Araçta değişen veya onarım görmüş parça bulunması, ikinci el satışlarda alıcıların en fazla dikkat ettiği ve aracın satış değerini doğrudan etkileyen bir faktör olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte satın alınacak aracın bakımlarının zamanında ve düzenli olarak gerektiği biçimde yapılmış olması da büyük önem taşıyor.
Aslında ufak bir çizik ya da ezik nedeniyle aracın bir parçasının değişmesi ya da boyanması sorun yaratmaz. Ancak bazı durumlarda araçlar ağır kazalardan sonra ustalıkla biçim olarak eski haline getirilebilir. Bu nedenle de boyalı ve değişen parçalara dikkat edilmelidir.
Otomobilin değişen parçası nasıl anlaşılır?
Eğer hasar gören kaporta parçası onarılabilecek durumdaysa iyi bir işçilik ile tekrar eski haline kavuşabilir. Ancak bazı durumlarda da parçanın tamamen değişimi söz konusu olabilir. Aracın kaporta aksamında parça değişimi yapılıp yapılmadığını öğrenmek için ise bazı yöntemler uygulanır. Bu yöntemleri kullanarak satın almak istediğiniz otomobilde değişen parça olup olmadığını kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.
İşçiliği iyi olmayan onarımlarda, değişen parça tespiti göz gezdirmeyle bile yapılabilir. Buna karşın, iyi işçiliğe sahip onarımlarda ise aracın orijinalliği konusunda titiz bir araştırma yapmak gerekebilir. İkinci el bir otomobil, bazı püf noktaları sayesinde henüz ilk bakışta orijinalliği konusunda ipuçları verir. Değişen parçanın farklı renk tonu da bu ipuçları arasında yer almaktadır. Aracın genel görünümüne göre daha mat ya da parlak görünen parçanın değişmiş olma ihtimali son derece yüksektir. Çünkü orijinal parça güneş ışını aldığı için bir süre sonra ilk görünümünden uzaklaşır. Sonradan takılan parça ise net şekilde bakıldığında, diğer parçalardan daha parlak ve canlı durur.
Araçta değişen parça tespit yöntemlerinden birisi de montaj noktalarına dikkatli bir şekilde bakmaktır. Kaput, kapı ve bagaj kapağı gibi parçaların gövde ile birleşimi, özel uçlara sahip vidalarla sağlanmaktadır. Sökülen vidaların boyalarında kalan izler, parçanın sökülüp sökülmediğine ilişkin fikir verir. Özellikle çamurluklardaki parça değişimlerini anlamak için hem kaput hem de ön kapı çerçevesi içindeki vidaları kontrol etmek gerekir. Ayrıca bu parçaların birbirine göre boşluklarının farklı olması da parça değişiminin olabileceğini gösterir. Parça değişiminin yapıldığı eklem noktalarında bariz şekilde belli olan kaynak izleri görülüyorsa bu, o parçanın değiştiğini gösterir.
Göz yordamıyla aracın hatlarına dikkatlice bakmak da kimi zaman değişen parçayı kolaylıkla ele verebilir. Özellikle yan sütunda gerçekleşen değişim işlemleri, aracın fabrika çıkışındaki düz hatlarını bozabilir. Bu nedenle uzak bir mesafeden otomobile göz atmanız, varsa değişen parçanın tespit edilmesi konusunda size önemli bir ipucu sağlayacaktır.
Kabin içerisinde değişen parçalar nasıl anlaşılır?
Araç kabininin içerisinde çok sayıda parça bulunur ve değişip değişmediklerini tespit etmek de kolay değildir. Bu parçaların değişim sebebi ise çeşitlilik gösterebilir. Araçların ön konsolları ve burada bulanan; gösterge paneli, klima kontrol ünitesi veya bilgi eğlence sistemi gibi parçalar genellikle plastik geçme biçiminde monte edilmiştir. İç ortamda bulunan bileşenlerin görünümünde bir düzensizlik, parçalar arasında renk ya da yüzey dokusu farkllıkları değişmiş olabileceğini gösterir. Değişen parçaları anlamak için konsol ve çevresinde özellikle dikiş izi gibi ayırt edici noktalara bakılmalı ve şüphe duyulan yerler ile orijinal kabin tasarımı karşılaştırılmalıdır.
Araçta değişen parça sorgulama nasıl yapılır?
Değişen parça tespitinde gözlem ile yapılan kontrollerin yanı sıra Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin (SBM) bir uygulaması olan “Araba Değişen Parça Sorgulama” hizmeti ile aracın varsa değişen parçaları, değişen parçaların sayısı, hasar tarihi ve hasar tutarı gibi bilgilere erişim sağlayabilirsiniz. Aracın plakası ya da şasi numarası ile kullanabileceğiniz hizmet, hasar kayıtlarına sigorta şirketinin verdiği bilgiler üzerinden ulaştığı için size en doğru bilgiyi sunar.
