Kışlık ve Yazlık Lastikler Nasıl Saklanmalı
Michelin, mevsim dışı lastiklerin mevsimine kadar uygun koşullarda saklanmasının lastiklerin ömrünü uzatacağına dikkati çekti.
Mevsimine uygun lastik kullanımının yol ve yolcu güvenliği açısından oldukça kritik olduğuna dikkat çekilerek, mevsim dışı lastiklerin ise uygun koşullarda saklanmasının lastiklerin ömrünü uzatacağı belirtildi.
Kimyasal maddelerden, solventten veya hidrokarbürden, lastiğe zarar verecek metal maddelerden uzakta saklanmalı. Lastiklerin yakınında alev alıcı veya yanıcı maddeler, kıvılcım veya elektrik deşarjına yol açabilecek her türlü materyal olmaması da önemli.
Bununla birlikte, saklamadan önce lastiklerin temiz olmasında yarar vardır. Lastik kanallarındaki toprak, çakıl ve diğer kalıntılar temizlenmeli ve korozyon oluşmaması için lastik yüzeyinin kuru olmasına dikkat edilmelidir.
Otomobillerin yolla temas eden bileşeni lastikler, sürüş konforu ve güvenliği yönünden son derece önemlidir. Lastiklerinizi uygun saklama koşullarında muhafaza ederek kullanım ömürlerini uzatabilirsiniz. Ayrıca lastiklerin saklanmasında kolaylık sağlayan bazı ürünler de satılmaktadır. Bunlara; lastik saklama kılıfı, lastik saklama poşeti ve lastik saklama standı örnek olarak gösterilebilir.
Otomobil Lastikleri İçin En Uygun Saklama Koşulları
Lastiklerin kullanılmadığında bile eskiyebildiğini biliyor muydunuz? Mor ötesi ışınlar, nem ve sıcaklık gibi etkenlerin tümü malzemenin yavaş yavaş bozulmasına neden olur. Bu nedenle diş derinliği yeterli olsa bile en fazla sekiz yılda bir yeni lastik satın almalısınız.
Jantlarınızı veya lastiklerinizi her değiştirdiğinizde ve yaklaşık 80 kilometre sürüş yaptığınızda jantların bijonları yeniden sıkılmalıdır. Bu sadece bir önlem, ancak günlük kullanım sırasında belli durumlarda somunların gevşemesi mümkün olabilmektedir.
Tekerleğin tümü, yani lastik ve jant değiştirildikten sonra lastikler yatay olarak ve üst üste koyularak saklanmalı. Jant takılı olmayan lastikleri ise dik konumda saklamalı ve zaman zaman döndürmelisiniz. İki seçenek için de mümkün olduğunca kuru, serin ve karanlık bir yer tercih edilmeli.
Lastikler her zaman serin, kuru ve doğal havalandırmalı yerlerde saklanmalı. Şayet, açık alanda muhafaza edilecekse, brandayla örtülerek yağmur ve dış etkenlere karşı korunmalı. Lastiklerin güneş ışığından, ultraviyole ve diğer yapay ışıklardan korunması da önemli. Ortam sıcaklığının 35 derecenin altında olması gerekiyor.
Trafik Cezaları
Otomobil Dünyasında Yenilikler
Yakıt Tüketimi
Trafik İşaretleri
En Çok Satan Otomobil Markaları