Otomobilinizi eskisi kadar kullanmıyor ve daha önce hiç olmadığı kadar uzun süre park etmek zorunda kalıyor olabilirsiniz. Peki normal şartlarda hemen hemen her gün kullandığınız aracınızı, artık daha az veya hiç kullanmıyorsanız neler yapmanız gerek?
Aracınız uzun süreli park halindeyken neler yapmalı?
Hiç kimse, garajda yatan arabasına geri döndüğünde sorun yaşamak istemez. Bu yüzden, düzenli aralıklarla yapacağınız kısa kontrollerle hem bu sorunlardan uzaklaşır hem de ekstra masraf yapmaktan kurtulabilirsiniz. Böylece aracınızı her zaman yola çıkmaya hazır kondisyonda tutabilirsiniz.
1. Aracınızı düzenli olarak çalıştırın
Otomobilinizle bir yerlere gitmiyorsanız bile konvansiyonel motorlu aracınızı haftada bir 5-10 dakika çalıştırmalısınız. Bu çalıştırma işlemini olası zehirlenmelerin önüne geçmek adına kapalı alanda değil açık alanda yapmalısınız. Bu işlemler sayesinde aracın çalışmasını sağlayan aküsü, kritik seviyelere inmez ve böylece kötü sürprizlerle karşılaşmazsınız. Çünkü akünüzün durumuna göre daha uzun süre çalışmayan araçlarda, akü boşalabilir ve aracı çalıştıramazsınız. Düzenli aralıklarla arabanızı çalıştırarak akünün ömrünü uzatmalısınız.
2. Bataryayı da şarj etmeyi unutmayın
Diğer yandan yüzde 100 elektrikli veya dışarıdan şarj edilen hibrit bir aracınız varsa, onu da kablo ile şarj etmeyi ihmal etmeyin. Kullandığınız araç tam hibrit bir modelse de, içten yanmalı motorun çalışıp tekrar durmasını beklemeniz gerek. Bunun için fren pedalına kuvvetlice basın, bu durumdayken vitesi D konumuna getirin ve bu şekilde bekleyin. Bu sayede hem hibrit bataryasının hem de akünün şarj edilmesini sağlamış olursunuz. Bu işlemi olası zehirlenmelerin önüne geçmek için açık alanlarda yapın.
3. Lastik basınçlarınızı kontrol edin
Durur pozisyonda aracınızın lastik basınçlarını kaybetmesi bir sürpriz değildir. Daha uzun süreli park etme durumlarında lastik tamamen de inebilir. Bu yüzden lastikleri ideal basınç aralığında tutmaya çalışın. Aracı her hafta birkaç metre hareket ettirmek bunun için iyi bir çözümdür. Ayrıca aracınızda bulundurduğunuz akıllı pompa veya manuel pompalarda ideal basıncı ayarlamak da faydalı olacaktır. Ancak mümkünse benzinliklerdeki pompalarda daha doğru ayarlara ulaşabilirsiniz. Bu işlem sırasında koruyucu eldiven giymeyi ve maske takmayı unutmayın. Bildiğiniz gibi ideal lastik basınçlarını genel olarak araba kitapçıklarında veya sürücü kapısını açtığınızda orta direğin iç kısmında bulabilirsiniz.
4. Frenlerin sesini dinleyin
Fren kaliperleri bir süre çalışmadığında da pas tutabilir. Özellikle el frenini çekili durumda kullanıyorsanız bu paslanmayı artıracak bir unsura dönüşür. Aracınızda elektrikli bir fren sistemi varsa ve el frenini otomatik olarak aktif hale getiriyorsa, sistem kurulduktan sonra freni düğmeye basarak ayırabilirsiniz. Eğer aracı hareket ettirme şansınız varsa, frenlere bastığınızda beklenmedik bir ses olup olmadığı kontrol edin. Diğer yandan aracı düz bir zeminde, el freni çekili olmadan park etme fırsatınız varsa aracı bu şekilde bırakın. Aracı 1. vitese veya otomatikse P konumuna alabilirsiniz. Endişe ediyorsanız, takoz gibi bir nesne kullanabilirsiniz. Ayrıca direksiyonu da yola bakmayan tarafa doğru çevirebilirsiniz.
5. Depoyu tamamen doldurmanıza gerek yok
Sosyal medyada veya haberlerde araçlarının deposunu tamamen dolduran insanları görmüş olabilirsiniz. Ama aslında araçta bulunan ortalama bir yakıt acil durumda işlerinizi görmeye yetecektir. Ayrıca sözünü ettiğimiz düzenli çalıştırma gibi işlemler için de fazlasıyla yeterli olacaktır. Böylesine zamanlarda sadece yakıt doldurmak için dışarıya çıkmak güvenli olmayabilir.
6. Aracınızın içini mutlaka havalandırın
Normal şartlarda sürüş yaparken aracın havalandırması ideal bir şekilde yapılır. Ancak araç uzun bir süre park halindeyken, aracın içerisinde istenmeyen kokular oluşabilir. Özellikle yiyecek ve içecek çöpleri gibi kalıntıları mutlaka çöpe atın. Aracınızı çalıştırdığınız sırada klimayı çalıştırıp camlarınızı da açmanız faydalı olacaktır. İşlemi tamamladıktan sonra camları kapamayı unutmayın. Diğer yandan kokuya sebep olabilecek eşyalar ve sıvıları arabanızdan alın. Bu hem aracı serin tutar hem de kötü kokuların oluşmasını engeller.
7. Bunları araç içerisinde unutmayın
Aracınızın içerisinde kibrit, çakmak, su veya sıvı dolu şişe, aeresol (deodorant vb.) kutu, yangın söndürücü gibi eşyaları kabin içinde tutmayın. Bunları araçta tutmak istiyorsanız bagajda muhafaza edin ve doğrudan güneş almasını engelleyin.
8. Çocuğunuzun akülü arabasını da unutmayın…
Salgın döneminde eğer varsa çocuğunuzun akülü aracı da uzun bir süre park halinde kalıyor olabilir. Bu yüzden çocuğunuzun akülü arabasını da ihmal etmeyin. Onu da en az haftada bir kez, şarjı boşalmasa da bile şarj edebilirsiniz. Böylece salgın bittiğinde çocuğunuz da akülü arabasının tadını sonuna kadar çıkarabilir.
Kaynak: Lexus
Plaka Renkleri ve Anlamları
Güvenli Sürüş Teknikleri
Araçta Doğru Klima Kullanımı
Apple Carplay ve Android Auto
Otomobil Segmentleri