Yetkili servis üzerinden servis kaydı sorgulama da araçta değişen parça sorgulama işlemi için kullanılan diğer bir yöntemdir. Bilgi edinmek istediğiniz otomobilin onarımı herhangi bir yetkili serviste gerçekleşmiş ise değişen parça sorgulamasını servis kayıtları üzerinden kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Bunun için aracınızın yetkili servisine gitmeniz yeterli olacaktır.
Orijinal olmayan yedek parça nasıl anlaşılır?
Aracın orijinal parçalara sahip olup olmadığını öğrenmenin en kesin yolu ise bir oto ekspertiz şirketinden destek almaktır. Ekspertiz uzmanları tarafından kapsamlı bir tarama işleminden geçirilen otomobilin değişen ya da işlem görmüş parçaları kısa süre içerisinde raporlanır. Bunun yanı sıra kapsamlı bir ekspertiz işlemi yaptırıldığında hava yastığı, emniyet kemeri gergi sistemi ve diğer güvenlik aksamlarının değiştirilip değiştirilmediği de uzman kişiler tarafından tespit edilir.
Görüldüğü üzere arabada değişen parça sorgulama, pek çok farklı işlem sayesinde kolay bir şekilde yapılır. Çok fazla parça değişimi yapılan araçların ikinci elde değer kaybetmesi, sigorta – kasko fiyatlarının farklı olması ve iyi olmayan işçilik ile işlem görmesi gibi faktörler de hesaba katıldığı zaman, aracın orijinalliği mutlaka sorgulanmalıdır. Bunun için de özellikle ikinci el araç alımlarında kesinlikle bir uzmandan yardım alınması önerilir.
Boyanmış araba nasıl anlaşılır?
Otomobillerde aşınma, sürtünme ve hafif hasar kaynaklı boya problemleri oldukça sık görülen bir durum. Profesyonel uygulamalar ile boyası zarar görmüş parçaları eski haline getirmek mümkün. Ancak, boyanma nedeni ile ilgili hasarın ne ölçüde olduğu bilinmiyorsa daha dikkatli bir inceleme ve profesyonel bir yardım almakta fayda var.
Aracın hasarlı olan parçasında göçük, yırtık, kırılma ya da derin çizikler varsa öncelikle onarım gerçekleştirilir. Onarım ve boya işlemlerinin kapsamı, parçanın ne kadar hasar gördüğüne ve malzemenin yapısına bağlı olarak değişiklik gösterir. Tamponda oluşan hasarlar, kapı sütunları veya marşpiyel gibi parçalarda oluşan hasarlara göre çok daha kolay onarılır. Onarım sonrasında parçanın bir bölümü ya da tamamı boyanır. Boyanın zarar görmediği bazı durumlarda boyasız göçük düzeltme işlemi yapılabilir.
Bilgi ve ustalık gerektiren bu işlemler kötü bir işçilikle yapıldığında ilk bakışta fark edilebilir. Ancak profesyonel uygulamaları anlamak için daha profesyonel yöntemlere ihtiyaç vardır. Arabalardaki boyanmış parçaları en doğru şekilde tespit edebilmek için boya ölçüm cihazı kullanılması gerekiyor. Bu elektronik cihaz boya üzerindeki macunlamadan kaynaklanan kalınlık farklarını algılayarak daha önce bölgenin boyanıp boyanmadığı konusunda ipucu veriyor.
Boyalı araba alınır mı?
Boyalı veya değişen parça olması ikinci el otomobil alırken ne kadar önemli? Burada dikkat edilmesi gerekenler; değişen parçaların neler olduğu, bunların ne sebeple değişmesi gerektiği, değiştirlen parçaların orjinal parçalar olup olmadığı ve araçla ilgili tüm bu işlemlerin gerektiği gibi konusunda uzman teknisyenlerce yetkin bir serviste yapılıp yapılmadığıdır. Bu nedenle bakım ve onarım işlemlerinin orjinal ya da üretici tarafından onaylı parçalar kullanılarak yapıldığı ve tüm aşamaların kayıtlı olduğu yetkili servislerde, bu tip uygulamalar daha güven verici olmaktadır.
Bununla birlikte aracın komple boyalı olması ‘acaba ciddi bir kaza mı geçirdi?’ şüphesine yol açar. Ön veya arka şasisinde işlem olması önden veya arkadan büyük bir darbe aldığı düşüncesini ister istemez akla getirir.
Tavan boyalı ise bu aracın takla atmış olabileceğini gösterir. Hava yastıklarının açılmış olması da kazanın şiddetli gerçekleştiğini gösterir.
Güvenli Sürüş Teknikleri
Hasar Sorgulama 5664
Otomobil Segmentleri
Kasko Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?
Trafik Kazası Sonrası Yapılması Gerekenler