Apple Carplay ve Android Auto nedir ve nasıl kullanılır?
Otomobiller artık sadece motorları veya dış görünümleri için tercih edilmiyor. Araç içi bilgi-eğlence sistemleri başta olmak üzere kullanıcı deneyimini iyileştiren birçok özellik sürücülerin tercihlerini yönlendirmeye yetiyor. Son yılların öne çıkan teknolojileri Apple CarPlay ve Android Auto da bunların başında geliyor. Peki birbiriyle rekabet halindeki bu iki platform kullanıcılara neler vadediyor?
Apple CarPlay nedir?
Apple tarafından “nihai yardımcı pilot” olarak tanımlanan CarPlay sürücülerin yol tarifi almak, arama yapmak ve mesaj göndermek gibi telefondan gerçekleştirdiği fonksiyonları gösterge paneline taşıyor. Ses tanıma teknolojisine sahip otomobillerde dijital asistan Siri yardımıyla pek çok fonksiyonun eller serbest olarak kullanılmasına olanak tanıyor.
Bluetooth teknolojisiyle çalışan Apple CarPlay, sistem için optimize edilmiş üçüncü parti müzik dinleme ve mesajlaşma uygulamalarının kullanılmasına da olanak tanıyor. Ancak bu gibi sistemlerde güvenlik gerekçesiyle video platformlarının kullanım dışı olduğunu belirtmek gerekiyor.
Android Auto nedir?
Android Auto da Apple CarPlay gibi sürücünün dikkatini dağıtan unsurları ortadan kaldırmaya yarayan başka bir teknoloji. Akıllı telefonlardaki birçok fonksiyonun araç üzerinden kontrol edilmesini sağlayan bu uygulama aracın gösterge paneline entegre edilerek kullanımı kolay bir arayüz sunuyor. Android işletim sistemine sahip çoğu telefonla uyumlu şekilde çalışan Android Auto özellikle gerçek zamanlı trafik verileri sunan navigasyon altyapısıyla öne çıkıyor.
Apple CarPlay ve Android Auto nasıl kullanılır?
Yeni model birçok araçta standart bir donanım olarak sunulan Apple CarPlay ve Android Auto platformlarını birkaç adımda kolaylıkla kullanabilirsiniz. CarPlay kurulumunda yapmanız gereken tek şey direksiyonunuzda bulunan sesle denetim düğmesine basılı tutmak. Araç ve telefon arasında bağlantı sağlandıktan sonra kullanabileceğiniz hizmetleri gösterge paneline otomatik olarak aktarılıyor.
Android Auto’da ise uygulama mağazasından platformla aynı ismi taşıyan uygulamayı indirebilir veya arama motoru üzerinden Android Auto apk kurulumunu tamamlayabilirsiniz. Ancak ilk kurulum sırasında USB kablosuyla bağlantı sağlamanız gerekebilir.
Apple CarPlay ve Android Auto nasıl kurulur?
Eğer bu uygulamaları desteklemeyen eski model bir araca sahipseniz sıfırdan kurulum yapmak için zorlu bir süreç sizi bekliyor. Çünkü eski modellerde USB bağlantı noktaları, GPS ve diğer özelliklerin araca entegre edilebilmesi için yeniden kablolama gerekiyor.
Bu teknolojilerin tanıtımından kısa süre önce üretilen nispeten yeni model araçlardaki uyumluluk süreçleri ise daha basit. Hali hazırda multimedya ekranına sahip otomobillere bu özelliklerin eklenebilmesi için yetkili kuruluşlara başvurmak yeterli. Garanti kapsamına çıkmadan gerçekleştirilen retrofit işlemlerinde kullanıcılara optimizasyon imkanı sunuluyor.
Toyota’nın Apple CarPlay ve Android Auto platformlarına sahip olmayan araçlar için duyurduğu güncelleme uyarısına buradan ulaşabilirsiniz.
Apple CarPlay ve Android Auto arasındaki farklar nelerdir?
Apple CarPlay ve Android Auto amaçları bakımından benzer özellikler gösteriyor. Ancak performans, cihaz uyumluluğu ve navigasyon altyapısı konularında belirgin farklar bulunuyor.
Cihaz Uyumluluğu
Apple ekosistemi Google’dan daha korunaklı bir yapıya sahip olduğu için Apple CarPlay’ler yalnızca iPhone cihazlarıyla uyumlu olarak çalışıyor. Android Auto’da ise farklı bütçe ve modellere sahip çok farklı telefonlarla entegrasyon sağlamak mümkün.
Dijital asistan
Platformların her ikisi de aşağı yukarı aynı işleri yapan dijital asistanlar kullanıyor. Ancak Apple’da Siri, Android’de ise Google Asistan kullanılıyor. Bu asistanlar sayesinde müzik başlatabilir, arama yapabilir veya mesaj gönderebilirsiniz. Bu noktada Google Asistan’ın sağlayabileceği bilgi ve algılanan komutların çeşitliliğiyle daha yararlı olabileceğini belirtmek gerekiyor.
Harita entegrasyonu
Apple CarPlay ve Android Auto kullandığı haritalar açısından da farklılık gösteriyor. CarPlay yerleşik Apple Maps ve Google Maps uygulamalarının ikisini de çalıştırabiliyor. Ancak Android Auto’da yalnızca Google Maps’in sunduğu navigasyon altyapısı kullanılabiliyor.
Kaynak: Toyota Blog
Otomobil Segmentleri
Dizel mi, Benzinli mi, Hibrit mi?
Yakıt Tüketimi
Otomobil Tavsiyesi
Hibrit Otomobiller