Elektrikli aracın bataryasını şarj etmek benzinli aracın deposunu doldurmaktan daha mı pahalı?
Avrupa’nın önde gelen şarj istasyonu şirketlerinden Ionity, kWh ücretlerine zam yapma kararı aldı. Son açıklanan zamlarla birlikte elektrikli aracın bataryasını doldurmak benzinli bir aracın deposunu doldurmaktan daha pahalıya gelecek.
Münih merkezli şirket, 31 Ocak 2021’den itibaren geçerli olacak yeni fiyatlarını açıkladı. 8 euro olan sabit abonelik ücretine ilave 0,79 €/kWh fiyat uygulanacak. Bu şartlarda 60 kWh gücünde bataryaya sahip araç 47 euroya dolarken, 100 kWh için ödenecek bedel 79 euroyu bulacak.
100 km’de ortalama 20 kWh tüketen bir elektrikli otomobil, km başına 0,16 euro harcayacak. Aynı otomobilin evde şarj edilmesi durumunda km maliyeti 0,2 ya da 0,3 euroya geliyor. Norveç’te 2019’da satılan her 10 araçtan 4’ü elektrikli oldu.
Türkiye’de elektrikli araçlar ne kadar yaygın? Kaç elektrikli otomobil var, Avrupa’da durum ne?
Elektrikli otomobiller ne kadar sürede şarj oluyor, kaç km menzile sahip? Benzinli Renault Clio elektrikli Zoe’den daha hesaplı oluyor. Renault Zoe’yi örnek olarak alırsak, Ionity’nin yeni fiyatlarıyla 100 km’lik bir yol 15,80 euroya mal oluyor. Aynı yolu termik motora sahip bir araçla kat ettiğimizde ise, örneğin benzinli bir Clio ile, maliyet 10 euronun altında kalıyor (benzinin litre fiyatını 1,5 euro, aracın ortalama tüketimini de 6,0l/100 km olarak hesapladık).
Bu şartlarda elektrikli aracı otoyollardaki Ionity istasyonlarında şarj etmek, benzinli ya da dizel aracın deposunu doldurmaktan daha pahalı oluyor. Audi, BMW, Mercedes-Benz, Ford ve Porsche’un ortak girişimi olarak 2016’da kurulan şirketin Avrupa çapında 200’den fazla hızlı şarj istasyonu bulunuyor. Şirket bu rakamı 2020 sonuna kadar 400’e çıkarmayı hedefliyor.
Kaynak: euronews
Bağlantılı ve Otonom Araçlar
Yakıt Tüketimini Azaltma
Elektrikli Araçların Avantajları
Elektrikli Arabalar Hakkında Yanlış Bilinenler
Elektrikli Araba Fiyatları