer araçları 0,20 promil üzerinde alkollü olarak kullanmak (48/5): Sürücülere; 1. defada 1.823 TL, 2. defada 2.286 TL, 3 ve 3’ten fazlasında 3.674 TL trafik idari para cezası uygulanır. Belgelerin geri alınması; geriye doğru 5 yıl içinde; 1. defasında 6 ay, 2. defasında 2 yıl, 3 ve fazlasında 5’er yıl. Bu maddeye göre belgeleri; 1) İki yıl süreyle geri alınan sürücüler sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine, 2) Beş yıl süreyle geri alınan sürücüler ise psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulurlar. Sürücülerin belgelerinin geri alma süresi sonunda iade edilebilmesi için yukarıda belirtilen şartların sağlanması ve 2918 sayılı Kanun’a istinaden (48’incimadde ve diğer bütün maddeler) verilmiş olan idari para cezalarının tamamının tahsil edilmiş olması zorunludur. 1,00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilenler veya yasal sınırların üzerinde alkollü olarak trafik kazasına sebebiyet veren sürücüler hakkında ayrıca Türk Ceza Kanunu’nun 179’uncu maddesinden de işlem yapılır. 20 ceza puanı verilir.
Hız sınırı cezaları 2022
- Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını %10’dan %30’a (otuz dahil) kadar aşmak (51/2-a): Sürücülere 427 TL trafik cezası uygulanır. Ayrıca 10 ceza puanı verilir.
- Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını %30’dan % 50’ye (elli dahil) kadar aşmak (51/2-b): Sürücülere 888 TL trafik cezası uygulanır. Belgelerin geri alınması; geriye doğru 1 yıl içinde toplamda 5 defa ihlal. Sürücü belgesi geri alınanların süresi sonunda psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesi sonucunda sürücü belgesi almasına mani hali olmadığı anlaşılanlara bu Kanun kapsamında verilen trafik idari para cezalarının tahsil edilmiş olması şartıyla belgeleri iade edilir. Son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde bu kapsamda sürücü belgesi ikinci defa geri alınanların sürücü belgeleri iptal edilir. Belgesi iptal edilenlerin tekrar sürücü belgesi alabilmeleri için; sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekir. Bu kişilerin sürücü kurslarında eğitime başlayabilmeleri için tabi tutulacakları psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığını gösterir belgenin sürücü kursuna ibrazı zorunludur. Ayrıca, 15 ceza puanı uygulanır.
- Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını %50’den fazla aşmak (51/2-c): Sürücülere 1.823 TL trafik cezası uygulanır. Geriye doğru 1 yıl içinde toplamda 5 defa ihlal gerçekleşirse belgelerin geri alınması söz konusu olur.
- Aracın hızını, kavşaklara yaklaşırken, dönemeçlere girerken, tepe üstlerine yaklaşırken, dönemeçli yollarda ilerlerken, yaya geçitlerine, hemzemin geçitlere, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, yapım ve onarım alanlarına girerken azaltmamak (52/1-a): Sürücülere 196 TL trafik idari para cezası uygulanır ve 15 ceza puanı işlenir.
Türkiye’de araçların uyması gereken yasal hız sınırları
- Otomobiller için hız limiti; yerleşim yeri içinde 50 km, çift yönlü şehirler arası karayollarında 90 km, bölünmüş şehirler arası yollarda 110 km, otoyollarda 120 km.
- Minibüsler için hız limiti; yerleşim yeri içinde 50 km, çift yönlü şehirler arası karayollarında 80 km, bölünmüş şehirler arası yollarda 90 km, otoyollarda 100 km.
- Otobüsler için hız limiti; yerleşim yeri içinde 50 km, çift yönlü şehirler arası karayollarında 80 km, bölünmüş şehirler arası yollarda 90 km, otoyollarda 100 km.
- Kamyonet için hız limiti; yerleşim yeri içinde 50 km, çift yönlü şehirler arası karayollarında 80 km, bölünmüş şehirler arası yollarda 85 km, otoyollarda 95km.
- Panelvan için hız limiti; yerleşim yeri içinde 50 km, çift yönlü şehirler arası karayollarında 85 km, bölünmüş şehirler arası yollarda 100 km, Otoyollarda 110 km.
- Kamyon için hız limiti; yerleşim yeri içinde 50 km, çift yönlü şehirler arası karayollarında 80 km, bölünmüş şehirler arası yollarda 85 km, otoyollarda 90 km.
Takip mesafesi cezası
- Diğer bir aracı izlerken, hızını kullandığı aracın yük ve teknik özelliğine, görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uydurmadan yönetmelikte belirlenen güvenli mesafeyi bırakmamak: Sürücülere 196 TL trafik idari para cezası ve 20 ceza puanı uygulanır.
- Önlerinde giden araçları yönetmelikte belirtilen güvenli ve yeterli bir mesafeden izlememek (56/1-c): Sürücülere 196 TL trafik cezası uygulanır. Ayrıca, 20 ceza puanı işlenir.
2022 yılında hatalı park cezası ne kadar?
- Taşıt yolu üzerinde duraklamanın yasaklandığı yerlere park etmek (61/1-a): Sürücülere 196 TL trafik idari para cezası uygulanır ve 15 ceza puanı verilir.
- Taşıt yolu üzerinde kurallara uygun şekilde park etmiş araçların çıkmasına engel olacak yerlerde park etmek (61/1-g): Sürücülere 196 TL trafik cezası uygulanır. Yasaklara aykırı park edilen araçlar, trafik zabıtasınca kaldırılabilir, masraflar ödenmeden araç teslim edilmez. 10 ceza puanı verilir.
- Taşıt yolu üzerinde engellilerin araçları içinayrılmış park yerlerinde park etmek (61/1-o): Sürücülere 392 TL trafik cezası uygulanır. Yasaklara aykırı park edilen araçlar, trafik zabıtasınca kaldırılabilir, masraflar ödenmeden araç teslim edilmez. 10 ceza puanı verilir.
Drift cezası 2022
- Herhangi bir zorunluluk olmaksızın, karayollarında dönüş kuralları dışında bilerek ve isteyerek aracın el freninin çekilmesi suretiyle veya başka yöntemlerle aracın ani olarak yönünün değiştirilmesi veya kendi etrafında döndürülmesi (67/1-d): Sürücülere 9.125 TL trafik cezası uygulanır. Belgelerin geri alınması; 60 gün.
Sürücü araç sahibi ise araç 60 gün trafikten men edilir. Sürücü araç sahibi değilse araç trafikten men edilmez.
Araçtan bir şey atmak veya dökmek
- Araçlardan bir şey atmak veya dökmek (73/b ): Uymayanlara 196 TL trafik idari para cezası ve 10 ceza puanı uygulanır.
Araçta cep telefonu ile konuşmanın cezası
- Seyir halinde cep veya araç telefonu ya da benzer haberleşme cihazlarını ele alarak kullanmak (73/c): Sürücülere 427 TL trafik cezası uygulanır. Cep ve araç telefonları ile benzeri haberleşme cihazlarının sürücüler tarafından çeşitli elektronik sistemler vasıtasıyla ele alınmadan kullanılıyor olması halinde bu madde hükümleri uygulanmaz. Ayrıca 10 ceza puanı işlenir.
Emniyet kemeri cezası 2022
- Emniyet kemeri bulundurulması zorunluluğu olan araçlarda emniyet kemeri bulundurmamak veya kullanmamak (78/1-a): Uymayanlara 196 TL trafik idari para cezası ve 15 ceza puanı uygulanır.
Trafik cezaları nasıl ödenir, indirimli trafik cezası ödeme süresi nedir?
Trafik cezasını ödemek için birden fazla seçenek bulunuyor. Bunlar arasında en uygununu kendinize göre belirleyebilirsiniz.
1- Vergi Dairesi, banka şubeleri ve PTT’den ödeme
Kesilen cezanın ödemesini yapmak için kişisel olarak vergi dairesi, PTT ya da anlaşmalı bankaların şubelerine gidebilirsiniz. Aracın üzerine kayıtlı olduğu kişinin T.C. kimlik numarasını vererek de trafik cezası bedelini ödeyebilirsiniz.
2- İnternetten trafik cezası sorgulama ve ödeme
Günümüzde online ödeme yöntemleri, hem zaman yönünden hem de sağladığı kolaylıklar sebebiyle yaygın olarak kullanılıyor. e-Devlet, İnteraktif Vergi Dairesi veya internet bankacılığı kanallarından trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
e-Devlet’ten trafik cezası ödeme
e-Devlet’in “Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” sayfasına gidip sisteme giriş yaptıktan sonra sizden istenen bilgileri girerek sorgulama ve ödeme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. e-Devlet üzerinden sorgulama ve ödeme yapabilmek için e-Devlet şifrenizin olması gerekiyor. Eğer şifreniz yoksa PTT şubelerine giderek şifre alabilir ya da e-imza, mobil imza, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı gibi seçeneklerle de e-Devlet’e giriş yapabilirsiniz.
İnteraktif Vergi Dairesi’nden trafik cezası ödeme
Gelir İdaresi Başkanlığının hizmeti olan İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesinden de sorgulama ve ödeme yapmanız mümkün. İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesi “MTV ve Trafik Cezası Ödeme” bölümünde, T.C. kimlik no ve araç plakasını girdikten sonra ceza sorgulama ve ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
İnternet Bankacılığı ile trafik cezası ödeme
Gelir İdaresi Başkanlığının anlaşmalı olduğu bankaların internet sitelerinden ya da mobil uygulamalarından trafik cezasını yatırabilirsiniz. Şifreniz ile mobil uygulama ya da siteye giriş yaptıktan sonra trafik cezası ödeme alanına giderek plakadan trafik cezası sorgulayabilir ve hesaptan ya da kredi kartından ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Trafik cezaları indirimi ne kadar, trafik cezası indiriminden nasıl yararlanılır?
Trafik cezasının kesildiği günden itibaren 15 gün içerisinde ödeme yaptığınız takdirde %25 indirimden yararlanabilirsiniz.
2023 Trafik Cezaları
Trafikte Geçiş Üstünlüğü
Güvenli Sürüş Teknikleri
Trafik Tescil ve Belge Yenileme İşlemleri
Uzun Yola Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler